Terug
Gepubliceerd op 05/02/2024

2024_CBS_00779 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon Europe-project 'INNATURE' - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 02/02/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Bart De Wever, burgemeester

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2024_CBS_00779 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon Europe-project 'INNATURE' - Goedkeuring 2024_CBS_00779 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon Europe-project 'INNATURE' - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

In het kader van het Horizon Europe-programma staat sinds 17 oktober 2023 de call 'HORIZON-CL6-2024-BIODIV-02: demonstrating the potential of Nature-based Solutions and the New European Bauhaus to contribute to sustainable, inclusive and resilient living spaces and communities' open. (vrij vertaald: Het potentieel aantonen van op de natuur gebaseerde oplossingen en het nieuwe Europese Bauhaus om bij te dragen aan duurzame, inclusieve en veerkrachtige leefruimtes en gemeenschappen).

Natuurgebaseerde oplossingen (NBS) kunnen biodiversiteit, menselijke gezondheid en welzijn, klimaatadaptatie en veerkracht ondersteunen en vervuiling en klimaatverandering tegengaan. In werkelijkheid slagen veel NBS er niet in om deze voordelen te maximaliseren en dit wordt versterkt door een gebrek aan betrokkenheid van de gemeenschap.

De ambitie van het InNature-project is om dit te veranderen en om vijf uiteenlopende demonstratieprojecten in Europa op te zetten die de nevenvoordelen van NBS maximaliseren.

In het project zijn 5 steden betrokken met naast district Borgerhout ook Kopenhagen (Denemarken), Sheffield (UK), Tampere (Finland) en een vijfde nog nader te bepalen stad. De indiening verloopt in twee fasen, met eerste indieningsdatum 22 februari 2024 en een tweede indieningsdatum op 17 september 2024. De looptijd van het project is 48 maanden, de vooropgestelde start is voorjaar 2025. Het gaat over een goede samenwerking met een aantal partners die met Europese middelen het Team Wijken van het district, ondersteunt.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

Het district Borgerhout ondersteunt al meer dan tien jaar burgerinitiatieven op het vlak van buurtgerichte 'vergroening'. Projecten zoals 'Groene Delta' en 'Wijk labo's' moedigen burgers aan om groene ruimtes in de openbare ruimte te creëren en er samen van te genieten, ze samen te beleven, een samenkomen van diversiteit en biodiversiteit te omarmen.

De kleinschalige interventies omvatten beplanting voor huizen, plantenslingers en regentonnen, maar ook buurtspecifieke initiatieven zoals gereedschapsbibliotheken en mobiele bars. Deze inspanningen hebben een unieke lokale sfeer bevorderd en de gemeenschap verenigd in het verbeteren van hun leefomgeving. InNature zal een sterke katalysator zijn voor de verdere ontwikkeling en opschaling van deze initiatieven. Het lokale InNature-project integreert vergroening van onderaf met nieuwe wijkinitiatieven voor straatvernieuwing.

De Borgerhout-casus omvat drie fasen: 

  • wijkgestuurde bottom-up documentatie van de huidige omstandigheden;
  • de implementatie van nieuwe wijkinitiatieven om koelere, groenere ruimten te creëren op basis van deze documentatie;
  • en de effectbeoordeling na de interventie.

Twee unieke straatclusters met geplande wijkinvesteringen, de Collegelaan en den Dreihoek (Ketsstraat, Tuinbouwstraat, Dodoensstraat, Van Geertstraat), zijn de sleutel tot de impact van het project en zullen zowel gericht zijn op de betrokkenheid van de gemeenschap als op ecologische verbetering. Beide straatclusters hebben een unieke topologie, straatbeeld en sociale samenstelling.

In beide clusters plant het district Borgerhout meerdere investeringen in het publieke domein tijdens de looptijd van het InNature-project, waardoor de impact van het project versterkt kan worden. Het project zal de impact van de vergroeningsinspanningen die het district sowieso bij iedere heraanleg doet, namelijk bottom-up vergroenen, samen met bewoners, nog versterken. Bovendien zullen uit het project en de internationale samenwerking nieuwe lessen kunnen worden getrokken, en die zullen in de toekomst in Borgerhout en elders in de stad gebruikt kunnen worden. 

Lokaal partnerschap:

  • Klimplant, met zijn expertise in klimaat- en groenprojecten, is een belangrijke partner om een grote verscheidenheid aan bewoners te betrekken en zal de nadruk leggen op empowerment van burgers door middel van informatie, bewustzijn en motivatie. Hun benadering van stedelijk groen is sociaal en inclusief en bevordert de cohesie binnen de gemeenschap. 
  • Commons Lab is een belangrijke partner voor het betrekken van diverse burgergroepen en richt zich op zelfredzaamheid, gemeenschapsvorming, duurzaamheid en het creëren van groenere, leefbaardere ruimten.
  • District Borgerhout en Groencoach vormen een unieke samenwerking om de daadwerkelijke implementatie van de nieuwe stadsclusters te begeleiden.  
  • Universiteit Antwerpen zal de evaluatie van de microklimatologische omstandigheden en het functioneren van de ecosystemen van de NBS in alle vijf de steden organiseren.

Algemene financiële opmerkingen

Het totaalbudget voor alle Belgische partners rond de case Borgerhout is nog niet definitief, maar situeert zich rond de 1.250.000 EURO. District Borgerhout ontvangt zelf geen budget. Het project wordt uitgevoerd met regulier personeel. Er moet geen stedelijke cofinanciering worden voorzien. 

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2BOR01 - Samen maken we Borgerhout!
2BOR0101 - Het district is in dialoog met elke wijk en elke Borgerhoutenaar
2BOR010101 - We ondersteunen alle mogelijke inspraaktrajecten zodat elke Borgerhoutenaar tijdig voldoende info krijgt om te participeren aan de uitvoering van het beleid
9 - Decentralisatie
2BOR01 - Samen maken we Borgerhout!
2BOR0101 - Het district is in dialoog met elke wijk en elke Borgerhoutenaar
2BOR010102 - We investeren in, en ondersteunen wijkgerichte netwerken en lokale verenigingen om maximale ontmoetingskansen te ontwikkelen
9 - Decentralisatie
2BOR01 - Samen maken we Borgerhout!
2BOR0101 - Het district is in dialoog met elke wijk en elke Borgerhoutenaar
2BOR010103 - Elke Borgerhoutenaar telt mee bij de uitwerking van het beleid in een super divers district
9 - Decentralisatie
2BOR01 - Samen maken we Borgerhout!
2BOR0103 - Elke bezoeker en bewoner vindt Borgerhout duurzaam, groen en proper
2BOR010301 - We zorgen voor de (her)inrichting van straten en pleinen, en voor voldoende veilige en toegankelijke voet- en fietspaden en oversteekplaatsen.
9 - Decentralisatie
2BOR01 - Samen maken we Borgerhout!
2BOR0103 - Elke bezoeker en bewoner vindt Borgerhout duurzaam, groen en proper
2BOR010302 - Het districtsbestuur wil blijven inzetten op de vergroening van de openbare ruimte, waarbij we focussen op duurzame, ecologische ingrepen en het tuinstraat-principe.
9 - Decentralisatie
2BOR01 - Samen maken we Borgerhout!
2BOR0104 - Borgerhout is een verantwoordelijk district
2BOR010402 - Door het geven van financiële en andere impulsen, zijn we een verantwoordelijk district
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname aan het Horizon Europe-project "InNature' goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.