Terug
Gepubliceerd op 26/02/2024

2024_CBS_01433 - Cameramanagement - Transversale camerastrategie - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/02/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tom Meeuws, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_01433 - Cameramanagement - Transversale camerastrategie - Goedkeuring 2024_CBS_01433 - Cameramanagement - Transversale camerastrategie - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op dit moment zijn er in het publieke domein van de stad veiligheidscamera’s op ruim 500 locaties om toezicht op de openbare ruimte uit te oefenen. Daarnaast telt de Groep stad Antwerpen meer dan 3000 camera’s in besloten plaatsen (voornamelijk in, op, en aan haar gebouwen). Daarnaast wordt ook ingezet op mobiele camera’s. De stedelijke strategie rond het gebruik van camera’s voor veiligheid en toezicht moet verder worden verfijnd in functie van operationele efficiëntie, kostenefficiëntie, cyberveiligheid en privacy.

Argumentatie

Een efficiënte inzet van camera’s voor veiligheid en toezicht impliceert dat de verschillende camerasystemen binnen de stad nog beter op elkaar worden afgestemd. De compatibiliteit moet worden verzekerd en de uitwisseling van beelden tussen (bijvoorbeeld) verschillende bedrijfseenheden moet gebeuren met respect voor privacy en cyberveiligheidsvereisten. Op operationeel vlak moeten alle functionele mogelijkheden van camerabeelden kunnen worden benut. Geïsoleerd en ad hoc gebruik van camerabeelden moet worden vermeden.

De transversale cameramanager krijgt de opdracht om de camerastrategie van de groep stad Antwerpen te versterken en te verfijnen. Daarbij gelden zes prioriteiten:

Slimme uitbouw van de camera’s in het publieke domein

We bouwen het bestaande cameranetwerk slim uit: we denken kostenbewust en resultaatgericht na over verdere investeringen waarbij we niet zonder meer camera’s bijplaatsen, maar doelbewust de juiste types camera’s (vast, semi-mobiel, mobiel, slim, …) inzetten op de juiste plaats. De stad gaat slim en correct om met de geproduceerde beelden. Bij herinrichtingen of ontwikkelingen op het openbaar domein wordt proactief bekeken of camera’s kunnen bijdragen tot het verhogen van de intrinsieke veiligheid.

Kennisopbouw in en over de publieke ruimte

Er is nood aan verwerking van beelden die kunnen leiden tot concretere inzichten over de publieke ruimte. Eventuele volgende stappen in slimme vergaring van beelden moeten gericht zijn op concrete toepassingen voor veiligheid, toezicht, mobiliteit, verkeersveiligheid, stadsontwikkeling, enz. 

Uniforme aanpak voor camera’s in besloten ruimten

De Groep stad Antwerpen heeft een enorm camerapark in gebouwen en andere besloten ruimten. Dat moet verder worden gestroomlijnd richting een uniforme aanpak om de operationele en kostenefficiëntie te maximaliseren, en om risico’s inzake privacy en cyberveiligheid te minimaliseren. 

Gerichte uitwisseling van beelden

Camerabeelden zijn meestal rechtstreeks bestemd voor de stedelijke dienst die ook voor het capteren van de beelden instaat. We bekijken het bijkomend potentieel naar uitwisseling gezien inzichten de dienst die de beelden in eerste instantie exploiteert, kan overstijgen. Bij eventuele uitwisseling moet verder worden gewerkt aan een efficiënte, veilige en juridisch correcte praktijk. 

Een scherper beleid rond cybersecurity & GDPR

Camerabeelden zijn potentieel dragers van persoonsgebonden informatie en dienen met zorg behandeld te worden door de stad als gegevensverwerker. We kiezen dan ook zorgvuldig standaarden voor onze camerasystemen en beveiligen ze grondig met een reeks technische en procesmatige voorzieningen.

Groepsbreed eigenaarschap en informatieuitwisseling

Een goed werkende camerastructuur hangt samen met duidelijke verantwoordelijkheden, processen en eigenaarschap. We bekijken de informatiewisseling tussen de verschillende bedrijfseenheden en entiteiten binnen de groep Stad Antwerpen, waaronder elkaars werking, en de noden en goede praktijken inzake cameragebruik.  De transversale cameramanager heeft hierin een coördinerende en adviserende rol.   

 

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0107 - Veiligheid door technologie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de zes prioritaire domeinen voor een transversale camerastrategie goed:

  • Slimme uitbouw van de camera’s in het publieke domein
  • Kennisopbouw in en over de publieke ruimte
  • Uniforme aanpak voor camera’s in besloten ruimten
  • Gerichte uitwisseling van beelden
  • Een scherper beleid rond cybersecurity & GDPR
  • Groepsbreed eigenaarschap & informatieuitwisseling

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan de transversale cameramanager om de camerastrategie verder uit te werken volgens deze zes principes. De transversale cameramanager zal hierover verder rapporteren aan het college.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.