Terug
Gepubliceerd op 19/02/2024

2024_CBS_01198 - District Antwerpen. Jozef Liesstraat 12 - 202356 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 16/02/2024 - 09:00 digitaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Bart De Wever, burgemeester; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2024_CBS_01198 - District Antwerpen. Jozef Liesstraat 12 - 202356 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2024_CBS_01198 - District Antwerpen. Jozef Liesstraat 12 - 202356 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 5 juni 2023 vroeg Stefan Herwegen namens VH&C BV om het pand gelegen Jozef Liesstraat 12, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.  

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de bestaande toestand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • luchtfoto genomen door het Nationaal Geografisch Instituut in 1974;
  • gegevens vanuit de Inventaris bouwkundig erfgoed ID 100960 (pand is op 29/3/2019 vastgesteld als bouwkundig erfgoed);
  • gegevens vanuit de Inventaris bouwkundig erfgoed ID214083 (pand is op 29/3/2019 vastgesteld als bouwkundig element);
  • begeleidende informatie meegegeven bij het indienen van de aanvraag (e-formulier); 
  • volgend(e) archiefstuk(ken):
    • goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1911, 1918, 1924 en 1935.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Jozef Liesstraat 12, district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 11) sectie L 3607 T3 is kadastraal gekend als een rijhuis zonder bewoonbare kelderverdieping met drie afzonderlijke woongelegenheden. 

Voor dit pand werden de volgende relevante toelatingen verleend:

  • 07/06/1935 toelating (18#2824) voor het uitvoeren van veranderingswerken in het pand;
  • 04/04/1924 toelating (1924#17962) voor het uitvoeren van veranderingswerken in het pand;
  • 15/02/1918 toelating (19181#7484) voor het bijbouwen van een tweede tussenverdieping;
  • 07/02/1911 toelating (1911#?169) voor het bijbouwen van een keuken en badkamer op de benedenverdieping.

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een burgerhuis in eenvoudige, neotraditionele stijl gebouwd rond 1890. De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel heeft een standaard indeling, met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen, kordons en doorlopende vensterdorpels, balkon in de centrale travee. Het gebruik van rode baksteen voor het parement, in combinatie met natuursteen voor speklagen, bovendorpels en sluitstenen van de ontlastingsbogen, is geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenstijl. 

De woning is heden als volgt ingedeeld:

  • benedenverdieping: naast de inkomhal en de trappenhal naar de bovenliggende verdiepingen is er een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 57 m². Dit appartement bezit een aangrenzende buitenruimte van circa 7,50 m² onder de vorm van een niet-overdekte betegelde koer;
  • eerste verdieping tezamen met, de achteraan gelegen, eerste - en tweede tussenverdieping: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 70,50 m², zonder buitenruimte;
  • tweede verdieping vooraan: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 38 m², zonder buitenruimte;
  • derde verdieping onder het schuine dak: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 45 m², zonder buitenruimte. 

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en vier afzonderlijke woonentiteiten. 

De bewijsvoering

Volgens de kadastrale gegevens werd het pand tussen 1875 en 1899 voor de eerste maal in gebruik genomen. Kadastraal is het pand gekend als een huis -zonder bewoonbare kelder- en dakverdieping-, dat opgetrokken is over drie bouwlagen. 

Verder blijkt uit de kadastergegevens, dat vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, er reeds drie afzonderlijke wooneenheden aanwezig waren in het gebouw. 

Uit de luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut blijkt dat het bestaande bouwvolume van het pand reeds was voltooid in 1974. Het huidig bouwvolume van het pand kan dan ook beschouwd worden als zijnde ongewijzigd aanwezig van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Bijgevolg zal het huidige bouwvolume opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund. 

Het huidige aantal aangevraagde zelfstandige woonentiteiten in het pand bedraagt: vier.  

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat, er tussen 1948 en 1984 in hoofdzaak, drie gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven op dit adres. 

De gearchiveerde bouwplannen leveren onvoldoende doorslaggevend bewijs om enkel op basis daarvan te oordelen dat er toen reeds vier afzonderlijke woonentiteiten aanwezig waren in het pand.

Er werden binnen deze aanvraag geen doorslaggevende bewijzen aangeleverd waaruit zou blijken dat de bestaande afzonderlijke woonentiteit onder het schuine dak, reeds aanwezig was vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. 

Conclusie

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie met de functie wonen en drie afzonderlijke woonentiteiten, dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979), met uitsluiting van de bestaande afzonderlijke woonentiteit onder het schuine dak zoals in rood aangeduid op de plannen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de huidige constructie Jozef Liesstraat 12, district Antwerpen, inclusief de functie van wonen en drie afzonderlijke woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van de bestaande afzonderlijke woonentiteit onder het schuine dak zoals in rood aangeduid op de plannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.