Terug
Gepubliceerd op 19/12/2023

2023_RVBAGSO_00153 - Patrimonium - Vastgoed - Algemene gebruiksovereenkomst bij samen gebruik van stedelijke patrimonium: tussen AGSO en stad Antwerpen (TV/Regie Kinderopvang) - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 15/12/2023 - 16:00 de Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jinnih Beels, Voorzitter; Paul Cordy; Mie Branders; Peggy Pooters; Marc Swyngedouw; Greet Valck; Nathalie van Baren; Sander Rottiers; Greet De Vrij; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs

Afwezig

Claude Marinower; Elke Verhaert

Verontschuldigd

Sanne Descamps; Koen Daniëls; Bavo Smits

Secretaris

Greet De Vrij

Voorzitter

Paul Cordy
2023_RVBAGSO_00153 - Patrimonium - Vastgoed - Algemene gebruiksovereenkomst bij samen gebruik van stedelijke patrimonium: tussen AGSO en stad Antwerpen (TV/Regie Kinderopvang) - Goedkeuring 2023_RVBAGSO_00153 - Patrimonium - Vastgoed - Algemene gebruiksovereenkomst bij samen gebruik van stedelijke patrimonium: tussen AGSO en stad Antwerpen (TV/Regie Kinderopvang) - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Overeenkomstig de beheersovereenkomst stelt de stad Antwerpen (2019_GR_00767 van 16 december 2019) aan het AG Stedelijk Onderwijs (2019_RVBAGSO_00166 van 29 november 2019) het vastgoed ter beschikking dat nodig is voor de realisatie van haar doelstellingen.  Specifiek uit art. 20 - Specifieke afspraken met betrekking tot patrimonium: De stad geeft een erfpacht op de gebouwen en de percelen die AGSO rechtstreeks of onrechtstreeks als enige of grootste gebruiker voor onderwijsdoeleinden gebruikt.  AGSO sluit per locatie een gebruiksovereenkomst af met andere leden van de Groep stad Antwerpen die gebruik maken van dit patrimonium conform de principes opgenomen in §5.  AGSO neemt hierin de rol op van beheerder. [...]

De stad Antwerpen kampt met een tekort aan kinderopvang voor baby's en peuters. Eén van de beleidsmaatregelen die stad Antwerpen daarom heeft genomen is het ter beschikking stellen van stedelijk patrimonium in functie van private kinderopvang.

Dit besluit heeft tot doel de goedkeuring van: 

  • algemene (generieke) gebruiksovereenkomst samen gebruik stedelijk patrimonium - generieke afspraken tussen AGSO en stad Antwerpen 
  • delegatie voor goedkeuring specifieke gebruiksovereenkomst aan directiecomité.

Juridische grond

Overeenkomstig de beheersovereenkomst stelt de stad Antwerpen (2019_GR_00767 van 16 december 2019) aan het AG Stedelijk Onderwijs - AG SO (2019_RVBAGSO_00166 van 29 november 2019) het vastgoed ter beschikking dat nodig is voor de realisatie van haar doelstellingen.

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is inhoudelijk bevoegd voor de beslissing met betrekking tot samenwerking Stad Antwerpen – Organisatie en bestuur.

Argumentatie

De stad Antwerpen kampt met een tekort aan kinderopvang voor baby's en peuters. Eén van de struikelblokken om een nieuwe kinderopvang te starten, is het vinden van geschikte infrastructuur.  Daarom besliste de stad om haar stedelijk patrimonium ter beschikking te stellen van private kinderopvang.  De algemene principes hiertoe werden vastgelegd door de gemeenteraad op 15 december 2014 (jaarnummer 978).

In de beheersovereenkomst werd opgenomen dat wanneer AGSO haar vastgoed niet langer gebruikt voor onderwijs, AGSO het betreffende vastgoed teruggeeft aan de stad. Wanneer echter een deel van een gebouw niet meer door AGSO wordt gebruikt, is opsplitsen van het gebouw soms niet mogelijk. In dit geval wordt het samen gebruiken van het gebouw geregeld binnen een kader met gebruiksafspraken.

De gebruiksafspraken worden vastgelegd in een gebruiksovereenkomst welke bestaat uit twee delen:

  1. De algemene gebruiksovereenkomst tussen de partijen waarin de generieke uitgangpunten en doelstellingen beschreven worden.
  2. De specifieke gebruiksovereenkomst welke de algemene gebruiksovereenkomst concretiseert met de afspraken op maat van een specifieke locatie waar er samen gebruik georganiseerd wordt.

Ruimten die AGSO niet inzet voor onderwijsdoeleinden, zij het tijdelijk dan wel permanent, komen in aanmerking om ter beschikking te stellen van stad Antwerpen voor de realisatie van de stedelijke doelen, waaronder kinderopvang.

Om hierover de nodige afspraken te maken wordt een gebruiksovereenkomst vastgelegd tussen het AGSO en de stad Antwerpen.

Algemene gebruiksovereenkomst bij samen gebruik van stedelijk patrimonium

De voornaamste principes of afspraken die vastgelegd worden in de gebruiksovereenkomst zijn de volgende:

  • De overeengekomen ruimtes mogen enkel aangewend worden in functie van kinderopvang voor baby's en peuters;
  • De stad Antwerpen krijgt het recht om een derde partij (private partner) te zoeken om de kinderopvang uit te baten. Het AGSO neemt deze taak nooit op zich. 
  • De stad Antwerpen regelt autonoom de overeenkomst tussen de stad Antwerpen en derde partij, akkoord van AGSO gaat hieraan vooraf.
  • De stad Antwerpen fungeert als tussenpersoon bij de communicatie tussen de derde partij én het AG Stedelijk Onderwijs.
  • De inrichtingswerken in functie van de kinderopvang zijn ten laste van de stad Antwerpen of indien aangeduid: de derde partij die de kinderopvang zal uitbaten.  Het AGSO  voert de werken uit maar staat niet in voor de financiering ervan.
  • Het AGSO blijft verantwoordelijk voor de curatieve en preventieve onderhoudswerken, technische keuringen, alle investeringen aan het goed, de veiligheid en de preventie, de coördinatie door AGSO.
  • De stad Antwerpen betaalt voor het gebruik een vaste vooraf betaalde jaarlijkse bijdrage. Daarnaast betaalt de stad Antwerpen ook mee aan het eigenaarsonderhoud volgens een vooraf bepaalde verdeelsleutel.
  • Er wordt een  overlegteam opgericht, samengesteld uit alle gebruikers van de locatie, onder andere met het oog op de evaluatie van het samen gebruik, de opmaak van de begroting, afstemming over de geplande werken.
  • De overeenkomst geldt voor een periode van onbepaalde tijd.

De algemene gebruiksovereenkomst legt de generieke afspraken vast welke overal gelden.  Door een specifieke gebruiksovereenkomst (locatie gebonden) toe te voegen, worden de afspraken concreet. 

Algemene financiële opmerkingen

De algemene gebruiksovereenkomst heeft geen rechtstreekse financiële gevolgen.  Wel beschrijft deze overeenkomst de proportionele financiële bijdrage voor het behoud en het gebruik van het vastgoed.

De taksen, belastingen en andere kosten waarvan sprake worden opgedeeld in twee hoofdgroepen:

  1. Financiële bijdrage: vast bedrag
    1. In de specifieke gebruiksovereenkomst wordt per locatie het exact bedrag vooraf bepaald op basis van de principes concessie kinderopvang zoals vastgelegd door de gemeenteraad op 15 december 2014 (jaarnummer 978).
    2. Hier tegenover staat dat de beheerder instaat voor
      1. Preventieve onderhoudswerken, technische keuringen van zowel de gemeenschappelijke, gedeelde als exclusieve ruimten
      2. Coördinatie werken door gebouwbeheerder 
      3. Veiligheid en preventie
  2. Financiële bijdrage: variabel bedrag
    1. Participatie volgens verdeelsleutel (cf. art. 11)
      1. Curatieve onderhoudswerken van zowel de gemeenschappelijke, gedeelde als exclusieve ruimten
      2. Investeringen (gepland cf. overlegteam)
    2. 100% kosten voor de gebruiker
      1. Investeringen (gebruikersgestuurd)
      2. Activieitsgebonden kosten
      3. Schoonmaak
    3. Nutsvoorzieningen: indien niet rechtsreeks met de leverancier, wordt het verbruik met een vertraging van 6 maanden gefactureerd

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS02 - Kinderopvang
2HMS0201 - Kwaliteitsvolle kinderopvang bij private spelers
6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020504 - Voldoende, duurzame en inspirerende leer- en werkomgevingen

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur keurt de algemene gebruiksovereenkomst bij samen gebruik van stedelijk patrimonium tussen AGSO en stad Antwerpen (TV/Regie Kinderopvang), goed.

Artikel 2

De raad van bestuur delegeert de goedkeuringen van de specifieke overeenkomsten, locatie gebonden, aan het directiecomité.

Artikel 3

Uitvoering beslissing:

OmschrijvingOpdracht
Timing

Opvolging algemene gebruiksovereenkomst: overlegteam

VP_VIAvanaf heden
Opmaak en opvolging specifieke gebruiksovereenkomstVP_VIA
vanaf heden


Artikel 4

Dit besluit heeft geen rechtstreekse uitgaven of inkomsten tot gevolg.


Bijlagen

  • Algemene gebruiksovereenkomst AG SO Regie Kinderopvang_versie_dec 2023.pdf