Terug
Gepubliceerd op 08/01/2024

2024_CBS_00072 - Onroerenderfgoeddepot - Aanvraag tot het bekomen van een subsidie van de Vlaamse overheid. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/01/2024 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_00072 - Onroerenderfgoeddepot - Aanvraag tot het bekomen van een subsidie van de Vlaamse overheid. Ondertekening - Goedkeuring 2024_CBS_00072 - Onroerenderfgoeddepot - Aanvraag tot het bekomen van een subsidie van de Vlaamse overheid. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

In de zitting van 10 maart 2016 (jaarnummer 2102), besliste het college om bij de Vlaamse overheid een aanvraag  tot erkenning van een onroerenderfgoeddepot in te dienen. Op 1 juli 2016 besliste de bevoegde minister om het Onroerenderfgoeddepot Stad Antwerpen te erkennen als  onroerenderfgoeddepot.

Op 29 juni 2018 (jaarnummer 6108) keurde het college de aanvraag tot het bekomen van een subsidie van de Vlaamse overheid goed. Op 5 december 2018 keurde de bevoegde minister de toekenning van deze subsidie voor de periode 2019-2024 goed.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie keurde het college op 1 juni 2018 (jaarnummer 5020) een samenwerkingsovereenkomst goed met de gemeenten Stabroek en Zwijndrecht.

Op 23 juli 2021 (jaarnummer 6130) keurde het college een engagementsverklaring goed voor toetreding tot het provinciaal calamiteitennetwerk.

Juridische grond

Het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 8 van het delegatiereglement van 25 maart 2019: De gemeenteraad beslist om de beslissingsbevoegdheid om in te tekenen namens de stad Antwerpen op projectoproepen georganiseerd door een hogere overheid en om daarover overeenkomsten te sluiten met diezelfde overheid te delegeren aan het college

Argumentatie

Het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en het onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 voorzien de  mogelijkheid om een subsidie te verlenen aan een erkend onroerenderfgoeddepot. De stad Antwerpen maakte hiervan gebruik door voor de periode 2019-2024 dergelijke subsidie aan te vragen. Deze werd bij ministerieel besluit van 5 december 2018 goedgekeurd. Deze subsidie maakte het mogelijk om de voorbije jaren de werking van het onroerenderfgoeddepot te optimaliseren en de registratie van de collectie ter hand te nemen.

Om ook de periode 2025-2030 te kunnen genieten van deze subsidie dient een nieuwe aanvraag te worden ingediend. Het bedrag van deze subsidie is bepaald op 80.285,70 euro  per jaar, jaarlijks te indexeren, en dit voor een periode van zes jaar. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet het depot voldoen aan volgende voorwaarden:

  • beschikken over een calamiteitennetwerk;
  • beschikken over een interdisciplinaire werking;
  • beschikken over een specifieke thematische werking.

De nodige bewijsstukken dat het Onroerenderfgoeddepot Stad Antwerpen aan deze voorwaarden voldoet zijn in de bijlagen bij dit besluit opgenomen.

Daarnaast wordt een depotprofiel gevraagd waaruit blijkt dat het depot een receptieve functie van gemeentegrensoverschrijdend belang vervult. Om aan deze laatste voorwaarde te voldoen sloot de stad Antwerpen reeds in 2018 een samenwerkingsovereenkomst af met de gemeenten Stabroek en Zwijndrecht. Deze respectievelijke samenwerkingsovereenkomsten zijn eveneens in bijlage aan dit besluit toegevoegd.

Tenslotte moet de aanvraag ook een meerjarenbegroting omvatten, opgemaakt volgens een door het agentschap Onroerend Erfgoed beschikbaar gesteld sjabloon. Deze meerjarenbegroting is gebaseerd op het principe van ongewijzigd beleid in de komende bestuursperiode, maar is hierop geen voorafname. Mochten er tijdens de volgende legislatuur andere klemtonen gelegd worden, waardoor de voorziene middelen niet meer ter beschikking zijn, dan komt de subsidie te vervallen.

Om de subsidie te bekomen wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het agentschap Onroerend Erfgoed. Deze overeenkomst regelt de wederzijdse verplichtingen die voortvloeien uit de toekenning van de subsidie.

Met de aangevraagde subsidie kan de structurele werking van het onroerenderfgoeddepot met betrekking tot  behoud, beheer en ontsluiting van de collectie ook in de komende jaren verdergezet worden.

Algemene financiƫle opmerkingen

Bij goedkeuring van de subsidie zal een subsidiefiche aangemaakt worden. Alle uitgaven en ontvangsten met  betrekking tot deze subsidie zullen gekoppeld worden aan deze subsidiefiche.

De budgetten worden, na goedkeuring van de subsidie, ingeschreven op de doelstelling 2BRS020301. Deze budgetten worden gekoppeld aan de subsidiefiche.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS02 - Erfgoed
2BRS0203 - Reguliere taken erfgoed
2BRS020301 - Archeologie / depot

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed om een aanvraag in te dienen bij de Vlaamse overheid voor het bekomen van een subsidie voor het onroerenderfgoeddepot voor de periode 2025-2030.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.