Terug
Gepubliceerd op 28/03/2024

2024_IP_00059 - Interpellatie van raadslid Steven Van Bockstal: Heraanleg fietspaden Deurne

districtsraad Deurne
do 21/03/2024 - 20:00 districtshuis Deurne
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter; Tjerk Sekeris, districtsburgemeester; Elke Brydenbach, districtsschepen; Freddy Lorent, districtsschepen; Philip Van Acker, districtsschepen; Guy Dirckx, districtsraadslid; Jan Van Wesembeeck, districtsraadslid; Manal Toumi, districtsraadslid; ArbĂ«r Halili, districtsraadslid; Giuliana Chirinos Saavedra, districtsraadslid; Malgorzata Zgnilec, districtsraadslid; Robert Stephens, districtsraadslid; Mathijs Post, districtsraadslid; Alain Hoeckx, districtsraadslid; Skrolan Hugens, districtsraadslid; Mascha Van Huffelen, districtsraadslid; Steven Van Bockstal, districtsraadslid; Sarpongmaa Agyin, districtsraadslid; Benjamin Weyts, districtsraadslid; Karin Slootmans, districtsraadslid; Sonja Stoop, districtsraadslid; Ellen Seresia, districtsraadslid; Gregorio Cabello Sepulveda; Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris; Maarten Caestecker, districtssecretaris

Afwezig

Kristof Vissers, districtsraadslid; Freya Van Alsenoy, districtsraadslid; Viviane Gedopt, districtsraadslid

Verontschuldigd

Frank Vercammen, districtsschepen; Abdelaziz El Fadili, districtsraadslid; Sandra Wintershoven, districtsraadslid

Secretaris

Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris

Voorzitter

Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter
2024_IP_00059 - Interpellatie van raadslid Steven Van Bockstal: Heraanleg fietspaden Deurne 2024_IP_00059 - Interpellatie van raadslid Steven Van Bockstal: Heraanleg fietspaden Deurne

Motivering

Indiener(s)

Steven Van Bockstal

Gericht aan

Tjerk Sekeris

Tijdstip van indienen

za 16/03/2024 - 22:03

Toelichting

Eind januari kondigde Koen Kennis aan dat er in heel Antwerpen meer dan 30km fietspaden heraangelegd zouden worden. Het gaat om fietspaden aangelegd in stoepstenen die vervangen worden door een laag asfalt.

Dat de reflex er is om fietspaden aan te leggen in asfalt is een goede zaak, maar je kan je enkele vragen stellen bij de keuzes die er gemaakt zijn.

Deze maand zijn er al enkele fietspaden in Deurne aangepakt. Zo is dit het geval voor een deel van de Jan Welterslaan. Ondanks dat hier nog niet het volledig fietspad vervangen werd is er ondertussen ook aan de Alfons Schneiderlaan al gedeeltelijk stoepsteen vervangen door Asfalt.

Het asfalt dat gegoten is, is in tegenstelling tot op andere plaatsen direct tot tegen de stoepstenen gegoten. Op andere plaatsen aan fietspaden uit asfalt zie je dat er eerst nog een dunne lange boordsteen is tussen de stoepstenen en het asfalt van het fietspad. Nu dat dit direct tot tegen de stoepstenen gegoten is zie je dat het hier en daar de stoepstenen wat naar beneden drukt. Dit samen met de dikte van de laag asfalt creëert hier en daar enkele centimeters niveauverschil tussen die stoepstenen en het asfalt met struikelgevaar tot gevolg.  

Over de keuze van de andere Deurnese fietspaden die nog op de planning staan valt ook wat te zeggen. Dit zijn: Eksterlaar, Boekenberglei (tussen Ruimtevaartlaan en Drakenhoflaan), Jozef Verbovenlei, Gallifortlei en Menegemlei.

Wat opvalt is dat er hier enkele fietspaden tussen zitten die nog in perfecte staat zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het stuk Boekenberglei dat gepland staat of de Alfons Schneiderlaan, waar het enige obstakel van het fietscomfort de vele wagens en camionetten zijn die vaak tot halverwege het fietspad geparkeerd staan.

Het fietspad van de Dascottelei daarentegen heeft op sommige plaatsen veel verzakingen, wat het fietscomfort verminderd en waardoor het bij regenachtige dagen slalommen is tussen de plassen, die gevormd worden in deze verzakkingen. Dit fietspad staat echter dan weer niet op de lijst van fietspaden die aangepakt zullen worden. Daarnaast zijn er ook enkele stukken rijbaan en stoep in Deurne die wel eens en opfrisbeurt zouden kunnen gebruiken. Toch wordt er nu geïnvesteerd in de heraanleg van fietspaden die er nog zeer goed aan toe zijn.

Dit alles doet toch vragen stellen bij de manier waarop de prioriteiten bepaald worden. Ook de tijdspanne tussen de aankondiging van de werken en de effectieve uitvoering zijn opmerkelijk te noemen. Zo weten we al een tijdje dat het fietspad aan de Drakenhoflaan zal aangepakt worden, maar is het nog steeds wachten op de uitvoering. In dit dossier kan aankondiging en uitvoering plots binnen een tijdsspanne van minder dan 2 maanden.

Uit dit alles 4 vragen:

  • Op welke manier is bepaald welke fietspaden aangepakt zouden worden?
  • Is hiervoor advies gevraagd aan het districtscollege?
  • Waarom zien we bij de uitvoering dat er hier geen gebruik gemaakt wordt van een boordsteen tussen de stoeptegels en het asfalt, terwijl we dit op andere plaatsen wel zien?
  • Waarom is er al overgegaan naar het fietspad van de Alfons Schneiderlaan, terwijl het fietspad van de Jan Welterslaan nog niet is afgewerkt?