Op 1 maart 2019 (jaarnummer 1830) verleende het college principieel goedkeuring aan het concept 'stadsmarinier' inclusief de randvoorwaarden betreffende de inzet van stadmariniers in Antwerpen.
Op 31 maart 2021 (jaarnummer 50) nam het managementteam kennis van de samenwerking die binnen de gebiedsgebonden werking Deurne-Noord vorm zal krijgen en engageerde zich om hier voluit, doelgericht aan mee te werken vanuit eigen expertise.
Op 5 november 2021 (jaarnummer 8905) keurde het college het protocolakkoord 458ter goed voor de uitwisseling van informatie over casussen in de gebiedsgebonden werking Deurne-Noord en de samenwerking in het kader van dit protocolakkoord.
De gemeenteraad nam kennis van het Zonale Veiligheidsplan 2020-2025 op 17 februari 2020 (jaarnummer 112). Dit veiligheidsplan bevat onder andere een actieplan 'gebiedsgebonden aanpak'. Voor de concretisering wordt in het veiligheidsplan en het actieplan verwezen naar de rol van Maatschappelijke Veiligheid en de stadsmarinier, die op tactisch niveau bepalend is voor bepaalde thema's en operationeel de regie bewaakt binnen de wijk.
Op 21 oktober 2020 besliste de Zonale Veiligheidsraad dat het actieplan 'gebiedsgebonden aanpak' zou worden gestart in 1 pilootwijk: Deurne-Noord.
De zonale veiligheidsraad is verantwoordelijk voor de strategische beslissingen binnen de gebiedsgebonden aanpak Deurne-Noord. Het tactische niveau wordt voorgezeten door de afdelingsprocureur van parket Antwerpen en de stadsmarinier van Deurne-Noord. Het operationele luik wordt vorm gegeven door alle partners onder het voorzitterschap van de regiomanager wijkteam Oost, politiezone Antwerpen.
De gebiedsgebonden aanpak Deurne-Noord richt zich op drie pijlers: malafide handel, seriële krotverhuur en (risico-)jongeren. Elk van deze pijlers krijgt op die manier vorm dat er een geïntegreerde en integrale aanpak mogelijk wordt gemaakt, met als doel herstel van de wijk en haar buurten. Om op een veilige en correcte manier informatiedeling mogelijk te maken, werd op 5 november 2021 het protocolakkoord in uitvoering van artikel 458ter van het Strafwetboek goedgekeurd door het college.
Op aangeven van het parket-generaal dient een protocolakkoord 458ter te worden opgemaakt in functie van het voorziene casusoverleg (risico-)jongeren. De gestructureerde overlegmogelijkheid (casusoverleg) die via het protocol en mits akkoord van het parket mogelijk wordt gemaakt tussen jeugdwerking, hulpverlening, stad Antwerpen (stadsmarinier), politie en justitie heeft tot doel om preventief en efficiënter aan de slag te kunnen gaan met verontrustende situaties door informatie bijeen te brengen en afspraken te maken over de meest adequate aanpak. Hierdoor worden jongeren uit de wijk en hun context versterkt en wordt de leefbaarheid in de wijk verhoogd.
Het college bekrachtigt het protocolakkoord 458ter voor de uitwisseling van informatie over casussen met betrekking tot (risico-)jongeren in de gebiedsgebonden werking Deurne-Noord en de samenwerking in het kader van dit protocolakkoord.