Terug
Gepubliceerd op 26/02/2024

2024_CBS_01413 - District Deurne. Albert Bevernagelei 47 - 2021274 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 23/02/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_01413 - District Deurne. Albert Bevernagelei 47 - 2021274 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering 2024_CBS_01413 - District Deurne. Albert Bevernagelei 47 - 2021274 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 22 oktober 2021 vroeg Sayilakopan Arumugeswaran om het pand gelegen Albert Bevernagelei 47, district Deurne, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. Hierbij werden de volgende documenten ter staving toegevoegd:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit 1974;
  • kadastrale gegevens;
  • bewonersgegevens en/of bewonersgrafiek;
  • volgende archiefstukken:
    1. toelating van 3 februari 1932;
    2. toelating van 22 januari 1935;
    3. vergunning van 13 januari 1971;
    4. vergunning voor adres Albert Bevernagelei 49 van 18 september 1980 (627#29857).

1. Bestaande juridische toestand
 Kadastrale gegevens:
 Het pand, Albert Bevernagelei 47 district Deurne, met kadastrale ligging (afd. 27) sectie A 23 B3  is kadastraal gekend als huis met 1 woongelegenheid.

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen / toelatingen verleend:

- toelating van 3 februari 1932 voor het uitvoeren van veranderingswerken (329#8142);
- toelating van 22 januari 1935 voor het bouwen van een afdak boven de koer (329#11620);
 - vergunning van 13 januari 1971 voor een voorgevelwijziging (627#32627).

2.Bestaande feitelijke toestand
 Omschrijving van de bestaande toestand:
 Het pand betreft een rijwoning met 3 bouwlagen onder een plat dak en bestaat momenteel uit een garage en studio op het gelijkvloers, een appartement op verdieping 1 en een appartement op verdieping 2.

Overtredingen:

Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen met 3 woonentiteiten.

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van 1973.

Gebouw of constructie

(Volume, schil en interne indeling)

Volume:

In vergelijking met de toelating van 22 januari 1935, is de koer dicht gebouwd en samengevoegd met de naastgelegen kamer. Hierbij is een draagmuur verwijderd. 

Schil: 

De bestaande voorgevel wijkt af ten opzichte van de vergunning van 13 januari 1971:

  • Aan de zijkanten van de voorgevel is er geen afwerking in zwarte natuursteen;
  • De witte kunststeen is vervangen door grijze bakstenen.

Op een foto, horende bij een vergunning van 18 september 1980 met betrekking tot het naastgelegen pand met adres Albert Bevernagelei 49, is te zien dat bovengenoemde gevelwijzigingen reeds waren uitgevoerd. Deze aanpassingen aan de voorgevel worden geacht uitgevoerd te zijn bij het oorspronkelijk verbouwen van de voorgevel en vallen bijgevolg onder het vermoeden van vergunning. 

Het schrijnwerk van de voordeur en garagedeur is vervangen door PVC schrijnwerk. 

Op Google Streetview is te zien dat tussen 2018 en 2019 het aluminium schrijnwerk in de voorgevel ter hoogte van de verdiepingen is vervangen door PVC schrijnwerk waarbij de indeling ook is gewijzigd.

Interne indeling:

In vergelijking met de toelating van 3 februari 1932, zijn de volgende wijzigingen uitgevoerd:

  • De trap met bordes is vervangen door een spiltrap om de verdiepingen te bereiken, de keldertrap is verplaatst naar de garage en toegankelijk door een luik in de vloer; 
  • In de kelder zijn delen van de draagmuur verwijderd;
  • Ter hoogte van de badkamer op de 1e verdieping is in de achtergevel een smal raam geplaatst - dat zich bovendien op de perceelsgrens bevindt;
  • Op de 2de verdieping wordt het dak boven de badkamer op de 1e verdieping gebruikt als dakterras. Om het terras te betreden is een deur in de dragende buitenwand geplaatst.

Op het plan van de bestaande situatie heeft de keuken op het gelijkvloers geen direct daglicht.

Er zijn geen bewijsstukken aangeleverd, noch gevonden, die kunnen aantonen dat bovenstaande wijzigingen aan volume, schil, en interne indeling uitgevoerd zijn vóór de inwerkingtreding van het Gewestplan Antwerpen op 9 november 1979.

Functie en aantal wooneenheden

Volgens de kadastrale gegevens staat het pand gekend als een eengezinswoning sinds 1970. De oude bewonersgegevens bevestigen dat er voor de inwerkingtreding van het gewestplan een eengezinswoning aanwezig was. Op de plannen bij de vergunning van 13 januari 1971 is één ingebouwde brievenbus zichtbaar in de voorgevel.

Als bewijs voor het bestaan van een meergezinswoning met 3 woonentiteiten heeft de aanvrager foto’s aangeleverd van de aanwezige keukens en badkamers in het pand. Deze zijn zichtbaar recent geplaatst en/of vernieuwd.

Er zijn geen bewijsstukken aangeleverd, noch gevonden, die het bestaande aantal woningen kunnen dateren als aanwezig vóór de inwerkingtreding van het Gewestplan Antwerpen op 9 november 1979. 

Het omvormen van een eengezinswoning naar een meergezinswoning met 3 woongelegenheden ging gepaard met vergunningsplichtige werkzaamheden. De bestaande constructie en interne indeling zijn mede hierdoor dermate gewijzigd waardoor het verzoek tot opname van de constructie in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, wordt geweigerd.   

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie, inclusief de functie van wonen met 3 woonentiteit(en), niet in aanmerking komen voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de opname van de constructie Albert Bevernagelei 47, district Deurne, inclusief de functie van wonen met 3 woonentiteit(en), in het vergunningenregister als vergund geacht, te weigeren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.