Op 24 september 2024 besliste de Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management Jan Jambon om 66 middeleeuwse oorkonden, bewaard in verschillende archieven, voorlopig op te nemen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, gemeenzaam de topstukkenlijst genoemd.
Op 2 oktober 2024 bracht het Vlaams Departement Cultuur, Jeugd en Media het Felixarchief op de hoogte dat twee oorkonden van het Sint-Elisabethgasthuis deel uitmaken van deze voorlopige lijst. Het betreft inventarisnummer 885#6, een oorkonde waarin de stad Antwerpen op 6 januari 1238 het Sint-Elisabethgasthuis gronden schenkt om het gasthuis op te bouwen en inventarisnummer 1782#3004, een oorkonde waarin de hertog van Brabant op 4 april 1238 deze schenking bekrachtigt. Het Vlaamse Departement vraagt de stad Antwerpen om haar standpunt inzake deze opname op de topstukkenlijst mee te delen.
De stadsarchivaris adviseert het college van burgemeester en schepenen om deze opname te aanvaarden.
Artikel 56, § 3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat het college bevoegd is voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, binnen de door de gemeenteraad desgevallend vastgestelde algemene regels.
De opname van roerend cultureel erfgoed in de Topstukkenlijst geldt als een beschermende maatregel; het Topstukkendecreet voorziet een subsidieregeling voor fysieke ingrepen (digitalisering, conservatie en restauratie). Daarnaast draagt het ook bij aan de erkenning van het internationale belang van de archieven van de stad Antwerpen.
Het college keurt de collegiale brief aan het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Team Cultuurgoederen goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
BZ/SA | om de procedure voor erkenning van de twee oorkonden als Vlaams Topstuk verder af te handelen en de rechten en plichten die hieruit voortvloeien op te volgen. |