Terug
Gepubliceerd op 19/06/2024

2024_IP_00112 - Interpellatie van raadslid Lucienne Verbraeken: Defintief ontwerp van de fietsstratenlus in Oud-Berchem

districtsraad Berchem
di 18/06/2024 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Ilse Jacques, districtsraadslid; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsschepen; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Kris Van Aelst, districtsraadslid; Jan Cloots, districtsraadslid; Magda Geers, districtsraadslid; Christine Michielsen; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Karin Møller, districtsraadslid; Ezra Cnaepkens, districtsraadslid

Verontschuldigd

Ronny De Bie, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid

Secretaris

Ann De Potter, districtssecretaris

Voorzitter

Ilse Jacques, districtsraadslid
2024_IP_00112 - Interpellatie van raadslid Lucienne Verbraeken: Defintief ontwerp van de fietsstratenlus in Oud-Berchem 2024_IP_00112 - Interpellatie van raadslid Lucienne Verbraeken: Defintief ontwerp van de fietsstratenlus in Oud-Berchem

Motivering

Indiener(s)

Lucienne Verbraeken

Gericht aan

Bruno De Saegher

Tijdstip van indienen

do 13/06/2024 - 11:16

Toelichting

Op het districtscollege van 27 mei werd het defintief ontwerp van de fietsstratenlus in Oud-Berchem goedgekeurd.

Bij deze zal dus de proefopstelling bestendigd worden.

Hier stel ik mij toch een aantal vragen bij:

 

  • Zijn de bewoners van de betrokken straten bevraagd over de huidige proefopstelling?
  • Zijn zij überhaupt geïnformeerd over de heraanleg van hun straten?
  • Er zijn buiten het rode asfalt dat gelegd wordt, nog andere wijzigingen in het straatbeeld. Werden deze voorgelegd aan de bewoners? Hadden zij inspraak in de vergroening van de straten?
  • Wanneer zijn deze werken gepland?

 

Ik wil bij deze alvast nogmaals melden dat op de website van het district door de gewone burgers enkel het besluit kan geraadpleegd worden en dat de plannen (en eventuele ander bijlagen aan het besluit) niet toegankelijk zijn. (dit geldt trouwens voor alle bijlagen bij alle besluiten). Zijn de plannen dan niet openbaar en wat is daar dan de reden voor?

Bespreking

Antwoord

Dit is een bovenlokaal project waarbij de huidige, ‘tijdelijke’ fietsstraat in een definitieve versie wordt aangelegd (rood asfalt).

Strikt genomen ging het dan ook niet om een ‘proefopstelling’ die geëvalueerd zou worden, maar was het een voorafname op een latere infrastructurele aanleg met rood asfalt.

Hierbij worden ook enkele kruispunten aangepakt om de situatie te verbeteren naar verkeersveiligheid en het verduidelijken van het statuut van de fietsstraten. Het is enkel op deze kruispunten dat als er opportuniteiten zijn voor vergroening, deze werden meegenomen. Dit is gebaseerd op de standaard inrichtingsprincipes die binnen de stad gehanteerd worden zoals bvb parkeerstroken afbakenen met een boom indien mogelijk, ontharden, rekening houden met logische looplijnen, … Ruimte voor vrije invulling is dus erg beperkt binnen de voorziene werken van deze plannen.

De aanleg beperkt zich grotendeels tot de rijweg (rood asfalt), wat technisch noodzakelijk is om nieuw asfalt te kunnen leggen (bvb slechte kantsroken en boordstenen vervangen als dat echt nodig is om nieuw asfalt te leggen) en het verbeteren van enkele kruispunten. Ter hoogte van de Generaal Drubbelstraat wordt er een bijkomend verkeersplateau voorzien. Het betreft dus eerder een grootschalig onderhoudsproject en geen volledige heraanleg van gevel tot gevel waardoor er ook geen wijzigingen in het straatprofiel gebeuren. Omdat de fietsstraten aangelegd worden volgens generieke ontwerpprincipes die stad Antwerpen hanteert, lenen deze projecten zich niet tot inspraak.

De bewoners van de straat ontvangen van stad Antwerpen alleszins nog een infobrief. Na de goedkeuring van de plannen in het college van stad Antwerpen, zal ook de webpagina over fietsstraten aangevuld worden met plannen en de infobrief.

Aanvullend het antwoord op het al dan niet raadpleegbaar zijn van bijlagen aan besluiten die raadsleden en burgers kunnen inzien.

Districtsraadsleden kunnen openbare besluiten van het districtscollege inkijken in eBesluit, inclusief de bijhorende openbare bijlagen.

Voor de niet ter inzages kunnen raadsleden hun inzagerecht inroepen.

eBesluitvorming is geen ‘dossieropvolgingssysteem’ en werd ook in die zin opgebouwd. Daarom zijn niet alle bijlagen beschikbaar via de toepassing en moeten die soms apart opgevraagd worden.

Dat geldt ook zo voor burgers op de raadpleegomgeving:

  • Besluiten niet ter inzage: besluit niet aanklikbaar
  • Besluiten ter inzage:
    • Indien de bijlage integraal is opgenomen (bijvoorbeeld overeenkomsten of briefwisseling) dan zijn deze zichtbaar en aanklikbaar.
    • Indien de bijlage niet integraal is opgenomen in het besluit dan is dit niet aanklikbaar.

Bijlagen die ter inzage zijn, kunnen desgewenst altijd door de burger via een openbaarheidsvraag opgevraagd worden.

wo 19/06/2024 - 10:58