Terug
Gepubliceerd op 03/06/2024

2024_CBS_04611 - District Ekeren. Jozef De Weerdtstraat 47 - 202475 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 31/05/2024 - 09:00 Stadhuis- afsluit
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Koen Kennis, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_04611 - District Ekeren. Jozef De Weerdtstraat 47 - 202475 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2024_CBS_04611 - District Ekeren. Jozef De Weerdtstraat 47 - 202475 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 12 februari 2024 vroeg Verhulst Herman om het pand gelegen Jozef De Weerdtstraat 47, district Ekeren, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.  

De beoordeling van de aanvraag gebeurde aan de hand van volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de bestaande toestand;
  • bevolkingsgegevens en bewonersgrafiek;
  • kadastrale gegevens;
  • luchtfoto genomen door het  Nationaal Geografisch Instituut in 1969;
  • recente luchtfoto’s Google Earth;
  • foto’s Google Maps uit 2009, 2013, 2017 en 2022;
  • foto’s Google Streetview uit 2009, 2014, 2017 en 2021;
  • een ondertekende getuigenverklaring van de buurman die woont op het adres Jozef De Weerdtstraat 45;
  • volgende archiefstuk:
    1. goedgekeurde stedenbouwkundige toelating uit 1958.

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Jozef De Weerdtstraat 47, district Ekeren, is gekend met kadastrale ligging (afd. 35) sectie F 355 K3. 

Voor deze constructie werd de volgende relevante toelating verleend:

  • 10/02/1958 toelating (957#2047) voor het bouwen van een tweewoonst.

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
Het pand betreft een rijwoning opgetrokken over drie bouwlagen onder een gedeeltelijk schuin dak en is als volgt ingedeeld:

  • benedenverdieping: een centrale inkomzone met aan weerszijden een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 66,50 m² met een aangrenzende buitenruimte van circa 5 m² onder de vorm van een tuinzone;
  • eerste en tweede verdieping: een centraal gelegen gemeenschappelijke trappenhal met aan weerszijden een appartement met twee slaapkamers en een netto-vloeroppervlakte van circa 64 m² met een aangrenzende buitenruimte van circa 3.5 m² in de vorm van een overdekte terraszone. 

Overtredingen:
 Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor de inwerkingtreding van de wet op de stedenbouw (22 april 1962) ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie wonen met zes woonentiteiten. 

De bewijsvoering

Het bestaande bouwvolume van de constructie is niet in overeenstemming met het goedgekeurde volume zoals op de plannen bij de toelating uit 1958. De schuine dakvorm werd niet gerealiseerd, maar werd uitgevoerd met een deels platte en een deels schuine dakconstructie. Ook werd deze daklaag naar achteren toe vergroot tot op de bouwdiepte van de onderliggende bouwlaag. De dakkapel in het voorste dakvlak werd eveneens breder uitgevoerd dan op de toelating, namelijk tot op de perceelsgrenzen. Hierdoor ontstond er een volwaardige derde bouwlaag. 

Als bewijs voor het bestaande bouwvolume en de huidige gevelafwerking, bezorgde de aanvrager een ondertekende getuigenverklaring. Deze verklaring is afgelegd door de buurman, wonende op het adres Jozef De Weerdtstraat 45. Deze persoon verklaart dat hij sinds 1 maart 1962 naast de betrokken woning woont en dat het pand zich nog altijd in zijn originele staat bevindt. Verder verklaart hij dat er geen structurele verbouwingswerken aan de constructie en het metselwerk zijn uitgevoerd sinds de periode dat hij hier woont. 

Deze persoon kon aan de hand van zijn rijksregisternummer teruggevonden worden in het bevolkingsregister. Uit nazicht van dit register bleek dat hij sinds 11 november 1962 officieel is ingeschreven op voornoemd adres en daar tot op heden nog steeds woont. Deze getuigenverklaring kan dan ook als betrouwbaar beschouwd worden. 

Gezien deze getuige sinds 1962 ononderbroken naast het desbetreffende pand woont en zelf geen direct voordeel heeft bij de opname van deze constructie in het vergunningenregister, vormt deze getuigenverklaring voldoende bewijs, dat het bestaande bouwvolume en de bestaande gevelafwerking van de constructie reeds ongewijzigd aanwezig zijn van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979.

Daarenboven is het bestaande bouwvolume van het hoofdgebouw met de getande achterbouw duidelijk zichtbaar op de luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut die genomen werd in 1969. Bijgevolg is voldoende bewezen dat het bestaande bouwvolume van het hoofdgebouw met de getande achterbouw en de bestaande afwerking van de gevels van de constructie dateren van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. 

Achter de getande uitbouw op de gelijkvloerse verdieping werd een volume opgericht. Dit gelijkvloerse bouwvolume heeft een oppervlakte van circa 7,50m²  en werd ingericht als twee afzonderlijke bergingen. Dit onderdeel van de constructie is echter niet zichtbaar op de luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit 1969. Ook uit de aangeleverde foto’s in het dossier blijkt -aan de hand van de gebruikte bouwmaterialen- dat dit deel van de constructie in een recentere fase werd toegevoegd. 

Er werden binnen deze aanvraag onvoldoende concrete bewijzen aangeleverd waaruit blijkt dat dit onderdeel van de bestaande constructie, reeds ongewijzigd aanwezig is van vóór de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. Dit onderdeel zal dan ook uitgesloten worden van opname in het vergunningenregister. 

Uit de opgevraagde kadastergegevens en bevolkingsgegevens blijkt dat vanaf de eerste ingebruikname van de constructie er in hoofdzaak zes gezinnen tegelijkertijd waren ingeschreven op dit adres. De gelijktijdige bewoning door zes gezinnen gedurende een lange periode is dan ook voldoende bewezen. 

Voorgaande bewijst voldoende dat de bestaande constructie en de functie wonen met zes woonentiteiten, dateert van voor het van kracht zijnde gewestplan (9 november 1979), met uitsluiting van (zoals in rood aangeduid op de plannen):

  • beide bergingen achteraan op de benedenverdieping.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de bestaande constructie Jozef De Weerdtstraat 47, district Ekeren, inclusief de functie wonen met zes woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van (zoals in rood aangeduid op de plannen):

  • beide bergingen achteraan op de benedenverdieping.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.