Terug
Gepubliceerd op 27/05/2024

2024_CBS_04514 - Gemeentelijk beleidsplan ruimte Edegem. Conceptnota - Advies - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/05/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_04514 - Gemeentelijk beleidsplan ruimte Edegem. Conceptnota - Advies - Goedkeuring 2024_CBS_04514 - Gemeentelijk beleidsplan ruimte Edegem. Conceptnota - Advies - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De gemeenteraad van Edegem nam op 25 maart 2024 akte van de conceptnota Beleidsplan Ruimte Edegem. De conceptnota is het eerste formele document in het planproces van een ruimtelijk beleidsplan. Het Beleidsplan Ruimte Edegem zal op termijn het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan uit 2005 vervangen.

Edegem organiseert een publieke raadpleging voor haar inwoners en een adviesronde voor adviesorganen en andere overheden (o.a. buurgemeenten) over de conceptnota. Op 28 maart 2024 ontving de stad Antwerpen de vraag om een advies uit te brengen. Het advies wordt uiterlijk 25 mei 2024 verwacht. 

Op 3 mei 2024 (jaarnummer 3736) besliste het college de definitieve vaststelling van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen en de kennisname van de bijhorende plan-MER voor te leggen aan de gemeenteraad.

Op 21 mei 2024 (jaarnummer 3027) stelde de gemeenteraad het Strategisch Ruimteplan Antwerpen definitief vast en nam zij kennis van de bijhorende plan-MER.

Juridische grond

Art 2.1.11 paragraaf 2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dat de goedkeuringsprocedure van een gemeentelijk beleidsplan ruimte bepaalt. 

Art 39 van het Besluit van 30 maart 2018 van de Vlaamse Regering houdende nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen.

Argumentatie

De gemeente Edegem werkt in haar ruimtelijk beleidsplan een strategische visie uit tot 2050. Die langetermijnvisie zal concreter vormgegeven worden in twee beleidskaders: “Wonen en verdichten” en “Groenblauwe netwerken”. De beleidskaders zijn gericht op de korte en middellange termijn en zullen de acties ter uitvoering van het ruimtelijk beleidsplan bevatten.

In de conceptnota worden vijf belangrijke ambities voor Edegem naar voor geschoven: 

  • Groen als fundament: beschermen en versterken van groene en groenblauwe structuren;
  • Robuuste en veerkrachtige ruimte: zorgen voor een toekomstbestendige ruimte die tegen een stootje kan;
  • Kwalitatief wonen: toekomstige woonprojecten in goede banen leiden;
  • Voorzieningen waarderen: nieuwe ontwikkelingen enten op het voorzieningenniveau;
  • Over de grenzen heen kijken. 

 

Edegem kijkt naar haar eigen grondgebied om haar ambities waar te maken, maar geeft ook aan dat het belangrijk is om over de grenzen heen te kijken omdat ruimtelijke structuren, ontwikkelingen of bewegingen zich vaak niet laten afremmen door gemeentegrenzen. Edegem wil daarom haar rol in samenwerkingsverbanden opnemen.  

In het Strategisch Ruimteplan Antwerpen is het belang dat ook de stad Antwerpen hecht aan samenwerking bij grensoverschrijdende thema’s opgenomen. Zo zijn in het actieprogramma van het beleidskader “Ruimte geven aan de stad van morgen” onder andere de buurgemeenten opgenomen als partners in bovenlokale aangelegenheden. 

Strategische thema’s en projecten waar samenwerking gewenst is, zijn onder andere:

  • Stedelijke groei en bouwshift:
    Stad Antwerpen wil met Vlaanderen en de buurgemeenten samenwerken om een strategie op te bouwen rond de regionaalstedelijke bevolkingsgroei. Hierbij spelen onder meer de bouwshift en de modal shift een grote rol.
  • Grensoverschrijdende water- en natuurprojecten:
    Stad Antwerpen werkt over de grenzen heen aan het versterken van het groenblauwe netwerk, van kleinschalige ecologische stapstenen tot en met de grote landschappelijke gehelen zoals beekvalleien en de Fortengordel. Voor de waterlopen worden zowel de respectieve beheerders zoals de Vlaamse Milieumaatschappij en provincie als de buurgemeenten betrokken, aangezien de waterlopen en ecologische verbindingen grensoverschrijdend functioneren.

Stad Antwerpen adviseert de ambitie van  grensoverschrijdende samenwerking gunstig gezien de gelijkaardige ambitie in haar ruimtelijk beleidsplan. Tijdens de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Edegem staat de stad open voor overleg over grensoverschrijdende thema’s.

Op de elementen die louter betrekking hebben op een gemeentelijk ambitie wenst de stad geen advies te geven.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies te geven op de conceptnota Beleidsplan Ruimte Edegem.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • 20240305_Conceptnota_Edegem.pdf
  • Addendum Conceptnota.pdf
  • 20240306_Procesnota_Edegem_v2.pdf