Terug
Gepubliceerd op 27/02/2024

2024_GR_00102 - Omgevingsvergunning. Opheffing van een gemeenteweg - OMV_2023082710. Driehoekstraat ZN en Schriek ZN. District Ekeren - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 26/02/2024 - 19:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Claude Marinower, raadslid; Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Karen Maes, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Niel Staes, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Ilse De Schutter, raadslid; Goedele Toen, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Gerolf Annemans, raadslid; Tom Meeuws, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Verontschuldigd

Koen Kennis, schepen; Güler Turan, raadslid; Mie Branders, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2024_GR_00102 - Omgevingsvergunning. Opheffing van een gemeenteweg - OMV_2023082710. Driehoekstraat ZN en Schriek ZN. District Ekeren - Goedkeuring 2024_GR_00102 - Omgevingsvergunning. Opheffing van een gemeenteweg - OMV_2023082710. Driehoekstraat ZN en Schriek ZN. District Ekeren - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2023082710

Gegevens van de aanvrager:

Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Driehoekstraat ZN en Schriek ZN te 2180 Ekeren (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 35 sectie F nr. 32H7

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

vernieuwen van de riolering en heraanleggen van de Driehoekstraat en Schriek

 

Omschrijving aanvraag

De wijziging van het rooilijnplan kadert in het heraanleggen en uitbreiden van de Driehoekstraat en Schriek. De aanvraag bevat een grafisch plan ‘BA_12368_Rooilijnplan.’ De gemeenteraad moet een beslissing nemen over de gedeeltelijke opheffing van het bestaand gemeentelijk rooilijnplan.

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Om het project te kunnen realiseren, is het nodig de rooilijn te wijzigen. Er geldt een rooilijnplan goedgekeurd op 5 december 1927 ‘Driehoekstraat- Schriek, bouwlijnplan tussen de Dorpstraat en de Drijhoekstraat, langs de Schriek en het Nieuw Kerkhof’ dat zal worden aangepast aan de gewijzigde gemeenteweg. Het dossier bevat dan ook een aangepast rooilijnplan ‘BA_12368_Rooilijnplan’ waarop de wijzigingen zijn aangeduid. 

Als de beoogde wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg betrekking heeft op een gemeentelijk rooilijnplan dat niet in een ruimtelijk uitvoeringsplan is opgenomen, neemt de gemeenteraad eerst een beslissing over het al dan niet wijzigen of opheffen van het gemeentelijk rooilijnplan, alvorens te beslissen over de goedkeuring, vermeld in artikel 31 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. De gemeenteraad moet een beslissing nemen over de wijziging van het bestaand gemeentelijk rooilijnplan.

De werken voorzien de optimalisatie van de verkeerssituatie door het heraanleggen en uitbreiden van de Driehoekstraat en Schriek. De rooilijn wordt verlegd om de toegankelijkheid van de nieuwe grond binnen de rooilijn te vrijwaren en het beheer ervan door de stad, na aanleg ervan, mogelijk te maken.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

14 juli 2023

Volledig en ontvankelijk

6 september 2023

Start openbaar onderzoek

18 september 2023

Einde openbaar onderzoek

17 oktober 2023

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

26 februari 2024

Uiterste beslissingsdatum

18 mei 2024

Naam GOA

Gerd Cryns

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

18 september 2023

17 oktober 2023

0

0

0

1

 

Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

Er werd binnen de loopperiode van het openbaar onderzoek 1 digitaal bezwaarschift ingediend, dat zich als volgt laat samenvatten:

  1.  Ontbrekend rooilijnplan: er zal voor gewenste heraanleg een aangepast rooilijnplan vereist zijn, dit aangezien de nieuwe weg tweerichtingsweg (oostzijde begraafplaats) een deel van het driehoekige perceel in het midden wegneemt. Tevens wordt vermoed dat dit aan de noordzijde ook zo zal zijn aangezien wordt verondersteld dat hier de oorspronkelijke weg privaat domein van de daar aanpalenden zal worden.

Beoordeling:

De aanvraag voorziet wel degelijk de vereiste rooilijnwijziging (mede door voorlegging aan de gemeenteraad) en het dossier bevat dan ook het correcte gewijzigde rooilijnplan; betreffende maakte deel uit van de aangeleverde dossierstukken en is door bezwaarindiener dus mogelijks over het hoofd gezien.

Het wegdeel aan de noordzijde wordt niet geprivatiseerd (dit is een foute lezing van de aanwezige tekeningen) maar zal een volwaardig maar grotendeels niet verhard onderdeel blijven uitmaken van het openbare domein.

Het bezwaar is ongegrond.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de wijziging van het rooilijnplan goedgekeurd op 5 december 1927 ‘Driehoekstraat- Schriek, bouwlijnplan tussen de Dorpstraat en de Drijhoekstraat, langs de Schriek en het Nieuw Kerkhof’ zoals voorgesteld op het bijgevoegd rooilijnplan ‘BA_12368_Rooilijnplan’.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.