De stad Antwerpen is aandeelhouder van de Intercommunale voor Slib- en Vuilverwijdering van Antwerpse Gemeenten, afgekort ISVAG. De installatie van ISVAG werkt momenteel onder een omgevingsvergunning die is verleend voor een proeftermijn van 2 jaar en die verstrijkt op 4 november 2024. In het kader van ingediende bezwaren tegen de vergunningsaanvragen van ISVAG werden de afgelopen maanden gesprekken gevoerd om uit de juridische impasse te geraken.
Met de afspraken in dit convenant willen de ondertekenaars (de geografisch betrokken lokale overheden, ISVAG, verschillende partijen met een milieubelang en bezwaarmakers) deze impasse doorbreken en voorkomen dat er in de toekomst weer nieuwe procedures worden opgestart. De ondertekenaars van dit convenant willen samenwerken om tot een oplossing te komen voor een toekomstvaste verwerking van het huishoudelijk restafval van de lokale overheden. Door de goedkeuring ervan engageert de stad zichzelf en haar vertegenwoordigers tot naleving van de letter en de geest van het convenant. Bij de zoektocht naar de meest aangewezen locatie voor de installatie van de toekomst, mag de huidige situatie geen lock-in creëren. Investeringen in de verdere uitbouw van het warmtenet mogen de locatiekeuze voor de nieuwe installatie dan ook niet beïnvloeden en dienen te voldoen aan de principes van het (ontwerp van) stedelijk reglement warmtenetten.
Hebben zich onthouden: Vlaams Belang en Open VLD.
De gemeenteraad keurt het convenant in het kader van een duurzame oplossing voor de verwerking van het huishoudelijk restafval van de Antwerpse regio goed.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de vertegenwoordigers van de stad om de naleving van dit convenant te bewaken.