Aanleiding en contextfase | Actie | Datum | Jaarnummer |
Masterplan Silsburg - plan van aanpak zuiderlijk deel | goedkeuring college | 22 maart 2019 | 2124 |
adviezen | coördinatieoverleg Openbaar Domein | 12 juni 2023 | |
voorontwerp | goedkeuring college | 23 augustus 2024 | 6806 |
Het projectgebied Silsburg is gesitueerd in het zuidoosten van het district Deurne tussen het park Groot Schijn en de begraafplaats Silsburg en wordt doorsneden door de Van Strydoncklaan.
Het college keurde in zitting van 22 maart 2019 (jaarnummer 2124) het Masterplan ‘Silsburg en het plan van aanpak voor het zuidelijk deel van het projectgebied goed.
Omgeving cvba, Uitbreidingstraat 390 bus 1, 2600 Berchem maakte in opdracht van de ontwikkelaar Alides, Foreestelaan 86/201, 9000 Gent een voorontwerp op voor wegeniswerken in Silsburg (Fase 2), district Deurne.
Op 23 augustus 2024 (jaarnummer 6806) keurde het college het voorontwerp voor wegeniswerken (nieuw openbaar domein) Van Strydoncklaan. Silsburg Zuid Fase 2, district Deurne, goed.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt het voorontwerp Fase 2 ter advies voor.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgesteld.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
Het college is bevoegd voor mobiliteitsvoorwaarden en nieuw openbaar domein.
Het districtsbestuur heeft adviesbevoegdheid ingevolge artikel 138 Decreet Lokaal bestuur.
De totale “wijk” Silsburg Zuid langsheen de Van Strydoncklaan wordt in verschillende fasen ontwikkeld. In dit besluit wordt het voorontwerp infrastructuur fase 2 voorgelegd.
Er worden autoluwe leefstraten met een doordacht groen-blauw netwerk voorzien met een profiel van 5 meter groen, een weg van 4 meter en 8 meter groen.
De wegenis is ontworpen voor zachte weggebruikers, met asverschuivingen om eventueel autoverkeer te remmen. De opritten naar de ondergrondse garages, voor bewoners en bezoekers, zijn gegroepeerd en sluiten aan op de Van Strydoncklaan.
De bouwlijnen volgen de inrichtingsstudie en langs de Van Strydoncklaan wordt de 31 meter voor de toekomstige ontwikkeling van de van Strydoncklaan gevrijwaard (idem als fase 1).
In het ontwerp zijn ook grotere kwalitatieve zones voorzien met wateropvang en biodiversiteit aan groen.
Ook in deze fase is voorzien om regenwater van daken en infrastructuur niet rechtstreeks naar de riolering te leiden, maar om te hergebruiken, ter plaatse te bufferen en te infiltreren in de groenzones.
In deze fase zit nog een privatief bewoond perceel waar in het voorliggende ontwerp op een kwalitatieve wijze rekening mee wordt gehouden naar toegankelijkheid (zolang dit behouden blijft). Later kan dit bij het bouwblok gevoegd worden.
Mobiliteitsvoorwaarden
Voetgangers:
Fietsers:
Openbaar vervoer: niet van toepassing.
Auto:
Parkeerbalans
De ambitie is om een verkeersvrij binnengebied te creëren, waarbij voor ieder bouwblok een ondergrondse parking voorzien wordt voor bewoners en bezoekers.
Bomenbalans
Een bomentoets is in opmaak. Naar volgende fase (definitief ontwerp) zal een beplantingsplan worden opgemaakt, in overleg met de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/publieke ruimte en Stadsbeheer/groen. Het is de ambitie om maximaal in te zetten op behoud van waardevolle bomen.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
Het regenwater wordt opgevangen en herbruikt of afgevoerd naar de wadi waar het ter plaatse kan infiltreren.
De toegankelijke ruimte rond het project, de bouwlijn is de grens tussen privaat en openbaar, wordt volledig overgedragen en is ontworpen als kwalitatief publieke ruimte. Hiervoor is dit infrastructuurproject opgemaakt volgens het masterplan en de wegen sluiten aan op het bestaande netwerk.
Zes maanden na definitieve oplevering zullen de gronden en de infrastructuur kosteloos overgedragen worden aan de stad om te worden ingelijfd in het lokaal openbaar domein. Op het moment van de kosteloze overdracht zal de nodige info bezorgd worden aan de dienst Financiën/boekhouding/algemene boekhouding, zodat deze gronden correct kunnen geboekt worden.
Al deze voorwaarden zullen bekeken en verwerkt worden, besproken in werkgroep en op Coördinatieoverleg definitief ontwerp voorgelegd worden.
De districtsraad Deurne keurt met 15 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen het volgende besluit goed.
Voor: Tjerk Sekeris, Elke Brydenbach, Mascha Van Huffelen, Freya Van Alsenoy, Greg Cabello Sepulveda, Ellen Seresia, Alain Hoeckx, Malgorzata Zgnilec, Sonja Stoop, Robert Stephens, Freddy Lorent, Philip Van Acker, Frank Geudens, Frank Vercammen, Sarpongmaa Agyin.
Tegen: Mathijs Post, Giuliana Chirinos Saavedra, Arbër Halili, Steven Van Bockstal, Manal Toumi.
Onthoudingen: Benjamin Weyts, Sandra Wintershoven, Jan Van Wesembeeck, Karin Slootmans, Guy Dirckx.
De districtsraad geeft gunstig advies op het voorontwerp voor wegeniswerken (nieuw openbaar domein) Van Strydoncklaan. Silsburg Zuid Fase 2, district Deurne.