Terug
Gepubliceerd op 12/02/2024

2024_CBS_00986 - District Antwerpen. Lange Van Sterbeeckstraat 15 - 2022188 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 09/02/2024 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_00986 - District Antwerpen. Lange Van Sterbeeckstraat 15 - 2022188 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2024_CBS_00986 - District Antwerpen. Lange Van Sterbeeckstraat 15 - 2022188 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 5 augustus 2022 vroeg Dea Putri om het pand gelegen Lange Van Sterbeeckstraat 15, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 

 

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de bestaande toestand van het pand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • luchtfoto genomen door het  Nationaal Geografisch Instituut in 1974;
  • foto’s Google Streetview uit 2009,2017 en 2023;
  • een notariële akte met Rep. Nr. 10814 opgemaakt op 3 november 2015;
  • een notariële akte met rep.n° 13097 opgemaakt op 2 mei 2017;
  • reglement van mede-eigendom met nummer 12338 opgemaakt op 7 november 2016
  • drie energieprestatiecertificaten; 
  • begeleidende informatie meegegeven bij het indienen van de aanvraag (e-formulier);
  • foto’s van de huidig geplaatste brievenbussen, deurbellen, gas- en elektriciteitsmeters;
  • volgend archiefstuk:
    • goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1943.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Lange Van Sterbeeckstraat 15, district -Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 5) sectie E 490 Y27 is kadastraal gekend als een huis zonder woonplaatsen op de benedenverdieping in gesloten bebouwing. Het pand is opgetrokken over drie bouwlagen zonder bewoonbare daklaag en bezit één afzonderlijke woongelegenheid.

 

Voor dit pand werd de volgende relevante toelating verleend:

  • 30/09/1943 toelating (18#18036) voor het uitvoeren van veranderingswerken aan de gevel.


 2.Bestaande feitelijke toestand
 Omschrijving van de bestaande toestand:
 Het pand betreft een hoekwoning opgetrokken over drie bouwlagen onder een mansarde dak en is als volgt ingedeeld:

  • Benedenverdieping: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 56,5 m², zonder aangrenzende buitenruimte. De inkom van deze woning bevindt zich op de hoek van het pand;
  • 1ste verdieping: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 55 m², zonder buitenruimte;
  • 2de en 3de verdieping: een duplex- appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 119 m², zonder aangrenzende buitenruimte;
  • de inkom van de bovenliggende woningen is gelegen in de Walenstraat.

 

Overtredingen:
 Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

 

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en drie woonentiteiten.

 

De bewijsvoering

Volgens de kadastrale gegevens werd het pand tussen 1875 en 1899 voor de eerste maal in gebruik genomen. Kadastraal is het pand gekend als een huis zonder woonplaatsen op de benedenverdieping in gesloten bebouwing, opgetrokken met drie bouwlagen zonder bewoonbare daklaag.

Verder blijkt uit de kadastergegevens, dat vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, er slechts één afzonderlijke wooneenheid aanwezig was in het gebouw.

 

Het huidige bouwvolume van de woning komt overeen zoals deze die te zien is op de luchtfoto van het Nationaal Technisch Instituut uit 1974. Het huidige bouwvolume van het pand, is daarmee dan ook voldoende bewezen, als zijnde ongewijzigd aanwezig van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Bijgevolg zal het huidige bouwvolume van de woning opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund.

 

Het huidige aantal aangevraagde zelfstandige woonentiteiten in het pand bedraagt: drie. 

 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat er tussen 1948 en 1957 meerdere gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven op dit adres. Gezien deze periode -waarin meerdere gezinnen waren ingeschreven- wordt beschouwd als de naoorlogse periode, waarin een tekort aan woningen was, is deze periode niet doorslaggevend voor het aantal wooneenheden.

De opgevraagde bevolkingsgegevens tonen eveneens aan dat er vanaf 1958 tot zeker 1977 in hoofdzaak drie gezinnen tegelijk werden ingeschreven op dit adres.  

De gelijktijdige bewoning door drie gezinnen gedurende een lange aaneengesloten periode is dan ook voldoende bewezen.

 

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige woonfunctie en de aanwezigheid van drie afzonderlijke woonentiteiten in het pand, dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.

 

In het archief werd een goedgekeurde stedenbouwkundige toelating teruggevonden uit het jaar 1943. Na controle van het goedgekeurde bouwplan in dit dossier blijkt dat de aanvraag betrekking had op het uitvoeren van veranderingswerken aan de voorgevel van het pand. Op dit plan is te zien dat de voorgevel dient afgewerkt te worden met een gevelbezetting en onderaan een hardstenen plint.

Foto’s van Google Streetview uit 2009 bevestigen ook dat de afwerking van de voorgevel, oorspronkelijk was uitgevoerd met een lichtkleurige gevelbezetting. Op de foto’s van Google Streetview uit 2017 en 2023 is echter te zien dat de voorgevel werd overschilderd in een donkere kleur. Door het schilderen van deze voorgevel in een donkere kleur, werd zowel het straatbeeld alsook het uitzicht van de woning, beeldbepalend gewijzigd. Dit alles maakt dat het schilderen van deze woning een vergunningsplichtige stedenbouwkundige handeling is. Daarenboven is ook voldoende bewezen dat de huidige voorgevelafwerking van het pand, niet dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. De huidige voorgevelafwerking zal dan ook uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

 

Voorgaande bewijst voldoende dat de bestaande constructie met de functie wonen en drie afzonderlijke woonentiteiten, dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979), met uitsluiting van de huidige donker geschilderde voorgevelafwerking van de woning (zoals in rood aangeduid op de plannen).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de bestaande constructie Lange Van Sterbeeckstraat 15, district Antwerpen, inclusief de functie van wonen en drie afzonderlijke woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van de huidige donker geschilderde voorgevelafwerking van de woning, zoals in rood aangeduid op de bouwplannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.