Terug
Gepubliceerd op 06/05/2024

2024_CBS_03941 - Afvalcontroles op de bronsortering bij bedrijven - Toegang non-conformiteitenregister OVAM. Geheimhoudingsverklaring. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/05/2024 - 09:00 fysiek
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Nabilla Ait Daoud, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_03941 - Afvalcontroles op de bronsortering bij bedrijven - Toegang non-conformiteitenregister OVAM. Geheimhoudingsverklaring. Ondertekening - Goedkeuring 2024_CBS_03941 - Afvalcontroles op de bronsortering bij bedrijven - Toegang non-conformiteitenregister OVAM. Geheimhoudingsverklaring. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Elk bedrijf en elke organisatie in Vlaanderen is wettelijk verplicht om bedrijfsafval te sorteren volgens de 24 afvalstromen van het VLAREMA, het ‘Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van Materiaalkringlopen en Afvalstoffen’.

Het reglement is opgelegd door de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) en beschrijft hoe bedrijven hun afval in de juiste afvalcontainer moeten sorteren en laten ophalen door een erkend inzamelaar.

Door een recente wijziging in de wetgeving, opgenomen in Vlarema 8, zijn afvalinzamelaars verplicht een visuele controle uit te oefenen op het restafval van bedrijven. Indien het restafval selectief in te zamelen afvalsoorten bevat, is het niet conform en kan de inzamelaar weigeren het mee te nemen. Bij inzamelingen via afzetcontainers moeten deze op een vergunde site worden leeggegooid ter controle. Bij onvoldoende sortering moet dit afval worden nagesorteerd. De inzamelaar is in beide gevallen verplicht de non-conformiteit te melden aan het bedrijf in kwestie en ze te registreren in het non-conformiteitenregister. Aan de hand van dit register kunnen handhavers gerichte controles uitvoeren bij bedrijven die niet goed sorteren.


Als gevolg stelt de OVAM de meldingen uit het centraal non-conformiteitenregister ook ter beschikking aan lokale toezichthouders. Lokale toezichthouders zullen enkel de meldingen uit hun eigen gemeente of zone kunnen raadplegen. De toezichthouders van stad Antwerpen mogen de gegevens uit het centraal register enkel gebruiken in kader van controles op de bronsortering bij bedrijven.

Argumentatie

Het centraal non-conformiteitenregister bevat geen meldingen voor natuurlijke personen, maar kan gevoelige bedrijfsinfo bevatten die van vertrouwelijke aard is. Door de geheimhoudingsverklaring te ondertekenen stemt de stad Antwerpen ermee in de data uit het centrale register strikt vertrouwelijk te houden en het nodige te doen om passende veiligheidsmaatregelen te treffen en te handhaven om deze data te vrijwaren van toegang voor en gebruik door onbevoegden en/of verkeerde toe-eigening. Daarom zullen enkel personeelsleden van de stad Antwerpen, die zijn aangesteld als toezichthouder volgens artikel 16.3.1 van het Decreet van 5 april 1955 houdende algemene bepaling inzake milieubeleid (DABM) en die voldoen aan de voorwaarden van dit decreet en haar uitvoeringsbesluiten, toegang krijgen tot het centraal non-conformiteitenregister van de OVAM.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de geheimhoudingsverklaring goed zodat de lokale toezichthouders bevoegd binnen de stad Antwerpen toegang krijgen tot het non-conformiteitenregister van OVAM.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.