De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen de stad Antwerpen en Vlaanderen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad Antwerpen weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
Lantis en de Oosterweelverbinding
Lantis werd opgericht op basis van het Decreet van 13 december 2002, zoals gewijzigd bij Decreet van 13 juli 2012. Lantis is belast met de financiering, de realisatie, het beheer en de exploitatie van verkeersinfrastructuur in de Antwerpse regio met het oog op het bevorderen van de mobiliteit in en rond Antwerpen, en meer in het bijzonder van de Oosterweelverbinding, zoals bij beslissingen van de Vlaamse Regering van 24 september 2010 en laatst 14 februari 2014 werd vastgelegd.
Samenwerking Lantis en de stad Antwerpen
Op 19 september 2011 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 1100) drie samenwerkingsovereenkomsten goed met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (hierna BAM) en het Vlaamse Gewest (jaarnummer 1100), waaronder de overeenkomst tot verkoop van bepaalde onroerende goederen en de toekenning van een recht van opstal op bepaalde onroerende goederen noodzakelijk voor de realisatie van de Oosterweelverbinding.
Op 26 oktober 2015 (jaarnummer 580) keurde de gemeenteraad daarenboven een overeenkomst goed met Lantis over de terreinen Noordersingel 3 en 5. In deze overeenkomst werd onder meer een recht van opstal aan Lantis verleend voor de oprichting van een parkeergebouw.
Op 13 juni 2018 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 493) een addendum goed op deze overeenkomst met betrekking tot de verkoop van onroerende goederen. Artikel 4 wordt integraal gewijzigd als volgt: “De Stad zal haar onroerende goederen die BAM redelijkerwijs en aantoonbaar nodig heeft voor de realisatie en/of exploitatie van de Oosterweelverbinding en voor de realisatie van daarmee verbonden werken, binnen de door BAM aangegeven redelijke timing, in eigendom overdragen aan BAM aan de prijs van 1 (één) euro, met het oog op de uitvoering en/of de exploitatie van het project Oosterweelverbinding.
Op 18 mei 2020 (jaarnummer 326) keurde de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst goed met Lantis (“de SWO”) waarin onder meer verdere afspraken werden gemaakt inzake de inname van onroerende goederen en openbaar domein. Artikel 22 (b) van deze SWO voorziet in de mogelijkheid om bijkomende afspraken te maken in het geval van een bijkomende grondbehoefte in hoofde van Lantis voor gronden noodzakelijk of nuttig voor de uitvoering van de werken ten behoeve van de Oosterweelverbinding.
Met huidige overeenkomst wensen Lantis en de stad Antwerpen in uitvoering van de SWO afspraken te treffen in functie van de bijkomende grondbehoefte:
Tijdelijke terbeschikkingstelling van gronden (deel II)
De stad Antwerpen verleent aan Lantis gedurende de uitvoering van de werken het recht om de hierna omschreven gronden kosteloos te (laten) gebruiken voor de uitvoering van deze werken, onder meer voor de inname als werfzone en de aanleg van tijdelijke werfwegen. Deze terbeschikkingstellingen zijn beperkt in duur, met een termijn van maximaal 12 jaar vanaf ondertekening van onderhavige overeenkomst, zonder dat stilzwijgende verlenging mogelijk is. Deze termijn is nadien optioneel verlengbaar voor telkens een periode van één jaar.
Het betreft volgende gronden:
Overeenkomst tussen de stad Antwerpen en Lantis betreffende de terreinen Noordersingel 3 en 5, 2140 Borgerhout (deel III)
Met de voorliggende overeenkomsten wensen de stad Antwerpen en Lantis het recht van opstal te wijzigen dat conform de onderhandse overeenkomst van 10 december 2015 gevestigd werd op een terrein toen kadastraal gekend als ANTWERPEN 25 AFD, sectie A, perceelnummer 56V9 en thans kadastraal gekend als ANTWERPEN 56 AFD, sectie A, perceelnummer 56p12. Volgende modaliteiten wijzigen met voorliggende overeenkomst:
Tijdelijke terbeschikkingstelling grond Galjoenstraat, 2030 Antwerpen (deel IV)
De stad Antwerpen verleent aan Lantis gedurende de uitvoering van de werken het recht om de hierna omschreven gronden kosteloos te (laten) gebruiken voor de uitvoering van deze werken, onder meer voor de inname als werfzone. Het betreft volgende gronden met daarop schoolgebouwen, gelegen te 2030 Antwerpen, Galjoenstraat 2:
Deze terbeschikkingstelling is beperkt in duur en gaat in één maand nadat de scholengroep Sint-Jozef haar activiteiten op de percelen heeft verhuisd en tot en met 31 december 2028. De terbeschikkingstelling na 2028 is verlengbaar voor de percelen of delen ervan die nog ingezet moeten worden voor de uitvoering van de werken. Lantis zal in de mate dat de uitvoering van de werken dit toelaat, reeds gefaseerd percelen of delen ervan aan de stad vrijgeven in functie van een mogelijke ontwikkeling van de percelen. Lantis zal in het kader daarvan de werken zo organiseren om de percelen zo snel mogelijk terug ter beschikking te stellen aan de stad Antwerpen, rekening houdend met de ambitie op het vlak van timing en met het uitgangspunt dat mogelijke commerciële opbrengsten van de percelen voor rekening van de stad Antwerpen zijn. Lantis zal de stad Antwerpen na 2028 periodiek op de hoogte houden van de nood om de percelen of delen ervan te blijven inzetten voor de uitvoering van de Werken.
Gronden van het IJzer, 2060 Antwerpen (deel V)
Zoals reeds vermeld in de SWO onderschrijft Lantis de doelstellingen en principes van de Hoederentiteit. In de SWO werd bepaald dat bij realisatie van de respectieve deelprojecten van de Hoederentiteit waarbij eigendommen van Lantis betrokken zijn, Lantis de nodige afspraken zal maken met de Hoederentiteit omtrent de concrete implementatie van de vermelde doelstellingen en principes van de Hoederentiteit.
De ontwikkelbare gronden, gelegen te 2060 Antwerpen en kadastraal gekend Antwerpen, 7de afdeling, sectie G, nummer 632D6 en 632D7, ‘Het IJzer’ dewelke in eigendom zijn van Lantis en dewelke nodig zijn om de Oosterweelverbinding te kunnen realiseren, zullen na de werken overgedragen worden aan de stad Antwerpen binnen de doelstellingen van de Hoederentiteit. Hierover zullen na de werken – wanneer duidelijk is welke delen van de grond ontwikkelbaar zijn – verdere afspraken gemaakt worden. Onverminderd artikel 30 van voormelde SWO verduidelijken partijen dat de overdracht tussen Lantis en de stad Antwerpen gebeurt aan de waarde van bedrijventerrein op de datum van de concrete beslissing (gemeenteraad of anderszins bevoegd orgaan) voorafgaand aan de aankoop. De meerwaarde dewelke wordt gecreëerd door het traject dat vanaf heden wordt gelopen komt enkel toe aan de stad Antwerpen en wordt niet toegevoegd bij de overdracht van de gronden. Dit ter concretisering van de doelstelling dat de meerwaarde vanuit de vastgoedontwikkeling op gronden van de stad Antwerpen terugvloeit naar de investeringen ter verbetering van de leefbaarheid in de Ringzone binnen de kerntaken van de stad Antwerpen.
Definitieve grondinname (deel VI):
De stad Antwerpen verkoopt aan Lantis de hierna beschreven percelen conform eerdere overdrachten voor een verkoopprijs gelijk aan één euro conform het addendum op de overeenkomst met betrekking tot de verkoop van onroerende goederen:
De gemeenteraad keurt de uitvoeringsovereenkomst goed met Lantis betreffende de overdrachten van gronden en de tijdelijke inname van gronden voor de realisatie van de Oosterweelverbinding.
Omschrijving | Bedrag | Budgetadres | Bestelbon |
Verkoop grond aan Lantis, Sint Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen (ondernemingsnummer BE0860139086, rekeningnr BE18320008089365) | 1,00 euro | Budgetplaats: 5291630000 Budgetpositie: 260I Functiegebied: 2LMS010102PA3716 Subsidie: SUB_NR Begrotingsprogramma: 2SA020200 Boekjaar: 2024 | Niet van toepassing |