Terug
Gepubliceerd op 18/03/2024

2024_CBS_02314 - District Antwerpen. Grote Koraalberg en Lange Doornikstraat. Wegeniswerken. SWOU12323 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 15/03/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Erica Caluwaerts, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_02314 - District Antwerpen. Grote Koraalberg en Lange Doornikstraat. Wegeniswerken. SWOU12323 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2024_CBS_02314 - District Antwerpen. Grote Koraalberg en Lange Doornikstraat. Wegeniswerken. SWOU12323 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

faseactiedatumjaarnummer
AdviesCoördinatieoverleg Openbaar Domein15 januari 2024
---
Projectdefinitie en conceptGoedkeuring districtscollege Antwerpen
26 februari 2024
124

De ambitie is om de Lange Doornikstraat en de Grote Koraalberg maximaal te vergroenen, verblauwen en verbinden en om een aangenaam, groen woonerf te creëren met respect voor het historisch karakter.
Op 26 februari 2024 (jaarnummer 124) keurde het districtscollege Antwerpen de projectdefinitie en concept voor wegeniswerken in de Lange Doornikstraat en Grote Koraalberg, district Antwerpen, goed

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Lange Doornikstraat en de Grote Koraalberg zijn lokale straten. 
Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

De Lange Doornikstraat bevindt zich in het historisch stadscentrum, aan de rand van de Vleeshuiswijk. De straat vormt samen met de Korte Doornikstraat de verbindingsweg naar de Veemarkt-Oude Beurs. De Lange Doornikstraat wordt omringd door drie groene pleinen waarvan één met speelterrein. Tijdens deze ontwerpfase werd de Grote Koraalberg, een kort, smal straatje ongeveer halverwege de Lange Doornikstraat, mee opgenomen in de scope van het project. 

Er werd gezocht naar een evenwicht tussen het gemengd gebruik (voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer), groenvoorzieningen en het behoud van het historisch karakter van de omgeving.

De Lange Doornikstraat is een relatief smalle straat (circa 6-7 meter breed). Vandaag is de straat ingericht als woonerf met behulp van betonblokken en schilderingen op het wegdek. In het concept blijft het enkelrichtingsverkeer behouden en wordt er rekening gehouden met de toegankelijkheid voor de brandweer en de inritten van de garages.

Bestaande gevelbeplantingsvakken worden vergroot om de planten meer ruimte te geven om te groeien. In het concept staan groenvakken langs de gevels ingetekend, evenals twee nieuwe groenslingers. Dit verbetert de kwaliteit van het verblijfsklimaat en de groenbeleving in de straat.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • woonerf: 20 km/u, gelijkgrondse aanleg;
  • gemengd verkeer;
  • voorrang van rechts;
  • enkelrichting (uitgezonderd voor fietsers en speedpedelecs) van Oude Beurs naar de Zirkstraat.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van nul plaatsen in de bestaande toestand naar nul plaatsen in de nieuwe toestand. Vanwege de beperkte breedte van de straat is het voorzien van parkeerplaatsen hier niet mogelijk. 

Bomenbalans
Het concept resulteert in een neutrale bomenbalans. Er zijn geen bomen in de straat aanwezig. Vanwege de beperkte breedte van de straat wordt er voornamelijk ingezet op plantvakken, geveltuinen en groenslingers voor vergroening van de straat.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed. De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat er maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

In de volgende fase wordt verder onderzocht welke bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) geïmplementeerd kunnen worden.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op SUB_NR/INTERN/2500/5002500000/224/2ANT010502M01374/2AN090610.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein Gunstig onder voorwaarden

15 januari  2024

Het Coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de projectdefinitie en concept op voorwaarden dat:

  • onderzocht wordt waar fietsenstalling voorzien kan worden;
    • dit wordt verder onderzocht in het voorontwerp; 
  • in samenspraak met SB/Groen de positionering en vormgeving van de plantvakken en geveltuinen verder onderzocht wordt, in functie van het maximaal vergroenen van de straat en eventuele snelheidsremming;
    • dit wordt verder onderzocht in het voorontwerp; 
  • onderzocht wordt hoe de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van de toegang naar de Ruckersplaats verbeterd kan worden;
    • dit wordt verder onderzocht in het voorontwerp; 
  • de circulatie en draaicirkels in functie van huisvuilophaling en laad- en losbewegingen (onder andere voor  de Grote Koraalberg) transparant in beeld worden gebracht;
    • bij het voorontwerp worden circulatie en draaicirkels in functie van huisvuilophaling en laad- en losbewegingen op plan aangeduid; 
  • binnen de projectscope onderzocht wordt of er private kelders onder het openbaar domein aanwezig zijn;  
    • dit wordt verder onderzocht in het voorontwerp; 
  • in samenspraak met SB/GROEN de ondergrondse groenvoorzieningen verder uitgewerkt worden.
    • dit wordt verder onderzocht in het voorontwerp. 

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0105 - Leefbaar district
2ANT010502 - Publiek domein
2ANT010502M01374 - SWOU12323 Lange Doornikstraat (tuinstraat)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept van 15 januari 2024 voor wegeniswerken in de Lange Doornikstraat en Grote Koraalberg, district Antwerpen, goed.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20240115_12323_PD_COD.pdf
  • 20240115_12323_PD_BT_NT.pdf