Terug
Gepubliceerd op 10/06/2024

2024_CBS_04755 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2024047379. Tijsmanstunnel-West z/n. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/06/2024 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_04755 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2024047379. Tijsmanstunnel-West z/n. District Antwerpen - Goedkeuring 2024_CBS_04755 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2024047379. Tijsmanstunnel-West z/n. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een verzoek tot bijstelling van vergunningsvoorwaarden ingediend. Het verzoek wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2024047379

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV Evonik Antwerpen (0406183144) met als adres Tijsmanstunnel-West z/n te 2040 Antwerpen

Ligging van het project:

Tijsmanstunnel-West z/n te 2040 Antwerpen.

Kadastrale percelen:

afdeling 18 sectie F nrs. 114C, 114D, 114H, 114K, 114M, 114N, 114T, 114S, 114F en 117R

waarvan:

 

-          20171024-0008

afdeling 18 sectie F nrs. 114C, 114H, 114K, 114F, 114D, 117R, 114M, 114N, 114S en 114T (EVONIK/UT-BIO-eenheid)

Vergunningsplichten:

exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van het verzoek:

Tijdelijke bijzondere lozingsnorm voor vanadium.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Vlaams minister van Omgeving verleende op 14 september 2022 een omgevingsvergunning op proef voor het verder exploiteren en veranderen van een chemisch bedrijf, voor een termijn verstrijkend op 14 september 2024. Het bedrijf is opgedeeld in afzonderlijke ingedeelde inrichtingen of activiteiten (IIOA). Op 6 mei 2024 werd de procedure na proefperiode heropgestart door Departement Omgeving.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft een bijstelling van een bijzondere milieuvoorwaarde: het bekomen van een tijdelijk verhoogde lozingsnorm voor vanadium.

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden uit vergunning of meldingsakte

Bij te stellen voorwaarde:

Lozingsnorm voor vanadium totaal in het bedrijsafvalwater.

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

Een tijdelijke lozingsnorm van 150 µg/l voor vanadium voor een periode van 3 maanden.

 

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Haven van Antwerpen-Brugge, subadvies milieu

23 april 2024

6 mei 2024

Gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

Over het goed loopt volgens het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Liefkenshoek spoortunnel (Besluit van de Vlaamse regering van 9 mei 2008) een overdruk met als aanduiding Gebied voor ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur.

In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle werken, handelingen en wijzigingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren en de aanpassing van de ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur en aanhorigheden. Daarnaast zijn werken, handelingen en wijzigingen in functie van de ruimtelijke inpassing, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren en leidingen toegelaten. De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, het functioneren en de aanpassing van verkeers- en vervoersinfrastructuur niet in het gedrang wordt gebracht.

Naast de aanleg van voornoemde ongelijkvloerse spoorinfrastructuur kunnen volgende werken, handelingen, voorzieningen, inrichtingen en functiewijzigingen toegelaten worden:

- maatregelen die betrekking hebben op de geluids- en lichtbuffering, de veiligheid, integraal waterbeheer, het herstel of de realisatie van ecologische verbindingen;

- het verplaatsen en bundelen van nutsleidingen.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Evonik is een chemisch bedrijf met verschillende productiestromen. Voorliggende aanvraag betreft een vraag tot bijstelling bijzondere voorwaarde betreffende de lozingsnorm van vanadium. Op 14 september 2022 werd er bij ministerieel besluit een lozingsnorm van 15 µg/liter vanadium opgelegd. 

 

Het afvalwater van Evonik wordt per productie-installatie behandeld en vervolgens afgevoerd naar de centrale waterzuivering van het bedrijf. Het gezuiverde effluent wordt naar de Schelde overgepompt. Evonik is vergund voor het lozen van 375 m³/uur. Het effluent naar de Schelde wordt continu gecontroleerd op temperatuur, pH, zwevende stoffen, TOC en TN. Het effluentdebiet wordt continu gemeten. 

 

In de periode mei-juli 2023 werden er verhoogde concentraties aan vanadium waargenomen in het effluent (tot bijna 90 µg/liter). De aanvrager heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong van het vanadium in het afvalwater, dit blijkt voornamelijk de KH/CS-eenheid te zijn. Het afvalwater van de HK/CS-eenheid (HK-gedeelte) wordt samen met het anorganische afvalwater van de FK-eenheid naar de centrale waterzuivering voor verdere eindbehandeling afgevoerd (via anorganische afvalwaterleiding op bedrijfsterrein). Dit gezamenlijke debiet bedraagt gemiddeld 48 m³/uur (1.153 m³/dag). 

 

In dit proces wordt silicium omgezet tot chloorsilanen. Vanadium kan voorkomen als sporenelement in de grondstof voor dit productieproces. De aanvrager verklaart dat een wijziging in deze grondstof bij bedrijfstesten tot de verhoogde waarden hebben geleid. De aanvrager wenst nu te testen of een wijziging van leverancier opnieuw aanleiding kan geven tot een verhoging van vanadium. Op deze manier kan onderzocht worden in hoeverre de grondstof door meerdere leveranciers geleverd zou kunnen worden en zou op deze manier de bedrijfszekerheid kunnen garanderen. Evonik vraagt aldus voor een periode van 3 maanden een lozingsnorm voor vanadium aan van 150 µg/liter. De aanvrager voerde een impactsbeoordeling uit cfr. het Wezer-arrest. Uit deze impactbeoordeling blijkt dat er nog steeds een gunstig resultaat is bij de absolute worstcasebeoordeling. Er kan dan ook geconcludeerd worden dat de tijdelijke lozing van deze verontreinigende stof geen aanzienlijk effect zal hebben op het bereiken van de instandhoudingsdoelstellingen. 

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.

 

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

22 april 2024

Start openbaar onderzoek

1 mei 2024

Einde openbaar onderzoek

30 mei 2024

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste adviesdatum

11 juni 2024

 

Onderzoek

Het verzoek werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

1 mei 2024

30 mei 2024

0

0

0

1

 

Tijdens het openbaar onderzoek werd een digitaal bezwaarschrift ontvangen van PPS-Pipelines. Hiermee reageert PPS-Pipelines op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. Men stelt dat de aanvraag een wijziging op de lozingsnormen betreft en zo lang er geen stedenbouwkundige handelingen verricht worden, heeft PPS-Pipelines geen bezwaar tegen de ter inzage liggende omgevingsvergunning.


Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op het verzoek.

 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.