Terug
Gepubliceerd op 24/05/2024

2024_DRDE_00048 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Ringpark Het Schijn. Districten Borgerhout en Deurne - Procesnota en startnota. Advies - Goedkeuring

districtsraad Deurne
do 16/05/2024 - 20:00 districtshuis Deurne
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter; Tjerk Sekeris, districtsburgemeester; Elke Brydenbach, districtsschepen; Frank Vercammen, districtsschepen; Freddy Lorent, districtsschepen; Philip Van Acker, districtsschepen; Guy Dirckx, districtsraadslid; Jan Van Wesembeeck, districtsraadslid; Freya Van Alsenoy, districtsraadslid; Manal Toumi, districtsraadslid; Abdelaziz El Fadili, districtsraadslid; Giuliana Chirinos Saavedra, districtsraadslid; Malgorzata Zgnilec, districtsraadslid; Robert Stephens, districtsraadslid; Mathijs Post, districtsraadslid; Sandra Wintershoven, districtsraadslid; Alain Hoeckx, districtsraadslid; Mascha Van Huffelen, districtsraadslid; Steven Van Bockstal, districtsraadslid; Sarpongmaa Agyin, districtsraadslid; Benjamin Weyts, districtsraadslid; Karin Slootmans, districtsraadslid; Sonja Stoop, districtsraadslid; Ellen Seresia, districtsraadslid; Gregorio Cabello Sepulveda; Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris; Maarten Caestecker, districtssecretaris

Afwezig

Kristof Vissers, districtsraadslid; Arbër Halili, districtsraadslid; Viviane Gedopt, districtsraadslid

Verontschuldigd

Skrolan Hugens, districtsraadslid

Secretaris

Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris

Voorzitter

Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter
2024_DRDE_00048 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Ringpark Het Schijn. Districten Borgerhout en Deurne - Procesnota en startnota. Advies - Goedkeuring 2024_DRDE_00048 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Ringpark Het Schijn. Districten Borgerhout en Deurne - Procesnota en startnota. Advies - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De Grote Verbinding

Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt stad Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen stad Antwerpen en Vlaanderen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.

De afgelopen jaren hebben stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven.

Aanleiding

De gemeenteraad keurde op 22 november 2016 (jaarnummer 749) de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten, goed.

Het college bekrachtigde op 29 juni 2018 (jaarnummer 6145) de selectie van 18 projecten en 4 reserveprojecten als eindresultaat van het proces “Over de Ring” onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe. Deze leefbaarheidsprojecten werden geclusterd in 7 Ringparken en een Scheldeoeververbinding. De Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn zijn de noordelijke projectclusters die bovenop en naast de Oosterweelverbinding Rechteroever zullen aangelegd worden. Voor de leefbaarheidsprojecten verbonden aan de Oosterweelverbinding Rechteroever werd een taakstellend budget van 805 miljoen euro voorzien voor onder- en bovenbouw samen. 


Op 20 maart 2020 (jaarnummer 2681) keurde het college de gunning goed voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor het opmaken van ruimtelijke instrumenten, ruimtelijke veiligheidsrapporten ter uitvoering van de Seveso-richtlijn en milieueffectenrapporten, op basis van bestek GAC_2019_00696, aan een pool van studiebureaus. 

Op 20 november 2020 verleende de Vlaamse overheid aan Lantis een omgevingsvergunning voor de werken op rechteroever (Oosterweelknoop, kanaaltunnels en verdiepte [en deels overkapte] R1 tussen knooppunt Noord [R1/E19/A12] en knooppunt Oost/R1/E313). Deze vergunning is de ‘onderbouw’ waarop de ringparken ‘bovenbouw’ zullen gerealiseerd worden.

Op 19 november 2021 (jaarnummer 9149) keurde het college het voorontwerp voor Ringpark Het Schijn goed.

Op 10 juni 2022 (jaarnummer 4664) keurde het college de wijzigingen aan het voorontwerp Ringpark Het Schijn goed, waardoor het voorontwerp inclusief de vermelde wijzigingen vanaf nu als kader dient voor het verdere ontwerpproces van het Ringpark (bovenbouw) en van de Oosterweelverbinding Rechteroever (onderbouw).

Op 17 juni 2022 (jaarnummer 5096) keurde het college de visie Ringstad goed. Deze visie wil helderheid creëren in zowel de afbakening van de gewenste ontwikkelingszones langs de Ring als de beoogde dichtheid.

Op 13 januari 2023 (jaarnummer 202) ging het college principieel akkoord om gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) voor de noordelijke Ringparken, waaronder Ringpark Het Schijn, op te maken.

Op 9 juni 2023 (jaarnummer 4016) besliste het college de deelopdracht RUP Ringpark Het Schijn te gunnen aan Antea Belgium nv, Roderveldlaan 1, 2600 Berchem, NBE0414321939.

Op 29 maart 2024 (jaarnummer 2843) keurde het college de startnota en de procesnota van het RUP Ringpark Het Schijn goed.

Juridische grond

Art. 2.2.18 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP).

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 138 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017:              

Naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.

Argumentatie

Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Oosterweelverbinding (16/06/2006) en het GRUP Oosterweelverbinding – wijziging (20/03/2015) vormen de juridische basis voor de Oosterweelverbinding. Deze GRUP’s zijn gericht op de realisatie van het infrastructuurproject en de wijziging van een viaduct naar een tunnelinfrastructuur. Beide plannen dateren van voor het proces ‘Over de Ring’ waarin 18 leefbaarheidsprojecten worden geclusterd in 7 ringparken en een Scheldeoeververbinding. De Ringparken Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn vormen de noordelijke projectclusters die bovenop en naast de Oosterweelverbinding rechteroever zullen aangelegd worden. 

Het goedgekeurde voorontwerp van Ringpark Het Schijn en de daarrond gelegen stadsontwikkelingsprojecten werden gescreend op vergunbaarheid op basis van de huidige juridische onderlegger. Deze analyse werd samen met het departement Omgeving, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Lantis en team intendant opgemaakt. Hieruit blijkt dat voor Ringpark Het Schijn en de bijhorende stadsontwikkelingsprojecten bestemmingswijzigingen nodig zijn om de toekomstvisie te realiseren.

Het stadsbestuur wenst het RUP op te maken om de visie voor het Ringpark en de reeds vooropgestelde doelstellingen voor de naastliggende Ringstad te vertalen naar een juridisch instrument, bestaande uit geldige ruimtelijke en juridische principes en ook rekening houdende met aandachtspunten rond milieu.

De visie van Ringpark Het Schijn omvat de creatie van een kwalitatieve groenblauwe ruimte met recreatie, waterbuffering en biodiversiteit langs de Oosterweelverbinding en bovenop (gedeeltelijke) overkappingen. De Ringstad voorziet hier om nieuwe levendige gevels te creëren tussen het omliggende woonweefsel en Ringpark Het Schijn, zogenaamde ‘rafelranden’. 

RUP Het Schijn maakt de inrichting van dit Ringpark en de omliggende Ringstad mogelijk. De aanleg en oprichting van de infrastructuurwerken en wegeniswerken gerelateerd aan de Oosterweelverbinding inclusief de kappen zijn reeds in een eerder planproces voorzien.

Afbakening plangebied

Het plangebied is gelegen in de districten Borgerhout en Deurne. Centraal in het plangebied ligt een onderdeel van de noordelijke Ringzone (R1). Deze Ringzone deelt het plangebied op in een oostelijk en westelijk gebied. Het oostelijk gebied wordt begrensd door de Ten Eekhovelei en Lakborslei. Het westelijk gebied wordt begrensd door de Noordersingel. De Turnhoutsebaan en de Schijnpoortweg – Bisschoppenhoflaan vormen de zuidelijke en noordelijke begrenzing van het plangebied.

Fasering

Stap 

Datum

Collegebesluit: principebeslissing opmaak RUP’s noordelijke Ringparken

13 januari 2023 (jaarnummer 202)

Collegebesluit: start- en procesnota

29 maart 2024 (jaarnummer 2843)

Terinzagelegging start- en procesnota voor advies (60d)

22 april t.e.m. 20 juni 2024

Districtsraad Deurne: advies startnota

16 mei 2024

Districtsraad Borgerhout

27 mei 2024

GECORO: advies startnota

16 mei 2024

Collegebesluit: scopingnota

najaar 2024

Collegebesluit: voorontwerp-RUP

voorjaar 2025

Districtsraad: advies voorontwerp-RUP

voorjaar 2025

GECORO: advies voorontwerp-RUP

voorjaar 2025

Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om ontwerp-RUP voorlopig vast te stellen

midden 2025

Gemeenteraad: voorlopige vaststelling ontwerp-RUP

zomer 2025

Openbaar onderzoek (60 dagen)

zomer 2025

GECORO: advies

najaar 2025

Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om RUP definitief vast te stellen

najaar 2025

Gemeenteraad: definitieve vaststelling

eind 2025

Schorsingstermijn Vlaamse regering/deputatie (45 dagen)

Voorjaar 2026

Publicatie Belgisch Staatsblad

Voorjaar 2026

Data in vet cursief zijn ramingen.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS03 - Ruimtelijke ordening
2WNS0302 - Plannen
2WNS030202 - Ruimtelijke uitvoeringsplannen
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0101 - De grote verbinding
2LMS010102 - Over de Ring

Besluit

De districtsraad Deurne keurt met 15 stemmen voor en 10 onthoudingen het volgende besluit goed.

Voor: Tjerk Sekeris, Elke Brydenbach, Mascha Van Huffelen, Freya Van Alsenoy, Greg Cabello Sepulveda, Ellen Seresia, Alain Hoeckx, Malgorzata Zgnilec, Sonja Stoop, Robert Stephens, Freddy Lorent, Philip Van Acker, Frank Geudens, Frank Vercammen, Sarpongmaa Agyin.

Onthoudingen: Benjamin Weyts, Mathijs Post, Giuliana Chirinos Saavedra, Steven Van Bockstal, Manal Toumi, Abdelaziz El Fadili, Sandra Wintershoven, Jan Van Wesembeeck, Karin Slootmans, Guy Dirckx.

De districtsraad deurne beslist:

Artikel 1

De districtsraad Deurne adviseert de startnota en de procesnota van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Ringpark Het Schijn met Algplan_ID RUP_11002_214_30002_00001, district Borgerhout en Deurne gunstig, mits volgende opmerkingen:

  1. Deurne juicht de afwerking toe van het half afgewerkte bouwblok tussen het Cogelsplein en het Rodekruisplein, maar wilt niet dat dit ten koste gaat van het net vernieuwde Rodekruisplein. Er mag met andere woorden niet geraakt worden aan het nieuwe plein.
  2. Deurne begrijpt dat het toekomstige Ringpark verbonden wordt over onder andere de gronden van de toenmalige garage Thuy. De gronden van Garage Thuy mogen niet alleen dienen om woningen op te bouwen, maar moeten ook deel uitmaken van een brede groene corridor die het Ringpark, over het Begraafpark Fredegandus, verbindt met de vergroende Frank Craeybeckxlaan/Te Couwelaarlei.

Artikel 2

Deurne vraagt aan de onderzoekers om na te gaan of het interessant kan zijn om in de raffelranden van het projectgebied kleine lokale horeca en atelierwoningen mogelijk te maken.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20240307_RPHS_SN.pdf
  • 20240307_RPHS_PN.pdf