Terug
Gepubliceerd op 01/07/2024

2024_CBS_05419 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2024010560. Poldervlietweg 5 en Tijsmanstunnel-West zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 28/06/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Elisabeth van Doesburg, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_05419 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2024010560. Poldervlietweg 5 en Tijsmanstunnel-West zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring 2024_CBS_05419 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2024010560. Poldervlietweg 5 en Tijsmanstunnel-West zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. Op 5 maart 2024 verzocht de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om een openbaar onderzoek te houden en advies uit te brengen.


Op 19 april 2024 verleende het college van burgemeester en schepenen een voorwaardelijk gunstig advies, zie bijlage.

Op 29 mei 2024 diende de aanvrager een nieuwe projectinhoudversie in.

Op 30 mei 2024 aanvaardde de vergunningverlenende overheid deze projectinhoudversie en besliste tot het inwinnen van adviezen en de organisatie van een tweede openbaar onderzoek.

 

Projectnummer:

OMV_2024010560

Gegevens van de aanvrager:

NV INDAVER met als contactadres Ketenislaan(KAL) 1 te 9130 Beveren

Gegevens van de exploitant:

NV INDAVER (0427973304) met als contactadres Ketenislaan(KAL) 1 te 9130 Beveren

Ligging van het project:

Poldervlietweg 5 en Tijsmanstunnel-West zonder nummer te Antwerpen.

Kadastrale percelen:

afdeling 16 sectie B nrs. 138K, sectie F nrs. 233E, afdeling 18 sectie D nrs. 191E, sectie E nrs. 35R en 123A

waarvan:

 

-          20240124-0071

afdeling 16 sectie B nr. 138K (Indaver - exploitatiegebonden activiteiten)

-          20240124-0077

afdeling 18 sectie E nrs. 123A, sectie D nrs. 191E, sectie E nrs. 35R en afdeling 16 sectie F nrs. 233E (Indaver - werfgerelateerde activiteiten)

Vergunningsplichten:

stedenbouwkundige handelingen, exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Aanleg hoogspanningskabel en bouwen transformatorstation.

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Zie advies college van 19 april 2024.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Zie advies college van 19 april 2024.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Haven van Antwerpen-Brugge, subadvies milieu

5 juni 2024

13 juni 2024

Voorwaardelijk gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

Zie advies college van 19 april 2024.

 

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Naar aanleiding van het ongunstige advies van het Agentschap Natuur en Bos, heeft de aanvrager via een nieuwe projectinhoudversie extra informatie bezorgd om te reageren op dit advies.

De informatie heeft geen betrekking op stedenbouwkundige aspecten. Het standpunt uit het collegebesluit van 19 april 2024 blijft behouden.

 


Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

Naar aanleiding van het ongunstige advies van het Agentschap Natuur en Bos, heeft de aanvrager via een nieuwe projectinhoudversie extra informatie bezorgd om te reageren op dit advies. Er werd bijkomend in deze aanvraag een voortoets toegevoegd, een afwijking op het Soortenbesluit en een aangepaste project-mer-screeningsnota. De voortoets vermeldt dat er geen significante effecten zijn. Een afwijking op de verbodsbepalingen van het Soortenbesluit is nodig aangezien het project in het netwerk van ecologische infrastructuur (EIN) bevindt en de paraplusoort argusvlinder op de site kan voorkomen. Het is aan het Agentschap voor Natuur en Bos om te oordelen over de toegevoegde afwijkingsaanvraag. De eerder opgelegde voorwaarden betreffende het werken in EIN blijven onverminderd gelden.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. Er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de Brandweerzone Antwerpen;

2. De bouwheer dient de nodige (organisatorische) acties te ondernemen opdat het werfverkeer geen hinder op de openbare weg veroorzaakt.

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1. De startdatum van de bemaling wordt per bemalingsvak ten minste twee weken voor de start gemeld aan de dienst vergunningen van de stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van referentie OMV_2024010560, de contactgegevens van de werfverantwoordelijke en de start- en einddatum;

2. De kwaliteit van het bemalingswater dient gemonitord te worden bij opstart. De bemaling mag pas in gebruik genomen worden als de analyseresultaten beschikbaar zijn en getoetst werden aan de geldende norm. De verdere monitoring gebeurt aan volgende frequentie: 2 uur na opstart en dan wekelijks. De te analyseren parameters zijn minstens de kwantificeerbare PFAS-componenten opgenomen in het WAC_IV_A_025;

3. Wanneer er wordt gewerkt in het EIN moeten rijplaten worden gebruikt om spoorvorming te vermijden;

4. Na de werken moet het terrein terug hersteld worden naar zijn oorspronkelijke staat en reliëf;

5. Voor werken nabij rietvegetatie dient de hinder tijdens het broedseizoen vermeden te worden (van 15 maart tot en met 15 juli);

6. Voor werken binnen het EIN dient indien mogelijk het water terug geïnfiltreerd te worden;

7. Alle materialen, werfinstallaties en dergelijke moeten gestockeerd worden buiten de zones met beschermde soorten;

8. Voorafgaandelijk aan de werken moet de aanvrager contact opnemen met Natuurpunt of de milieudienst van het Havenbedrijf om de zones met beschermde soorten aan te duiden en af te bakenen.

 

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst 1e adviesvraag

5 maart 2024

Start 1e openbaar onderzoek

11 maart 2024

Einde 1e openbaar onderzoek

9 april 2024

Beslissing toepassing administratieve lus

8 april 2024

Ontvangst laatste adviesvraag4 juni 2024

Start laatste openbaar onderzoek

8 juni 2024

Einde laatste openbaar onderzoek

7 juli 2024

Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen

geen

Uiterste adviesdatum

4 juli 2024

 

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken. Er werden standpunten, opmerkingen en/of bezwaren ingediend tijdens de openbaarmaking. Zie advies college van 19 april 2024 voor de bespreking van het eerste openbaar onderzoek.

Op het moment van opmaak van dit verslag is het laatste openbaar onderzoek nog lopende. De bespreking hieronder is beperkt tot zaken die ingediend werden vóór 24 juni 2024.

Bespreking
Tijdens het openbaar onderzoek werd een digitaal bezwaarschrift ontvangen van Elia. Met dit schrijven reageert Elia op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. Elia werd door de vergunningverlenende overheid tevens om advies gevraagd. Het schrijven bevat de voorschriften en veiligheidsmaatregelen bij werken uitgevoerd in de nabijheid van de installaties van Elia.

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. Er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de Brandweerzone Antwerpen;

2. De bouwheer dient de nodige (organisatorische) acties te ondernemen opdat het werfverkeer geen hinder op de openbare weg veroorzaakt.

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1. De startdatum van de bemaling wordt per bemalingsvak ten minste twee weken voor de start gemeld aan de dienst vergunningen van de stad Antwerpen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van referentie OMV_2024010560, de contactgegevens van de werfverantwoordelijke en de start- en einddatum;

2. De kwaliteit van het bemalingswater dient gemonitord te worden bij opstart. De bemaling mag pas in gebruik genomen worden als de analyseresultaten beschikbaar zijn en getoetst werden aan de geldende norm. De verdere monitoring gebeurt aan volgende frequentie: 2 uur na opstart en dan wekelijks. De te analyseren parameters zijn minstens de kwantificeerbare PFAS-componenten opgenomen in het WAC_IV_A_025;

3. Wanneer er wordt gewerkt in het EIN moeten rijplaten worden gebruikt om spoorvorming te vermijden;

4. Na de werken moet het terrein terug hersteld worden naar zijn oorspronkelijke staat en reliëf;

5. Voor werken nabij rietvegetatie dient de hinder tijdens het broedseizoen vermeden te worden (van 15 maart tot en met 15 juli);

6. Voor werken binnen het EIN dient indien mogelijk het water terug geïnfiltreerd te worden;

7. Alle materialen, werfinstallaties en dergelijke moeten gestockeerd worden buiten de zones met beschermde soorten;

8. Voorafgaandelijk aan de werken moet de aanvrager contact opnemen met Natuurpunt of de milieudienst van het Havenbedrijf om de zones met beschermde soorten aan te duiden en af te bakenen.

 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.