Terug
Gepubliceerd op 06/05/2024

2024_CBS_03824 - District Borgerhout. Generaal Eisenhowerlei 44 - 2022233 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 03/05/2024 - 09:00 fysiek
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Nabilla Ait Daoud, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_03824 - District Borgerhout. Generaal Eisenhowerlei 44 - 2022233 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming 2024_CBS_03824 - District Borgerhout. Generaal Eisenhowerlei 44 - 2022233 - Vraag tot opname vergunningenregister wegens vermoeden vergunning - Kennisneming

Motivering

Aanleiding en context

Op datum van 23 september 2022 vroeg SILVERLINE PROPERTIES om het pand gelegen Generaal Eisenhowerlei 44, district Borgerhout, op te nemen in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning.

De beoordeling gebeurde aan de hand van de volgende gegevens:

  • plannen en foto’s van de bestaande toestand;
  • luchtfoto’s van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) van het jaar 1974;
  • kadastrale gegevens;
  • bewonersgegevens en bewonersgrafiek;
  • gegevens uit het percelen informatie platform van de stad Antwerpen;
  • begeleidende informatie meegegeven bij het indienen van de aanvraag (e-formulier);
  • de volgend archiefstuk vanuit het Felix-Archief:
    • stedenbouwkundige toelating uit 1935

1. Bestaande juridische toestand
Kadastrale gegevens:
Het pand, Generaal Eisenhowerlei 44 district Borgerhout, is gekend met kadastrale ligging (afd. 25) sectie A 1071 M.

Voor dit pand werd de volgende relevante toelating verleend:

  • 27/08/1935 toelating (1399#15189) voor het bouwen van een burgerhuis. 

2.Bestaande feitelijke toestand
Omschrijving van de bestaande toestand:
De aanvraag betreft een constructie in gesloten bebouwing, bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak en is als volgt ingedeeld:

  • kelder: tot op een bouwdiepte van circa 8,5 meter is het gebouw voorzien van een kelder;
  • gelijkvloers: een appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 65,5 m² en een aangrenzende buitenruimte van circa 30 m² onder de vorm van een overdekte koer en een tuinzone;
  • eerste en tweede verdieping: telkens één appartement met één slaapkamer en een netto-vloeroppervlakte van circa 57,5 m², zonder buitenruimte. 

Overtredingen:
Er werd geen proces-verbaal van overtreding teruggevonden.

Juridische grond

Iedere constructie waarvan aangetoond is dat ze gebouwd werd voor 22 april 1962 ofwel tussen deze en voor de eerste invoering van het gewestplan Antwerpen (3 oktober 1979, van kracht 9 november 1979), dient te worden opgenomen in het vergunningenregister als “vergund geacht” in toepassing van artikel 5.1.3. §1 en §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening.

Regelgeving: bevoegdheid

Het college is bevoegd in het kader van de opmaak van het vergunningenregister en de actieve onderzoeksplicht in toepassing van  artikel 5.1.3 §1 en §2, en artikel 7.6.2. §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Argumentatie

Het voorwerp
De aanvraag betreft de vraag tot opname in het vergunningenregister van een constructie met de functie ‘wonen’ met drie zelfstandige woonentiteiten. 

De bewijsvoering
De kadastrale gegevens refereren naar het jaartal 1937 voor wat betreft de eerste ingebruikneming van het gebouw. Het pand is kadastraal gekend als een huis zonder bewoonbare kelderverdieping met drie zelfstandige woonentiteiten.  

Gebouw(en) en constructie(s)

Volume

Er werd voor dit pand een stedenbouwkundige toelating teruggevonden in het stedelijk archief. Dit gearchiveerde dossier bevat ook bouwplannen van de woning.

Uit nazicht van de aangeleverde bouwplannen in het dossier die de bestaande toestand van het gebouw weergeven, blijkt dat achteraan de gelijkvloerse verdieping de overdekte koer werd dichtgebouwd en dat men achter het bouwvolume een terrasoverkapping plaatste over de ganse breedte van de achtergevel. 

De luchtfoto van het Nationaal Geografisch Instituut uit het jaar 1974 toont een duidelijk beeld van de bovenste bouwlagen van het pand. Wat betreft de gelijkvloerse bouwlaag is deze foto echter niet duidelijk genoeg om enkel op basis daarvan te oordelen of het gelijkvloerse bouwvolume en de nu geplaatste terrasoverkapping toen reeds aanwezig waren. 

Er werden binnen dit aanvraagdossier onvoldoende concrete bewijzen aangeleverd, waaruit zou moeten blijken dat het gelijkvloerse bouwvolume en het plaatsen van deze terrasoverkapping reeds plaatsvond voor de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen op 9 november 1979. 

Bijgevolg dient op basis van de voorgaande gegevens geoordeeld dat het gelijkvloerse bouwvolume van de woning en de geplaatste terrasoverkapping onvoldoende bewezen zijn als zijnde ongewijzigd aanwezig van voor de inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen. Het bestaande bouwvolume van de eerste en tweede verdieping van het pand is op basis van de luchtfoto’s van het Nationaal Geografisch Instituut, wel voldoende bewezen als zijnde ongewijzigd aanwezig van voor de eerste inwerkingtreding van het gewestplan-Antwerpen. 

Schil

Op basis van de aangeleverde bouwplannen en foto’s in het dossier is voldoende bewezen dat met uitzondering van de gelijkvloerse achtergevel, de bestaande buitengevels van het pand ongewijzigd aanwezig zijn van voor de eerste inwerkingtreding van het gewestplan Antwerpen.  

Interne indeling

Met uitzondering van de bijgebouwde keuken en veranda achteraan de gelijkvloerse verdieping is de bestaande indeling van het pand bewezen als aanwezig van voor de eerste inwerkingtreding van de wet op de stedenbouw. 

Functie en aantal wooneenheden

Functie

Zowel de opgevraagde bevolkings- en kadastergegevens bevestigen dat het pand reeds van bij de oprichting in gebruik werd genomen met als doel het huisvesten van één of meerdere gezinnen. De bestaande woonfunctie is bijgevolg voldoende bewezen, als zijnde ongewijzigd aanwezig van voor de eerste inwerkingtreding van het gewestplan Antwerpen op 9 november 1979.

Aantal wooneenheden

De gegevens uit het bevolkingsregister tonen alleszins aan dat er, reeds vóór de eerste inwerkingtreding van de Wet op de Stedenbouw, gelijktijdig drie gezinnen waren ingeschreven in het pand. Uit dit gegeven kan dan ook met zekerheid worden afgeleid dat er toen reeds drie zelfstandige woonentiteiten aanwezig waren in het pand. 

Op basis van de opgevraagde kadaster- en bevolkingsgegevens is het bestaand aantal woonentiteiten (drie) bewezen als aanwezig van voor de inwerkingtreding van de wet op de stedenbouw. 

Conclusie

Uit de bijgevoegde bewijsmaterialen blijkt dat de constructie Generaal Eisenhowerlei 44, district Borgerhout, inclusief de functie wonen met drie woonentiteiten, in aanmerking komt voor opname in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning met uitsluiting van (zoals aangegeven met rood op de plannen):

  • de keuken achteraan de gelijkvloerse verdieping;
  • de terrasoverkapping achteraan de gelijkvloerse verdieping.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de opname van de constructie Generaal Eisenhowerlei 44, district Borgerhout, inclusief de functie wonen met drie woonentiteiten, in het vergunningenregister wegens vermoeden van vergunning, met uitsluiting van (zoals aangegeven met rood op de plannen):

  • de keuken achteraan de gelijkvloerse verdieping;
  • de terrasoverkapping achteraan de gelijkvloerse verdieping.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan het kadaster voor eventuele aanpassing van de kadastrale gegevens.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ stadstoezicht (MV/ST) voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan maatschappelijke veiligheid/ bestuurlijke handhaving (MV/ BH)voor eventueel verder gevolg.
SW/V/SVEen duplicaat van deze beslissing te bezorgen aan DL/huisnummering voor eventuele aanpassing van de gegevens.