Terug
Gepubliceerd op 08/04/2024

2024_CBS_02959 - District Antwerpen. Lange Scholiersstraat 15/17 - 202233 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 05/04/2024 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_02959 - District Antwerpen. Lange Scholiersstraat 15/17 - 202233 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2024_CBS_02959 - District Antwerpen. Lange Scholiersstraat 15/17 - 202233 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 10 februari 2022 vroeg  EQUATOR ADVOCATEN om het pand gelegen te Lange Scholiersstraat 15/17, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. Hierbij werden de volgende documenten ter staving toegevoegd:

  • plannen van de bestaande toestand;
  • foto’s van de bestaande toestand;
  • begeleidende en motiverende nota met bijlagen;
  • luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit 1974;
  • kadastrale gegevens;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • proces-verbaal met het nummer AN/2014/VPV/0583;
  • KBO-gegevens;
  • vergunningen van 19 juni 1981, 15 december 1967.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Lange Scholiersstraat 15/17 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 5) sectie E 435 M7 en (afd. 5) sectie E 435 L7 is kadastraal gekend als respectievelijk magazijn en huis met 15 woongelegenheden.

Voor dit pand werden de volgende relevante vergunningen verleend:
 - vergunning van 19 juni 1981 voor het wijzigen van de voorgevel (18#61482);
 - vergunning van 15 december 1967 voor het verbouwingswerken (18#50661).

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning onder een plat dak met verspringende kroonlijsthoogte, met 4 bouwlagen (ter hoogte van huisnummer 15) en 3 bouwlagen (ter hoogte van huisnummer 17). Het pand bestaat volgens de aangeleverde plannen momenteel uit:
- een magazijn / atelier op de benedenverdieping en de eerste verdieping in de achterbouw;
- 3 kamers op de eerste verdieping in de voorbouw en gemeenschappelijke keuken, badkamer en toilet;
- 6 kamers op de tweede verdieping en gemeenschappelijke badkamer;
- 4 kamers op de derde verdieping. 

Overtredingen:
Het pand werd gecontroleerd op 26 september 2014 en er werd een proces-verbaal van overtreding opgemaakt met nummer AN/2014/VPV/0583 voor:
- het wijzigen van het aantal woongelegenheden van 17 naar 13;
- het wijzigen van 3 woningen op de gelijkvloerse verdieping naar een inkomhal met een berging en rechts van het pand een gebedshuis;
- het verwijderen van de scheidingsmuur op de 1ste verdieping vooraan links, om de gemeenschappelijke keuken van 27,3 m² te maken;
- het inrichten van een woongelegenheid vooraan rechts;
- het inrichten van een woongelegenheid op de eerste verdieping achteraan in het midden en achteraan rechts;
- het inrichten van een gemeenschappelijke badkamer op de eerste verdieping achteraan links;
- het wijzigen van de 3e verdieping links van het pand naar 1 woongelegenheid zonder fysieke wijziging. 

 

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Het pand is gelegen binnen RUP 2060, zone voor wonen.

Regelgeving bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.


Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van bedrijvigheid en wonen met 13 woongelegenheden. 

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van voor 1900. 

Gebouwen en constructie

(volume, schil en interne indeling) 

Volume:

Het bestaande volume is te zien op een luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit 1974 en valt bijgevolg onder het vermoeden van vergunning. 

Schil:

De bestaande voorgevel komt niet overeen met de vergunning van 19 juni 1981:

  • De rechter deur(opening) (toegang tot de berging) werd behouden, er werd geen nis met plantenbak geplaatst. De bestaande deur(opening) is wel zichtbaar op de plannen bestaande toestand bij de vergunning van 1981 en op de vergunde plannen uit 1967 en is bijgevolg (geacht) vergund.
  • Het linker raam op het gelijkvloers werd vervangen door glasdallen.
  • De bruine asbestcement golfplaten werden anders gepositioneerd op de gevel dan opgetekend.
  • De gelijkvloerse voorgevel werd in de bestaande toestand voorzien van sierstenen in een regenboogmotief. In de voorwaarden bij de vergunning van 1981 werd opgenomen dat er op voorhand een “detailtekening van motief en kleuren der gleistenen” moest worden voorgelegd. Deze detailtekening werd niet in het dossier van de vergunning teruggevonden, noch aangeleverd door de aanvrager.  

Bovenstaande wijzigingen aan de schil dateren van na de inwerkingtreding van het Gewestplan Antwerpen, waardoor de voorgevel wordt uitgesloten van opname. 

Interne indeling:

Uit de begeleidende nota en bijhorende stukken blijkt dat sinds de aankoop van het pand door de grootouders van de aanvrager in 1967, kamers werden verhuurd. De bestaande opdeling in kamers en gemeenschappelijke voorzieningen (keuken en sanitair) zijn voldoende bewezen.

Functie en aantal wooneenheden 

Functie:

Op basis van de bewonersgegevens en kadastrale legger kon bewoning worden vastgesteld vóór de inwerkingtreding van het Gewestplan Antwerpen. De functie wonen valt bijgevolg onder het vermoeden van vergunning. 

Uit de begeleidende nota en bijhorende stukken, blijkt dat er op het gelijkvloers en eerste verdieping in de achterbouw tussen eind jaren 60 en 2002 een meubelmakerij (hoofdfunctiecategorie bedrijvigheid) was gevestigd, aangeduid met magazijn/atelier op de aangeleverde plannen. Op basis van KBO-gegevens is het gebruik van het magazijn/atelier sinds 12 maart 2002 gewijzigd naar gemeenschapsvoorziening (een vzw voor het houden van erediensten). De vzw werd op 31 januari 2019 ontbonden.  

De aanvrager wenst de oorspronkelijke functie bedrijvigheid op te nemen in het vergunningenregister in plaats van de laatst gekende functie gemeenschapsvoorziening en beroept zich hiervoor op het arrest RvVb/A/1718/0375, dat het volgende besluit: “Een (vergund geacht) gebouw verliest zijn (vergund geachte) bestemming niet als het een tijd niet of feitelijk anders wordt gebruikt en er dus een periode geen bewijs van effectieve bewoning voor ligt.”  

Dit arrest spreekt over een ingerichte woonentiteit die oneigenlijk werd gebruikt als tijdelijke opslagplaats. De feitelijke indeling van de woning bleef gedurende het tijdelijk ander gebruik behouden; er werden dus geen werkzaamheden uitgevoerd waardoor de woning / woonfunctie bleef bestaan. Bij het leegmaken van de woning kon die zonder enige aanpassing weer gewoon als woning gebruikt worden.  

In de huidige aanvraag gaat het over een complete functiewijziging met noodzakelijke aanpassingswerken. Er is geen sprake van een ongewijzigde indeling, dus ook niet van een “feitelijk anders gebruik”. De functiewijziging van bedrijvigheid naar gemeenschapsvoorziening gebeurde vóór 29 november 2015 en was bijgevolg vrijgesteld van vergunningsplicht.  

De benoeming “magazijn/atelier” op de plannen is foutief (wegens niet in overeenstemming met de laatst gekende functie) en kan niet als dusdanig worden opgenomen in het vergunningenregister. De functie gemeenschapsvoorziening op het gelijkvloers en eerste verdieping van de achterbouw wordt opgenomen in het vergunningenregister. 

Aantal wooneenheden:

De kadastergegevens vermelden 15 wooneenheden. De oude woonkaarten maken melding van “14 kamers”. Dit aantal werd volgens de begeleidende nota en bijhorende stukken verder gereduceerd tot 13 kamers voor 1 mei 2000 om de woonkwaliteit van de gemeenschappelijke voorzieningen (keuken en sanitair) te verbeteren.   

Het bestaande aantal kamers (13) is voldoende bewezen.  

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie, inclusief de functie wonen met 13 kamerwoningen (in het hoofdgebouw) en gemeenschapsvoorziening (op het gelijkvloers en eerste verdieping van de achterbouw), in aanmerking komen voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning met uitzondering van de wijzigingen aan de voorgevel (zoals in het rood aangegeven op de plannen).

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de constructie Lange Scholiersstraat 15/17, district Antwerpen, inclusief de functie wonen met 13 kamerwoningen (in het hoofdgebouw) en gemeenschapsvoorziening (op het gelijkvloers en eerste verdieping van de achterbouw), in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van de wijzigingen aan de voorgevel (zoals in het rood aangegeven op de plannen).

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.

SW/V/SV

Een duplicaat van deze beslissing te bezorgen DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.