Terug
Gepubliceerd op 15/01/2024

2024_CBS_00085 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2023151009. Polderdijkweg 24. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/01/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_00085 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2023151009. Polderdijkweg 24. District Antwerpen - Goedkeuring 2024_CBS_00085 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2023151009. Polderdijkweg 24. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2023151009

Gegevens van de aanvrager:

NV SEA-TANK TERMINAL ANTWERP met als adres Polderdijkweg 24 te 2030 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV SEA-TANK TERMINAL ANTWERP (0702863483) met als adres Polderdijkweg 24 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Polderdijkweg 24 te 2030 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 14 sectie A nrs. 134M4 en 134N4

waarvan:

 

-          20190806-0053

afdeling 14 sectie A nrs. 134N4 en 134M4 (SEA-Tank Terminal Antwerp - Q405)

Vergunningsplichten:

exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Tankterminal: verandering door uitbreiding en wijziging.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

-          6/08/2020: omgevingsvergunning (OMV_2019038219) voor Tankterminal: verandering door wijziging en uitbreiding en regularisatie van een vergund tankpark;

-          24/05/2017: stedenbouwkundige vergunning (HVN/B//2017312) voor het slopen van een bestaand kantoorgebouw en het bouwen van een tankenpark op de tankterminal kaai 405

 

Voorgeschiedenis milieu

Op 13 juli 2006 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een vergunning af voor de uitbating van een tankenpark, voor een termijn verstrijkend op 13 juli 2026.

Nadien werden er nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag omvat een beperkte wijziging van een bestaande inrichting voor de op- en overslag van diverse liquide bulkgoederen.

 

Aangevraagde rubriek(en)
 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.6.3.3°

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater met een effluent van meer dan 50 m³/uur;

-204,80 m³/uur

29.5.5.1°a)

Oppervlaktebehandeling, met inbegrip van ontvetting van metalen door middel van een elektrolytisch of chemisch procedé, als de gezamenlijke inhoud van de gebruikte behandelingsbaden en spoelbaden of van de opvangrecipiënten voor de opvang van de gebruikte chemicaliën, als niet gebruikgemaakt wordt van behandelingsbaden en spoelbaden, uit de volgende volumes bestaat: 10 liter tot en met 1.000 liter, als de inrichting volledig in een industriegebied ligt;

+235 liter

29.5.7.1°a)1)

Ontvetten van metalen of voorwerpen van metaal door middel van: gehalogeneerde oplosmiddelen of oplosmiddelen met een vlampunt tot en met 55 °C met een totaal inhoudsvermogen van de baden en de spoelbaden of van de opvangrecipiënten voor de opvang van de gebruikte chemicaliën als niet gebruikgemaakt wordt van behandelingsbaden en spoelbaden, van 10 liter tot en met 1.000 liter, als de inrichting volledig is gelegen in een industriegebied.

+235 liter

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Haven van Antwerpen-Brugge, subadvies milieu

 21 december 2023

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

 

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Hansadok – Gebied voor waterweginfrastructuur. Ten zuidoosten van de aanvraag lopen twee overdrukken met als aanduiding Leidingstraat en Hoogspanningsleiding.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De aanvraag betreft het wijzigen van rubrieken. De aanvraag heeft dan ook geen invloed op stedenbouwkundige voorschriften.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Sea-Tank Terminal Antwerp baat aan de Polderdijkweg een tankterminal uit. De totale opslagcapaciteit van de terminal bedraagt 208.630,35 m³, verdeeld over 71 opslagtanks. De 71 opslagtanks zijn op hun beurt onderverdeeld in 11 tankenparken.

 

De aanvraag omvat 2 redenen voor de aanpassing van de bestaande vergunning.

Omwille van een vervanging van een ontvettingstafel door een ontvettingsbad dienen de vergunde hoeveelheden bijgesteld te worden, dit echter binnen dezelfde rubriek:

 

-          29.5.5.1°a) en 29.5.7.1°a)1): van 165 liter naar 400 liter

Verder wordt er ook een actualisatie gevraagd van de vergunde afvalwaterlozing. Er worden volgende stromen geloosd:

 

-          potentieel verontreinigd hemelwater vanuit o.a. inkuipingen;

-          spuiwater van de stoomgeneratoren.

Dit water wordt gebufferd geloosd met een totaal maximaal debiet van 120 m³/uur. Alvorens lozing in oppervlaktewater wordt het behandeld via een KWS-afscheider met coalescentiefilter.

In bijlage R3B wordt er ook gesproken over het lozen van testwater van blusleidingen. Elders wordt nergens vermeld over welke hoeveelheden dit zou gaan. Indien bij testen louter water wordt gebruikt is er geen probleem naar verontreiniging toe.

 

Het spuiwater van de stoomgeneratoren wordt via een bezinktank in tankenpark 7 geloosd. Dit water wordt steeds intern geanalyseerd op pH en CZV en op basis daarvan wordt beslist of een lozing op het dokwater mogelijk is, of dit dient te verlopen via het vuilwaterafvoernetwerk. Een lozing op het dokwater gebeurt steeds via KWS-afscheiders met coalescentiefilter.

 

De lozing van het potentieel verontreinigd hemelwater gebeurt pas na ingrijpen van een operator. Het water in de tankkuipen watert af naar een pompput en alvorens het verder te verpompen voert de operator eerst een visuele inspectie uit. De operator heeft de mogelijkheid om te kiezen tussen twee rioleringsstelsels. Indien na een kwaliteitscontrole, geen verontreiniging wordt vastgesteld, wordt dit water geloosd via KWS-afscheider met coalescentiefilter in het dok. Bij een beperkte verontreiniging, wordt het bedrijfsafvalwater via een vuilwaterafvoernetwerk via een KWS-afscheider met coalescentiefilter geleid. Als het water sterk verontreinigd is zijn er volgens de aanvrager twee opties. Indien het water gezuiverd kan worden door middel van de aanwezige voorzieningen wordt het water via het vuilwaterafvoernet afgeleid zoals het hemelwater met een beperkte verontreiniging. Dit afvalwater wordt doorheen een KWS-afscheider met coalescentiefilter geleid en nadien verder ontdaan van restvervuiling in een mobiele actiefkoolfilter. Is het water te sterk verontreinigd, wordt het water afgevoerd naar een vergund verwerker.

De stad merkt op dat in voorgaande dossiers naast een visuele controle bijkomend sprake was van een kwaliteitsanalyse door een extern labo bij vaststelling van verontreiniging in de inkuiping. Het is onduidelijk of dit nog steeds toegepast wordt. De stad maakt de aanbeveling om dit steeds toe te passen bij visueel verontreinigd hemelwater.

 

Het is onduidelijk waarom de volledige lozing van het bedrijfsafvalwater onder rubriek 3.6.3.3° gecategoriseerd wordt. Loutere behandeling via KWS-afscheider met coalescentiefilter moet onder 3.4 gecategoriseerd worden.


Gelet op de aard van de voorliggende beperkte verandering wordt er geen bijkomend risico voor de mens of het milieu verwacht, bovendien wordt er geoordeeld dat de hinder niet significant vergroot ten opzichte van de vergunde situatie.

 

Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.

 

Geadviseerde rubriek(en)

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.6.3.3°

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater met een effluent van meer dan 50 m³/uur;

-204,80 m³/uur

29.5.5.1°a)

Oppervlaktebehandeling, met inbegrip van ontvetting van metalen door middel van een elektrolytisch of chemisch procedé, als de gezamenlijke inhoud van de gebruikte behandelingsbaden en spoelbaden of van de opvangrecipiënten voor de opvang van de gebruikte chemicaliën, als niet gebruikgemaakt wordt van behandelingsbaden en spoelbaden, uit de volgende volumes bestaat: 10 liter tot en met 1.000 liter, als de inrichting volledig in een industriegebied ligt;

+235 liter

29.5.7.1°a)1)

Ontvetten van metalen of voorwerpen van metaal door middel van: gehalogeneerde oplosmiddelen of oplosmiddelen met een vlampunt tot en met 55 °C met een totaal inhoudsvermogen van de baden en de spoelbaden of van de opvangrecipiënten voor de opvang van de gebruikte chemicaliën als niet gebruikgemaakt wordt van behandelingsbaden en spoelbaden, van 10 liter tot en met 1.000 liter, als de inrichting volledig is gelegen in een industriegebied.

+235 liter

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

18 december 2023

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste adviesdatum

17 januari 2024

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.