Terug
Gepubliceerd op 19/02/2024

2024_CBS_01200 - District Antwerpen. Provinciestraat 228 - 2022240 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 16/02/2024 - 09:00 digitaal
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Bart De Wever, burgemeester; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2024_CBS_01200 - District Antwerpen. Provinciestraat 228 - 2022240 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2024_CBS_01200 - District Antwerpen. Provinciestraat 228 - 2022240 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 3 november 2022 vroeg Wim Van Soens namens Mansio NV om het pand gelegen Provinciestraat 228, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 

 

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de bestaande toestand;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • luchtfoto genomen door het Nationaal Geografisch Instituut in 1974;
  • foto’s Google Maps uit 2010, 2017 en 2023;
  • gegevens vanuit de Inventaris bouwkundig erfgoed ID 300336 en ID (beschermd stad- en dorpsgezicht – bescherm bouwkundig erfgoed);
  • gegevens vanuit de kruispuntbank van Ondernemingen (KBO);
  • notariële verkoopakte (Rep.Nr: 23.632 KP/20120731/5450) opgemaakt op 20/11/2012;
  • 9 huurovereenkomsten:
    1. huurovereenkomst benedenverdieping:  2007-2016;
    2. huurovereenkomst benedenverdieping:  2016-2025;
    3. huurovereenkomst eerste verdieping:    2011-2014;
    4. huurovereenkomst tweede verdieping    2012-2015;
    5. huurovereenkomst tweede verdieping    2019-2020;
    6. huurovereenkomst derde verdieping      2010-2013;
    7. huurovereenkomst derde verdieping      2020-2021;
    8. huurovereenkomst vierde verdieping     2011-2013;
    9. huurovereenkomst vierde verdieping     2014-2015 ;
  • begeleidende informatie meegegeven bij het indienen van de aanvraag (e-formulier); 
  • begeleidend schrijven door architectenbureau Forma Concrete & Partners Architecten bvba;
  • volgend archiefstuk:
    • goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1911.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Provinciestraat 228, district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 8) sectie H 1119 M3 is kadastraal gekend als een huis met een handelsbestemming en een particuliere ingang naar vier afzonderlijke woongelegenheden. Volgens de kadastrale gegevens werd het pand tussen 1900 en 1918 voor de eerste maal in gebruik genomen, en bezit het pand vijf bouwlagen. Deze gegevens worden bevestigd door zowel de goedgekeurde bouwtoelating uit 1911 alsook de opgenomen gegevens over het pand in de Inventaris bouwkundig erfgoed.

 

Voor dit pand werd de volgende relevante toelating verleend:

  • 21/11/1911 toelating (1911#1848) voor het oprichten van een drie huizen.


 2.Bestaande feitelijke toestand
 Omschrijving van de bestaande toestand:
 Het pand betreft een hoekwoning opgetrokken over vier bouwlagen, onder een pseudo-mansarde en is als volgt ingedeeld:

  • kelderverdieping met een bruto-vloeroppervlakte van circa 62 m²;
  • benedenverdieping: een detailhandel met aparte inkom en een bruto-vloeroppervlakte van circa 52,50 m²; 
  • benedenverdieping: een aparte inkomhal naar de bovenliggende woonentiteiten met een bruto-vloeroppervlakte van circa 9 m²; 
  • eerste- tot en met derde verdieping: een appartement telkens met twee slaapkamers en een bruto-vloeroppervlakte van circa 56 m², zonder buitenruimte;
  • vierde verdieping: een appartement met twee slaapkamers en een bruto-vloeroppervlakte van circa 53 m², zonder buitenruimte.

 

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.


Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.


Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van detailhandel en wonen en vier afzonderlijke woonentiteiten.

 

De bewijsvoering

 

Na controle van de opgevraagde documenten en de ingediende dossierstukken blijkt het volgende:

  • Het huidige bouwvolume van het pand komt overeen met het volume zoals te zien is op de luchtfoto van het Nationaal Technisch Instituut uit 1974. Het huidige bouwvolume is daarmee dan ook voldoende bewezen, als zijnde ongewijzigd aanwezig van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Bijgevolg zal het huidige bouwvolume opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund;
  • Op de benedenverdieping van het pand is momenteel een detailhandel aanwezig. De opgevraagde gegevens uit de kruispuntbank voor ondernemingen tonen aan dat deze onderneming reeds in 1997 gevestigd was op dit adres. Bijgevolg is de gelijkvloerse functie ‘detailhandel’ voldoende bewezen als zijnde aanwezig van vóór 29 november 2015;
  • Het huidige aantal aangevraagde zelfstandige woonentiteiten in het pand bedraagt: vier. 
    Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat er, tussen 1948 en 1988 in hoofdzaak, vier gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven op dit adres. De gelijktijdige bewoning van het pand door vier gezinnen gedurende een lange periode vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, is dan ook voldoende bewezen;
  • Uit de foto’s van Google Maps blijkt dat de huidige zaak-gebonden publiciteitsinrichtingen tegen de voorgevels van het pand, werden aangebracht tussen 2013 en 2017. Dit was op het ogenblik van plaatsing een vergunningsplichtige stedenbouwkundige handeling. Er werd in onze archieven echter geen stedenbouwkundige vergunning voor deze werken teruggevonden. Door middel van het optekenen van deze zaak-gebonden publiciteitsinrichtingen op de ingediende bouwplannen, vraagt de aanvrager deze zaak-gebonden publiciteitsinrichtingen mee op te nemen in het vergunningenregister als zijnde geacht vergund.

Echter in navolging van artikel 5.1.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, kunnen enkel publiciteitsinrichtingen opgenomen worden in het vergunningenregister als zijnde ‘geacht vergund’, waarvan door enig rechtens toegelaten bewijsmiddel werd aangetoond dat ze reeds vóór 22 april 1962 werden geplaatst.
Gelet op het voorgaande is voldoende bewezen dat de plaatsing van de huidige zaak-gebonden publiciteitsinrichtingen niet dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van de stedenbouwwetgeving op 22 april 1962. Bijgevolg zullen alle zaak-gebonden publiciteitsinrichtingen worden uitgesloten van opname in het vergunningenregister.

  • Uit vergelijking van de oorspronkelijk goedgekeurde bouwplannen uit 1911 en de bestaande toestand van het pand blijkt dat het voorgeveluitzicht van het pand werd gewijzigd. Zo werd onder meer het ossenoog bovenaan in de voorgevel verwijderd en vervangen door een rechthoekige raamopening. Ook de raamopeningen met booglijst in het mansardedak en het buitenschrijnwerk op enkele lagergelegen verdiepingen werden aangepast of vervangen.
    Er werden binnen deze aanvraag echter geen bewijsstukken aangeleverd waaruit blijkt dat het bestaande voorgevelaanzicht dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.
    Bijgevolg is onvoldoende bewezen dat het huidige voorgevelaanzicht van het pand, dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Het bestaande huidige voorgevelaanzicht zal dan ook uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister.

Conclusie

Voorgaande bewijst voldoende dat de bestaande huidige constructie met de functie ‘detailhandel’ en ‘wonen’ en vier afzonderlijke woonentiteiten, dateert van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979, met uitsluiting van (zoals in rood aangeduid op de plannen):

  • de bestaande huidige zaak-gebonden publiciteitsinrichtingen tegen de voorgevel van het pand;
  • het bestaande huidige voorgevelaanzicht van het pand;

zoals in rood aangeduid op de bouwplannen plannen.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de bestaande huidige constructie Provinciestraat 228, district Antwerpen, inclusief de functie van ‘detailhandel’ en ‘wonen’ en vier afzonderlijke woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van de bestaande huidige zaak-gebonden publiciteitsinrichtingen tegen de voorgevel en het bestaande huidige voorgevelaanzicht van het pand, zoals in rood aangeduid op de bouwplannen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.