Terug
Gepubliceerd op 17/06/2024

2024_CBS_05194 - Klimaat & leefmilieu - Interreg North Sea Region-project 'COPPER'. Samenwerkingsovereenkomst met Stad Gent en Fluvius. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 14/06/2024 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Verontschuldigd

Koen Kennis, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_05194 - Klimaat & leefmilieu - Interreg North Sea Region-project 'COPPER'. Samenwerkingsovereenkomst met Stad Gent en Fluvius. Ondertekening - Goedkeuring 2024_CBS_05194 - Klimaat & leefmilieu - Interreg North Sea Region-project 'COPPER'. Samenwerkingsovereenkomst met Stad Gent en Fluvius. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 27 april 2020 (jaarnummer 2485) keurde het college de Strategische EnergieVisie Antwerpen en de onderliggende warmtezoneringskaart van de Strategische EnergieVisie goed. Het college keurde eveneens goed dat deze documenten in het kader van de dynamische energietransitie periodiek worden bijgesteld.

Op 14 december 2020 (jaarnummer 775) keurde de gemeenteraad het Klimaatplan 2030 en de bijhorende bijlagen goed.

Op 4 november 2022 (jaarnummer 8945) keurde het college de deelname van stad Antwerpen aan het project Cities for Open and Participative Planning for Electricity Grid Resilience (vrij vertaald als Steden voor open en participatieve planning van een veerkrachtig elektriciteitsnet) of COPPER, goed.

Op 1 maart 2024 (jaarnummer 1803) keurde het college het Stedelijk Klimaatcontract Linkeroever goed en ondertekende de engagementsverklaring.

Op 26 april 2024 (jaarnummer 3584) keurde het college de partnerschapsovereenkomst en de ondertekening van het project COPPER goed.

Argumentatie

Als onderdeel van het Interreg North Sea Region-project 'COPPER' zal stad Antwerpen een pilootproject op Linkeroever uitvoeren, gericht op het verminderen van de piekvraag van elektrische voertuigen en elektrische verwarming. Dit omvat het testen van slimme laadoplossingen om de dagelijkse energievraag van elektrische voertuigen te stabiliseren, terwijl de stad haar Strategische Energievisie Antwerpen (SEViA) voor verwarming actualiseert. 

Stad Antwerpen zal demonstratieprojecten faciliteren op Linkeroever van slimme laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op privaat domein. Een sterke toename van private elektrische voertuigen in combinatie met all-electric verwarmingsoplossingen op het elektriciteitsnet kan een grote uitdaging vormen voor de netbeheerder. De demonstraties zullen focussen op technieken die de (piek)belasting van die voertuigen kunnen verlichten. Het verkennen van opties voor het opladen van elektrische voertuigen in combinatie met grote warmtevragers, zoals appartementsgebouwen, en het integreren van elektrische voertuigen met warmtepompen in eengezinswoningen staat centraal. Het benutten van technologieën, zoals batterijcontainers, zonnepanelen en bidirectionele laadpalen, is van essentieel belang om meer flexibiliteit en opslagcapaciteit te creëren.

Voor de wijk Linkeroever wordt er een warmtetransitieplan ontwikkeld. Hieruit zal duidelijk worden welke buurten, op basis van gebouwtypologie, het meest geschikt zijn voor een warmtenet of all-electric verwarmingsoplossingen (bv. warmtepompen). Dit plan is een integraal onderdeel van het COPPER pilootproject dat zal plaatsvinden in de wijk Linkeroever. Nieuwe ontwikkelingen en inzichten in de markt voor warmtepompen en inzichten uit het pilootproject op Linkeroever bieden de gelegenheid om de resultaten van SEViA binnen dit project te updaten.

Voor beide aspecten wordt tijdens de uitvoering een erg nauwe afstemming opgezet met distributienetbeheerder Fluvius. De Stad Gent, leidende partner in het COPPER project, werkt voor de uitvoering van haar pilootproject ook samen met Fluvius.

Fluvius is geen partner in het COPPER project. De taken van stad Antwerpen, Stad Gent en Fluvius zijn volgens de structuur van het project opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst. Er worden geen financiële middelen toegewezen aan één van de partijen in de samenwerkingsovereenkomst. Deze treedt in werking op datum van ondertekening door de partijen en verloopt op 31 december 2027, of tot de afronding van het project, als dit afwijkt van de vooropgestelde einddatum  

Het college wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren en te ondertekenen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst met Stad Gent en Fluvius goed, waarin de afspraken en voorwaarden voor het uitvoeren van de taken binnen het COPPER project zijn vervat. De samenwerkingsovereenkomst treedt in werking bij ondertekening door alle partijen en loopt tot 31 december 2027 of tot de afronding van het project, als dit afwijkt van de vooropgestelde einddatum.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.