Terug
Gepubliceerd op 11/03/2024

2024_CBS_01919 - District Antwerpen. Harmoniestraat 4 - 202238 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 08/03/2024 - 09:00 Stadhuis
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_01919 - District Antwerpen. Harmoniestraat 4 - 202238 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering 2024_CBS_01919 - District Antwerpen. Harmoniestraat 4 - 202238 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Weigering

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 21 februari 2022 vroeg  BBSC - ARCHITECTS om het pand gelegen Harmoniestraat 4, district Antwerpen, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning. Hierbij werden de volgende documenten ter staving toegevoegd:

  • plannen van de huidige toestand;
  • foto’s van de huidige toestand;
  • luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit 1974;
  • foto’s van Google Earth van juni 2004 en augustus 2009;
  • kadastrale gegevens;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • proces-verbaal met het nummer 11002_2018_6265;
  • gegevens vanuit het KBO;
  • toelatingen van 16 maart 1906 en 18 september 1953.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Harmoniestraat 4 district Antwerpen, met kadastrale ligging (afd. 10) sectie K 1543 K15  is kadastraal gekend als huis met 2 woongelegenheden.

Voor dit pand werden de volgende relevante toelatingen verleend:
- toelating van 16 maart 1906 voor het bouwen van een verdieping op de keuken (1906#425);
- toelating van 18 september 1953 voor verbouwingswerken (weigering) (18#31567).

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning met 3 bouwlagen onder een zadeldak en bestaat momenteel uit een appartement op het gelijkvloers, een appartement op verdieping 1, een appartement op verdieping 2 en een appartement in de daklaag. 

Overtredingen:
Het pand werd gecontroleerd op 3 april 2018 en er werd een proces-verbaal van overtreding opgemaakt met nummer 11002_2018_6265 voor:
- het wijzigen van het aantal woongelegenheden van drie naar vier;
- het omvormen van het plat dak van de tweede tussenverdieping achteraan tot dakterras. Dit terras is enkel toegankelijk via een raamopening en grenst aan de erfafscheiding van het rechter buurperceel, waarbij een rechtstreeks zicht wordt genomen op minder dan 1,90 meter van het voormelde buurperceel;
- Het gebouw is niet voorzien van een gemeenschappelijke afvalberging en een fietsenberging.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie van wonen met 4 woonentiteiten. 

De bewijsvoering
Volgens de kadastrale gegevens dateert de ingebruikneming van het gebouw van voor 1919. 

Gebouw of constructie

(Volume, schil en interne indeling) 

Volume: 

Tussen 1953 en 1974 werd er een volume achteraan de tweede verdieping bijgeplaatst. Deze wijziging is zichtbaar op de luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit 1974.  

Schil en interne indeling: 

In vergelijking met de plannen bij de toelating van 1906 en geweigerde toelating van 1953, zijn de volgende wijzigingen uitgevoerd:

  • op de benedenverdieping werd achteraan een afdak geplaatst;
  • op de benedenverdieping werd tussen de woonkamer en de keuken een opening in de draagmuur gemaakt;
  • op de eerste- en tweede (tussen)verdieping werden openingen in de draagmuur gemaakt die de ruimtes in de voor- en achterbouw met elkaar verbinden;
  • het plat dak van de 2e tussenverdieping werd omgevormd tot dakterras, hierbij werd de raamopening in de achtergevel vergroot;
  • aan de straatkant werd 1 dakraam vervangen door 2 dakramen en aan de achterkant werd op basis van Google Earth een dakraam bijgeplaatst tussen 2004 en 2009
    1. door de extra dakramen kon de oorspronkelijke niet-bewoonbare daklaag (ingericht als zolder) worden gebruikt als bewoonbare daklaag (met verblijfsruimtes). De ingebruikname van de daklaag als verblijfsruimtes kan niet gedateerd worden van voor 9 november 1979.   

Er zijn geen bewijsstukken aangeleverd, noch gevonden, die kunnen aantonen dat bovenstaande wijzigingen aan de schil en interne indeling uitgevoerd zijn vóór de inwerkingtreding van het Gewestplan Antwerpen op 9 november 1979. 

Functie en aantal wooneenheden 

Functie: 

De functie wonen is op basis van de kadastergegevens en oude bewonerskaarten aanwezig van vóór de inwerkingtreding van het gewestplan.  

Aantal wooneenheden: 

Volgens de kadastrale gegevens staat het pand gekend als meergezinswoning met 2 wooneenheden. De oude bevolkingsgegevens ondersteunen dit en tonen bewoning door zeker 2 gelijktijdig ingeschreven gezinnen. Tot op heden kunnen hieruit geen 4 woningen worden afgeleid.  

Het proces verbaal van 3 april 2018 stelt vast dat het aantal wooneenheden is gewijzigd van 3 naar 4. Het aantal van 3 woningen werd vastgesteld op basis van de geweigerde toelating uit 1953. Op basis van het bestaande volume kon bovendien worden vastgesteld dat ze niet of anders werd uitgevoerd. Op basis van deze toelating en proces verbaal kan niet worden gesteld dat er 3 woningen onder het vermoeden van vergunning vallen.  

Er zijn geen bewijsstukken aangeleverd, noch gevonden, die de huidige opdeling in 4 woonentiteiten kunnen dateren als aanwezig van vóór de inwerkingtreding van het Gewestplan Antwerpen op 9 november 1979. 

Het wijzigen van het aantal woningen ging gepaard met vergunningsplichtige werkzaamheden. De interne indeling is hierdoor gewijzigd waardoor het verzoek tot opname van de constructie in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, wordt geweigerd. 

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie, inclusief de functie van wonen met 4 woonentiteiten, niet in aanmerking komt voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de opname van de constructie Harmoniestraat 4, district Antwerpen, inclusief de functie van wonen met 4 woonentiteiten, in het vergunningenregister als vergund geacht, te weigeren.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.