De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Aanleiding
Op 22 november 2016 keurt de gemeenteraad (jaarnummer 749) de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en de stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten goed.
Op 29 juni 2018 bekrachtigd het college (jaarnummer 6145) de selectie van 18 projecten en vier reserveprojecten als eindresultaat van het proces "Over de Ring" onder leiding van intendant Alexander D'hooghe. Naast deze Ringprojecten werd 10,5 miljoen euro voorzien voor verder studiewerk rond onder andere het verkeerskundig systeem op de zuidoostelijke ring, tunnelveiligheid, multimodale knopen en overkappingskansen voor de volgende fasen.
Op 17 december 2018 keurt de gemeenteraad (jaarnummer 788) de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de stad Antwerpen en AG Vespa voor vier projectclusters in het noorden die direct gerelateerd zijn aan de Oosterweelverbinding. Voor de projectcluster “Zuidoostelijk bermenlandschap” (huidige naam: "Ringpark Groene Vesten"), werd afgesproken om deze nog in onderling overleg toe te wijzen.
Op 6 september 2019 keurt het college (jaarnummer 7156) de projectdefinitie en het bestek van voor de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' goed. Het college keurde goed dat AG Vespa op basis van het bestek de volledige plaatsingsprocedure van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' in eigen naam voor de vaste gedeelten en in naam van de stad Antwerpen (inclusief verzelfstandigde entiteiten) voor de voorwaardelijke gedeelten uitvoert. Het college keurde goed dat AG Vespa de uitvoering van de deelopdracht ‘Ringpark Groene Vesten’ in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen zal aansturen en opvolgen tot en met de oplevering van de vaste gedeelten van de deelopdracht.
Op 25 november 2019 keurt de gemeenteraad (jaarnummer 652) de Beheersovereenkomst 2019_2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed.
Op 10 januari 2020 keurt het college (jaarnummer 268) het projectbudget voor de eerste fase van het leefbaarheidsproject Ringpark Groene Vesten (gelijklopend met de vaste gedeelten van de ontwerpopdracht) voor een bedrag van 4.588.679,46 euro inclusief btw goed. Het projectbudget bestaat uit: ereloon ontwerpteam vaste gedeelten: 2.301.299,00 euro inclusief btw (op basis van offerte) en technische studies, in-situ proeven en coördinatie: 2.287.380,46 euro inclusief btw (geraamd bedrag).
Op 9 oktober 2020 werd aan het college (jaarnummer 8337) het conceptontwerp van Ringpark Groene Vesten, ter kennisname, voorgelegd.
Op 2 juli 2021 het college (jaarnummer 5400) keurde het landschapsontwerp Ringpark Groene Vesten als kaderplan goed.
Het college selecteerde het realiseerbare deelproject ‘Pomppark Zuid’ en besliste om dit deelproject te laten uitvoeren en keurde het projectbudget voor het realiseerbaar deelproject Pomppark Zuid vanaf definitief ontwerp tot en met uitvoering voor een bedrag van 14.359.591,64 euro inclusief btw goed.
Het college keurde goed dat AG Vespa, in opdrachthouderschap van de stad Antwerpen, de ‘Voorwaardelijke Gedeelten 4, 5, 6, 7 en 8’ met betrekking tot de ‘Realiseerbare Deelprojecten’ en het 'Voorwaardelijk Gedeelte 15. Bijkomend onderzoek en ondersteuning’ van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' kan lichten voor de aansturing van de opdracht ‘Pomppark Zuid’. AG Vespa is tevens bevoegd om in uitvoering van het 'Voorwaardelijke Gedeelte 4 tot en met 8 en 15' alle nodige handelingen te stellen binnen het toegekende taakstellend budget voor ‘Pomppark Zuid’.
Op 27 juni 2022 keurt het districtscollege Antwerpen (jaarnummer 332) het voorontwerp Pomppark Zuid goed, met voorwaarden.
Op 8 juli 2022 keurt het college (jaarnummer 5674) het voorontwerp Pomppark Zuid goed.
Op 26 mei 2023 keurt het college (jaarnummer 3488) het definitief ontwerp van Pomppark Zuid goed.
Op 27 oktober 2023 keurt de raad van bestuur van AG Vespa (jaarnummer 00117) onder opschortende voorwaarde van goedkeuring opdracht aan AG Vespa en projectbudget door het college van burgemeester en schepen van 13 oktober 2023, de plaatsingsprocedure en de selectieleidraad voor de opdracht "Pomppark Zuid" goed.
Op 1 december 2023 keurt de raad van bestuur van AG Vespa (jaarnummer 00859) het aanbestedingsdossier 'werken Pomppark Zuid' goed.
Op 1 januari 2024 keurt het directiecomité AG Vespa het selectieverslag van Pomppark Zuid goed.
In het goedgekeurde ontwerp voor Pomppark Zuid is een geluidsmuur voorzien tussen het spoor en Pomppark Zuid. In de loop der jaren hebben verschillende overdrachten van gronden plaatsgevonden in deze zone, wat heeft geleid tot onduidelijkheid over de eigendomsgrenzen.
De stad Antwerpen vraagt de formele goedkeuring aan Infrabel voor de aanvang van de bouw van de geluidsmuur op de genoemde locatie.
De nieuwe eigendomsgrens zal worden vastgesteld op de positie van de geluidsmuur. Echter, de huidige eigendomsgrens dient nog in onderling overleg te worden vastgesteld en de benodigde grondoverdrachten moeten nog worden bepaald.
Het college keurt de collegiale brief goed, gericht aan Infrabel N.V., met het verzoek tot goedkeuring voor de bouw van de geluidsmuur tussen het spoor en Pomppark Zuid en de vaststelling van de eigendomsgrens.