Terug
Gepubliceerd op 04/03/2024

2024_CBS_01560 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2023131204. Polderdijkweg zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/03/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_01560 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2023131204. Polderdijkweg zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring 2024_CBS_01560 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2023131204. Polderdijkweg zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2023131204

Gegevens van de aanvrager:

BV EXXONMOBIL PETROLEUM & CHEMICAL met als adres Polderdijkweg 3 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Polderdijkweg zn te 2030 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 14 sectie A nr. 305P2

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

Plaatsen tijdelijke bureelcontainers

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-     08/11/2013: vergunning (20134328) voor het plaatsen van bureelcontainers met sanitaire voorzieningen voor een periode van 8 jaar. Deze is intussen vervallen; 

-     17/10/2008: vergunning (20081684) voor het aannemersdorp.

 

Vergunde/bestaande toestand

-     functie: industrie en bedrijvigheid; 

-     inrichting: de site betreft een aannemersdorp met meerdere werfketens en bureelcontainers van aannemers. Er zijn verscheidene stedenbouwkundige vergunningen gekend voor dit aannemersdorp, voornamelijk voor bureel- en werfcontainers.

 

Nieuwe toestand

-     functie: industrie en bedrijvigheid (nevenfunctie: kantoren); 

-     bouwvolume: 

  • twee bouwlagen met plat dak; 
  • oppervlakte: circa 367,7 m² (30,26 meter x 12,15 meter); 
  • hoogte: circa 6,8 meter; 
  • vrije hoogte: minimaal 2,77 meter; 

-     gevelafwerking: 

  • grijze geprofileerde stalen platen (RAL 7035);
  • aluminium buitenschrijnwerk in blauw (RAL 5005); 

-    inrichting: 

  • er wordt een infiltratiegracht aangelegd met een lengte van 30 meter. 

 

Inhoud van de aanvraag

-     plaatsen van tijdelijke bureelcontainers; 

-     aanleggen van een infiltratiegracht (reliëfwijziging).  

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.


Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, mits in de containers kantoren, eetruimten, vergaderruimten, bergingen en sanitaire voorzieningen worden ondergebracht ter ondersteuning van het bestaand bedrijf én indien deze noodzakelijke ondersteuning van de industriële bedrijfsactiviteiten enkel op de site zelf kan geboden worden. In dat geval vormen zij een inherent onderdeel van de industriële activiteit en een nevenfunctie van een groter industrieel geheel. Aangeraden wordt dit verder te duiden, gezien dit uit de summiere beschrijving in de verantwoordingsnota niet duidelijk blijkt.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden volgende bestemmingsvoorschriften: 

-     Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven; 

-     Gebied voor waterweginfrastructuur voor het Hansadok en het Industriedok; 

-     overdruk Leidingstraat parallel met de Polderdijkweg, de Industrieweg en de Hansadok-Westkaai; 

-     overdruk Hoogspanningsleiding parallel met de Polderdijkweg en de Hansadok-Westkaai. 

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > Hemelwaterverordening 2023.
De gewestelijke hemelwaterverordening is van toepassing op de aanvraag. Het hemelwater dat op de nieuwe bureelcontainers valt, wordt opgevangen in een bestaande hemelwaterput met een inhoud van 15.000 liter en twee nieuwe hemelwaterputten met een totale inhoud van 22.500 liter. Het hemelwater zal hergebruikt worden voor het spoelen van de toiletten. Aangeraden wordt het hergebruik uit te breiden met poetswater.

De overloop van de hemelwaterputten wordt aangesloten op een nieuwe infiltratiegracht met een buffervolume van 15.000 liter en een minimale infiltratieoppervlakte van 30 m². De diepte van de gracht bedraagt 0,5 meter waardoor de bodem volledig beschouwd mag worden als infiltratieoppervlakte.

De aanvraag voldoet hiermee aan de gewestelijke hemelwaterverordening.

Opgemerkt wordt wel dat er hierbij uitgegaan wordt dat er geen andere gebouwen of constructies aangesloten zijn op de reeds aanwezige hemelwaterput. Ook valt op dat in de eerdere vergunning uit 2013 sprake was van een hemelwaterput van 12.500 liter op een andere locatie.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De aanvraag betreft een kantoorgebouw met vergaderzalen, gelegen buiten het operationele deel van de industriële site. De gewestelijke verordening toegankelijkheid is deels van toepassing op de aanvraag. Gelet op de beperkte grootte van het gebouw, dient enkel de toegang tot het gebouw te voldoen aan de verordening. De aanvrager geeft aan dat de containers in functie staan van eigen werknemers van ExxonMobil (BAP-organisatie) en niet toegankelijk zijn voor externe personen. Het is wel aangeraden ook rekening te houden met eventuele werknemers die tijdelijk of permanent gebruik maken van een rolstoel.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag betreft het plaatsen van tijdelijke bureelcontainers op het aannemersdorp van de olieraffinaderij ExxonMobil. De bureelcontainers staan in functie van toekomstige projecten op de site van de raffinaderij en zullen gebruikt worden door eigen werknemers van ExxonMobil (BAP-organisatie). Het is echter onduidelijk hoeveel werknemers dit betreft en of dit over een herlokalisatie gaat, dan wel een uitbreiding. Het is aangeraden dit te verduidelijken.

 

Op de locatie van de nieuwe bureelcontainers werden op 8 november 2013 reeds bureelcontainers vergund voor een periode van 8 jaar (vergunning 20134328). Deze bureelcontainers zijn ondertussen verwijderd en de zone is afgewerkt met een grindverharding.

 

De bureelunit wordt opgebouwd uit 40 bureelcontainers die geplaatst worden in twee bouwlagen met telkens 20 aaneengeschakelde containers. De unit heeft een totale oppervlakte van circa 367,7 m² (30,26 meter x 12,15 meter) en een hoogte van circa 6,8 meter. De containers hebben een vrije hoogte van minimaal 2,77 meter en worden ingericht met burelen, eetruimtes, vergaderruimtes, een berging en sanitaire voorzieningen. De bureelcontainers worden aangevraagd voor een periode van 7 jaar.

Omwille van de aard van de constructie, de weinig aantrekkelijke gevelmaterialen, het beoogde gebruik met verblijfsruimtes en daar er dient gestreefd te worden naar een meer duurzame oplossing, kan er enkel gunstig geadviseerd worden voor het tijdelijk plaatsen van de bureelcontainers. De plaats van de werken dient nadien in de oorspronkelijk toestand hersteld te worden.

 

Opgemerkt wordt wel dat de (mogelijk indicatieve) intekening van het meubilair in het gebouw schijnbaar weinig comfort biedt aan de gebruikers gezien de beperkte zitruimte bij de bureaus.

 

Het inplanten van bureelcontainers op een aannemersdorp ten dienste van de aanwezige industriële activiteit is functioneel inpasbaar.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De aanvraag heeft betrekking op een zone gelegen op het aannemersdorp van ExxonMobil. Het aannemersdorp wordt ter beschikking gesteld aan aannemers en contractors die tewerkgesteld zijn op de raffinaderij. Op het aannemersdorp bevinden zich meerdere gelijkaardige kantoorunits waardoor de ruimtelijke impact eerder beperkt is. Tevens worden de bureelcontainers slechts tijdelijk aangevraagd voor een periode van 7 jaar. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Visueel-vormelijke elementen

De gevels van de prefab bureelcontainers zijn afgewerkt met grijze geprofileerde staalplaten (RAL 7035). Het buitenschrijnwerk wordt voorzien in blauw (RAL 5005).

Het type constructie is weinig architecturaal aantrekkelijk, maar gezien de inplanting op een aannemersdorp en gezien de gebruikte materialen en gevelkleuren neutraal of veelvoorkomend zijn, is dit toch aanvaardbaar binnen deze industriële context.

 

Bodemreliëf

Voor de aanleg van een nieuwe infiltratiegracht wordt een reliëfwijziging aangevraagd. De infiltratiegracht heeft een oppervlakte van circa 30 m² en een diepte van 0,5 meter.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de Brandweerzone Antwerpen. Op moment van opmaak van dit verslag, was het advies nog niet uitgebracht. Ook het college hecht belang aan dit advies.

 

Opgemerkt wordt dat de aanvraag geen milieuluik omvat, hoewel er wel sprake is van technische installaties op basis van freon (R32). De aanvrager stelt dat de raffinaderij reeds voldoende vergund is, maar krachtens artikel 5.1.1 12° a) van het DABM is het verplaatsen van IIOA binnen de vergunde inrichting ook een verandering van de inrichting. Dewelke dus ook aanleiding geeft tot een wijziging van de omgevingsvergunning (ook milieu). Zonder verdere info kan niet nagekeken worden of de huidige vergunde toestand hiervan volstaat. Aangeraden wordt bovendien om een duurzamer en klimaatvriendelijker koelmiddel te kiezen met een lagere GWP-waarde.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Er is een ruime parking, gelegen ten noordwesten van de aanvraag, aanwezig waar het personeel kan parkeren binnen de daarvoor bestemde zone. Gezien niet bekend is hoeveel personen hier tewerkgesteld zullen worden, noch hoe deze zich verplaatsen, kan geen uitspraak gedaan worden over de nood aan parkeerplaatsen of alternatieven. De bouwheer dient op eigen terrein de nodige (organisatorische) acties ondernemen met het oog op een vlotte interne verkeersdoorstroming en de nodige parkeermogelijkheden, opdat er geen hinder op de openbare weg ontstaat.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden en voor zover het advies van de brandweer gunstig is of voorwaardelijk gunstig met uitvoerbare voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De plaats van de werken dient na de termijn van 7 jaar in de oorspronkelijk toestand hersteld te worden.

2. Parkeren dient op eigen terrein te gebeuren.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

1 februari 2024

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste adviesdatum

2 maart 2024

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden en voor zover het advies van de brandweer gunstig is of voorwaardelijk gunstig met uitvoerbare voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De plaats van de werken dient na de termijn van 7 jaar in de oorspronkelijk toestand hersteld te worden.

2. Parkeren dient op eigen terrein te gebeuren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.