Terug
Gepubliceerd op 26/02/2024

2024_CBS_01409 - District Borgerhout. Kroonstraat 206 - 2022218 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 23/02/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_01409 - District Borgerhout. Kroonstraat 206 - 2022218 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering 2024_CBS_01409 - District Borgerhout. Kroonstraat 206 - 2022218 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 17 september 2022 vroeg Houtman Kaissi om het pand gelegen Kroonstraat 206, district Borgerhout-Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. 

 

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de bestaande toestand van het pand;
  • foto’s van de geplaatste elektriciteits-, water- en gasmeters;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • volgend archiefstuk:
    • goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1924.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Kroonstraat 206 district Borgerhout, met kadastrale ligging (afd. 24) sectie A 336 H3 werd volgens de kadastrale gegevens tussen 1919 en 1930 voor de eerste maal in gebruik genomen. Kadastraal is het pand gekend als een rijhuis zonder bewoonbare kelder- en dakverdieping, dat opgetrokken is over vier bouwlagen. Volgens de kadastrale gegevens bezit het pand slechts één zelfstandige woonentiteit.

Deze gegevens zijn echter niet representatief voor de periode voorafgaand aan de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen, omdat deze gegevens nog in 2011 werden aangepast. Zo werd er namelijk in 2011 afstand gedaan van de onverdeelde delen van het pand. Dit bewijst dat het pand in deze periode in gebruik was als een eengezinswoning. 

Voor dit pand werd de volgende relevante toelating verleend:

  • 24/06/1924 toelating (1399#8164) voor het bouwen van twee huizen.


 2.Bestaande feitelijke toestand
 Omschrijving van de bestaande toestand:
 Het pand betreft een rijwoning opgetrokken over vier bouwlagen onder een plat dak en is als volgt ingedeeld:

  • Benedenverdieping: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 82 m² en een aangrenzende buitenruimte;
  • 1ste tot en met 3de verdieping: een appartement telkens met twee slaapkamers en een netto-vloeroppervlakte van circa 69 m², zonder buitenruimte;
  • een kelderverdieping onderverdeeld in 5 ruimtes.

 

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.


Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd vóór 22 april 1962 ofwel tussen deze en vóór de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

 

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.


Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen en 4 woonentiteiten.

 

De bewijsvoering

 

Het huidige aantal aangevraagde zelfstandige woonentiteiten in het pand bedraagt: vier 

 

Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat er enkel tussen 1948 en 1963 meerdere gezinnen waren ingeschreven op dit adres. Vanaf 1963 tot zeker 1978 is er maximaal één gezin tegelijk ingeschreven. Gezien de periode waarin meerdere gezinnen waren ingeschreven wordt beschouwd als de naoorlogse periode, waarin een tekort aan woningen was, is deze periode niet doorslaggevend voor het aantal wooneenheden. 

 

Als bewijsvoering voor deze vier afzonderlijke woonentiteiten levert de klant foto’s aan van vier afzonderlijk elektriciteits-, water- en gasmeters in de kelder. Op de aangeleverde foto’s is zichtbaar dat niet alle meters dateren van voor 1979. Bijgevolg is de aanwezigheid van deze meters onvoldoende bewijs dat de opdeling van het pand in vier afzonderlijke wooneenheden gebeurde vóór de inwerkingtreding van het Gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.

 

De aangeleverde foto’s van de elektriciteits-, water- en gasmeters worden dan ook als onvoldoende bewijskrachtig beschouwd om enkel op basis daarvan te oordelen dat er reeds voor 9 november 1979, vier woonentiteiten aanwezig zouden zijn in het pand.

De gelijktijdige bewoning door vier gezinnen gedurende een lange periode vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen is dan ook onvoldoende bewezen.

 

In het archief werd een goedgekeurd bouwplan teruggevonden uit het jaar 1924. Na vergelijking van deze goedgekeurde bouwplannen met de bouwplannen van de bestaande toestand van het pand blijkt dat de getande uitbouw achteraan werd uitgebreid tot op een bouwdiepte van circa 20 meter. Het bestaande bouwvolume is bijgevolg onvoldoende bewezen als zijnde ongewijzigd aanwezig van vóór de inwerkingtreding van het Gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.

 

Voorgaande bewijst voldoende dat de huidige constructie en de 4 afzonderlijke woonentiteiten, niet dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de opname van de constructie Kroonstraat 206, district Borgerhout, inclusief de vier woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, te weigeren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.