Terug
Gepubliceerd op 24/06/2024

2024_RVBAGSO_00084 - Onderwijsorganisatie - deeltijds kunstonderwijs - Nieuwe vestigingsplaatsen in functie van melding AGODI schooljaar 2024-2025 - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 21/06/2024 - 16:00 de Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jinnih Beels, Voorzitter; Paul Cordy; Mie Branders; Peggy Pooters; Marc Swyngedouw; Greet Valck; Sanne Descamps; Nathalie van Baren; Sander Rottiers; Greet De Vrij

Afwezig

Claude Marinower; Elke Verhaert

Verontschuldigd

Koen Daniëls

Secretaris

Greet De Vrij

Voorzitter

Paul Cordy
2024_RVBAGSO_00084 - Onderwijsorganisatie - deeltijds kunstonderwijs - Nieuwe vestigingsplaatsen in functie van melding AGODI schooljaar 2024-2025 - Goedkeuring 2024_RVBAGSO_00084 - Onderwijsorganisatie - deeltijds kunstonderwijs - Nieuwe vestigingsplaatsen in functie van melding AGODI schooljaar 2024-2025 - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De goedkeuring van het nieuw decreet voor Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) op 9 maart 2018 heft de programmatiestop op en geeft het DKO de mogelijkheid om nieuw aanbod in te richten. Hierdoor kan het DKO haar aanbod verdiepen en verbreden, om zo flexibel in te spelen op maatschappelijke evoluties binnen de kunsten en op vraag van (potentiële) leerlingen. 

De raad van bestuur keurde op 29 november 2019 (2019_RVBAGSO_00161) de Ambities 2020-2025 van het AG Stedelijk Onderwijs goed. De ambities voor het DKO zijn onder meer: Het Stedelijk Onderwijs gaat voor een kunstencampus per district, waar muziek, woord, dans en beeld geclusterd worden. Dit wordt gerealiseerd in partnerschap met het leerplichtonderwijs, private aanbieders en de districten. Het Stedelijk Onderwijs gaat ook voor een buurtgericht aanbod. 

Op 14 februari 2020 (2020_RVBAGSO_00017) keurde de raad van bestuur de strategische aanbodnota 'Onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota vormt het uitgangspunt voor de organisatie van het onderwijsaanbod in het  Deeltijds Kunstonderwijs. Er wordt gestreefd naar een kunstencampus in elk district, geflankeerd door vestigingsplaatsen met lage instap, het maximaal inzetten op samenwerkingen en wijkbetrokkenheid, het verhogen van de deelnamekans en het hanteren van de Antwerpse context als inspiratiebron voor het aanbod. 

Op 20 mei 2022 (2022_RVBAGSO_00102) keurde de raad van bestuur het addendum bij de strategische aanbodnota goed. Dit addendum nuanceert de verhouding tussen de realisatie van de kunstencampussen en de vestigingsplaatsen, waarbij de vestigingsplaatsen van het DKO toenemen aan belang om het bereik te vergroten.  

Jaarlijks wijzigen de locaties van de stedelijke academies om gericht te kunnen inspelen op wijzigende tendensen, lokale behoeften en nieuwe opportuniteiten. Het oprichten van nieuwe vestigingsplaatsen dient te worden goedgekeurd door de raad van bestuur.

Juridische grond

Decreet van 9 maart 2018 betreffende het deeltijds kunstonderwijs;

Besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs.

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor het oprichten van nieuwe vestigingsplaatsen, conform de statuten. 

Argumentatie

Het uitbreiden van wijkafdelingen past binnen de toekomstvisie van de Academies van het Stedelijk Onderwijs; meer bepaald in de ambitie om een kunstencampus per district te realiseren, geflankeerd door vestigingsplaatsen met lage instap. 

Het aanbieden van kwalitatief kunstonderwijs voor zoveel mogelijk leerlingen is een evenwichtsoefening. Enerzijds willen we investeren in artistiek goed omkaderde leeromgevingen door het oprichten van kunstencampussen, waar alle kunstdomeinen een plaats krijgen en elkaar kunnen inspireren. Anderzijds willen we de drempels om te participeren aan kunstonderwijs zoveel mogelijk wegnemen. Wijkafdelingen slagen er, door hun nabijheid en verankering in de buurt, beter in om de instap laag te houden. Voornamelijk voor kinderen is herkenbaarheid en nabijheid van omgeving een belangrijke hefboom. Er is een duidelijke correlatie tussen afstand en deelnamekans. Vestigingsplaatsen zorgen bovendien voor een optimale geografische spreiding in de stad. 

Wijkafdelingen in basis- en secundaire scholen, waar leerlingen les krijgen in de vertrouwde schoolomgeving, is een meerwaarde voor de toeleiding naar het kunstonderwijs. Dit verklaart waarom er nieuwe wijkafdelingen opgericht worden vanuit de KunstKuren- en KunstKuur-projecten, waarbij actief wordt ingezet op de koppeling in-school en na-school. Leerlingen volgen aansluitend aan de reguliere dagschooluren in de eigen school een artistieke opleiding van de academie. Leerkrachten van de academie verbreden en verdiepen daarnaast het reguliere muzische aanbod van de dagschool. 

Vanaf schooljaar 2024-2025 willen de Academies volgende nieuwe wijkafdelingen oprichten: 

Academie Berchem Podiumkunsten

  • Stedelijke basisschool Leopold III, Mellinetplein 13, 2600 Berchem: naschools aanbod woordatelier (tweede graad). 
  • Stedelijke basisschool Klavertjevier, Jozef Balstraat 6, 2600 Berchem: naschools aanbod domeinoverschrijdende initiatie, gekoppeld aan het kunstkurenproject dat reeds loopt.  
  • Groenhout - Pionier, Kasteelstraat 17, 2000 Antwerpen: aanbod woordlab en musical. Verschuiving van aanbod in Nieuwe Vrede en Durletstraat wegens ruimtegebrek. 

Academie Hoboken Beeldende kunsten:

  • Kloosterstraat 149, 2660 Hoboken: tijdelijke huisvesting van aanbod beeld voor volwassenen en jongeren vanaf 1 september 2024, tijdens de werken van de nieuwbouw voor de hoofdacademie.  
  • Academie Muziek en Woord, Lageweg 141, 2660 Hoboken: tijdelijke huisvesting van aanbod beeld voor kinderen naar mobiele units op het braakliggend aansluitend terrein aan de academie voor muziek en woord vanaf 1 september 2024, tijdens de werken van de nieuwbouw voor de hoofdacademie. 
  • Stedelijke basisschool Creatopia, Van Peenestraat 4, 2020 Antwerpen: verhuis van naschools aanbod beeldatelier in tijdelijke huisvesting basisschool (Jan Frans van de Gaerstraat 11, 2020 Antwerpen) naar gerenoveerd schoolgebouw. 
  • Sint-Agnes, Dokter Coenstraat 19, 2660 Hoboken: naschools aanbod beeldatelier (1ste en 2de graad). Bestaand aanbod op hoofdacademie verhuist naar de basisschool. Leerlingen Sint-Agnes kwamen via kunstenrij naar de academie, maar door tijdelijke huisvesting is de afstand tot de academie te ver.

Academie Hoboken Podiumkunsten:

  • Academie Muziek en Woord, Lageweg 141, 2660 Hoboken: tijdelijke huisvesting van aanbod dans vanaf 1 september 2024, tijdens werken van de nieuwbouw voor de hoofdacademie in Oudestraat 41 (in grote zaal). 
  • Schouwburg Corso, Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem: vestigingsplaats voor aanbod hedendaagse dans in cultureel centrum Berchem.  
  • Groenhout - Pionier, Kasteelstraat 17, 2000 Antwerpen: aanbod 3e en 4e graad woord. Permanent aanbod (doorstroom vanuit wijkafdelingen Musica en Studio Dynamo) en als tijdelijke huisvesting voor het aanbod in OC Corso (in renovatie).  

Academie Borgerhout Podiumkunsten:

  • Stedelijke basisschool Het Pieterke, Pieter van Isackerlaan 1, 2100 Deurne: naschools aanbod woordatelier (tweede graad), als aanvulling op het kunstkurenproject dat reeds loopt. 
  • Franciscusschool, Berchemlei 93, 2140 Borgerhout: naschools aanbod muziekinitiatie eerste graad. 

Academie Merksem Beeldende kunsten:

  • Stedelijke basisschool Villa Stuivenberg, Stuivenbergplein 37, 2060 Antwerpen: naschools aanbod beeldatelier, gekoppeld aan een kunstkuur-project. 

Academie Ekeren Podiumkunsten:

  • Vrijetijdscentrum De Schelde, De Keyserhoeve 66, 2040 Zandvliet: verplaatsing en uitbreiding van aanbod woord in Berendrecht naar Zandvliet wegens plaatsgebrek. Bijkomende toeleiding vanuit basisscholen in Zandvliet (stedelijke basisschool de Brem en GVB Noordland).  

De financiële gevolgen van deze beslissing worden budgettair gedragen binnen de betrokken academie.  Er zijn geen gevolgen op het vlak van infrastructuur.

De praktische afspraken die nodig zijn om het aanbod te kunnen realiseren op deze locaties als vestigingsplaats, worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de betrokken academie en dagschool en/of externe partner. 

Algemene financiële opmerkingen

Er worden van patrimonium geen bijkomende inrichtingswerken verwacht.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020503 - Breed aanbod in functie van leren en werken

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de oprichting van nieuwe wijkafdelingen van het deeltijds kunstonderwijs vanaf schooljaar 2024 - 2025 goed. 

Artikel 2

Uitvoering beslissing:
Taak Verantwoordelijke Timing
informeren betrokken scholen/academiesLise Belmansna beslissing
melding vestigingsplaats AGODIdirectie betrokken academievoor 30 september
samenwerkingsovereenkomst opmaken directies betrokken academie en dagschoolvoor 30 september
melding tijdelijke huisvesting Academie Hoboken Beeldende Kunsten en Podiumkunstendirectie academie Hoboken Beeldende Kunsten en Podiumkunstenvoor 1 september 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Strategische aanbodsnota_addendum.pdf