Terug
Gepubliceerd op 15/03/2024

2024_CBS_01808 - Stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ - Herziening - toelichtende nota. Kennisneming plan-MER - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 01/03/2024 - 19:00 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_01808 - Stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ - Herziening - toelichtende nota. Kennisneming plan-MER - Goedkeuring 2024_CBS_01808 - Stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ - Herziening - toelichtende nota. Kennisneming plan-MER - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De gemeenteraad stelde op 28 april 2014 (jaarnummer 377) de huidige Bouwcode definitief vast waarna op 9 oktober 2014 de deputatie van de provincie Antwerpen deze verordening goedkeurde. De goedkeuringsbeslissing van de verordening werd bij uittreksel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad op 15 oktober 2014 en trad in werking op 25 oktober 2014.

Op 25 september 2017 (jaarnummer 556) stelde de gemeenteraad de herziening van de artikels 30 “Autostalplaatsen en autoparkeerplaatsen” en 27 “Open ruimte” van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ definitief vast. Beide artikels traden op 1 maart 2018 in werking.

Op 20 maart 2020 (jaarnummer 2681) keurde het college de gunning goed voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor het opmaken van ruimtelijke instrumenten, ruimtelijke veiligheidsrapporten ter uitvoering van de Seveso-richtlijn en milieueffectenrapporten, op basis van bestek GAC_2019_00696.

Op 27 april 2023 (jaarnummer 2812) keurde het college het voorontwerp goed van de stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ en de bestelbon 4005547332 aan Antea Belgium nv, voor het ‘maken van een plan- MER voor de herziening van de Bouwcode’. 

Op 16 juni 2023 (jaarnummer 4240) nam het college kennis van de kennisgevingsnota van het plan-MER voor de stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’. Diezelfde dag keurde het college het eerste ontwerp van de stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ goed (jaarnummer 4212).

Op 13 oktober 2023 (jaarnummer 7163) keurde het college het tweede ontwerp ‘Bouwcode’ goed en nam het college kennis van de toelichtende nota en de ontwerp plan-MER.

Op 17 januari 2024 (jaarnummer 471) keurde het college de principes van de Transformatieleidraad goed.

Op 17 januari 2024 (jaarnummer 207) keurde het college het ontwerp van de stedenbouwkundige verordening ‘Stedenbouwkundige lasten’ goed.

Op 26 januari 2024 (jaarnummer 682) besliste het college de openbare onderzoeken over het ontwerp van stedenbouwkundige verordening 'Bouwcode' en bijhorende plan-MER, die plaats vonden van 13 november 2023 tot en met 12 januari 2024, af te sluiten.

Op 23 februari 2024 (jaarnummer 1512) nam het college kennis van de ontwerp definitieve versie van de stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode’ en de  toelichtende nota bij de definitieve versie van de stedenbouwkundige verordening ‘Bouwcode'.

Juridische grond

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), in het bijzonder de artikelen 2.3.2, 2.3.2. §2/1 en 2.3.2 § 2/2 leggen de procedure vast voor de opmaak van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 2.3.2. §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) stelt dat het college van burgemeester en schepenen belast is met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en de nodige maatregelen tot opmaak neemt

Argumentatie


Plan-MER en toelichtende nota

Resolutie 311 uit het bestuursakkoord De Grote Verbinding. Akkoord voor de bestuursperiode van 2019 tot 2024 voorziet in de vereenvoudiging van de Bouwcode. Bij die vereenvoudiging worden de hoofdlijnen van de ruimtelijke kwaliteit bewaakt en worden verder de technische vereisten voor veiligheid, woonkwaliteit en mobiliteit gehandhaafd.

Dit resulteert in een Bouwcode die is opgebouwd uit zeven hoofdstukken. Naast de algemene bepalingen, komen Omgevingskwaliteit, Gebruikskwaliteit, Open ruimte, Wonen, Werken en Parkeren aan bod. De Bouwcode geldt voor het grondgebied van de stad Antwerpen, met uitzondering van het havengebied en de bevaarbare waterlopen en bijhorende infrastructuur.

De Bouwcode werd onderworpen aan een milieu-effectenonderzoek. Een plan-MER werd opgemaakt.

De definitieve versie van de plan-MER werd opgeleverd o.b.v. de ontwerp definitieve versie van de Bouwcode en zal vervolgens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het team Omgevingseffecten van de Vlaamse overheid. 

Tot slot is een toelichtende nota bij de Bouwcode opgemaakt die verduidelijking en informatie geeft bij de verordenende artikelen van de Bouwcode. De toelichting is niet verordenend maar is een informatieve leidraad voor de vergunningsaanvrager, de burger en de vergunningverlenende overheid. 

De definitieve Bouwcode wordt voorgelegd aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling. De toelichtende nota wordt voorgelegd aan het college voor goedkeuring.

Uitgevoerde, lopende en nieuwe opdrachten 
De opdrachten gegeven gedurende goedkeuringsprocedure van de Bouwcode werden als volgt uitgevoerd en/of zijn als volgt in uitvoering:

  • De opmaak van een blauwgroene-tabel, op te nemen door de dienst Klimaat & Leefmilieu. (collegebesluit met jaarnummer 2812). Deze tabel is in de toelichtende nota van de Bouwcode opgenomen (collegebesluit met jaarnummer 7163);
  • Het uitwerken van een ruimtelijke argumentatie in aanvulling op het Politiereglement uitbatingsvergunning, op te nemen door Maatschappelijk Veiligheid (collegebesluit met jaarnummer 2812). Deze opdracht is in uitvoering en wordt niet in de Bouwcode zelf verwerkt.
  • Het begeleiden van de opmaak van een plan-MER loopt parallel met de procedure van goedkeuring van de Bouwcode. (collegebesluit met jaarnummer 2812). Deze begeleiding gebeurt door SW/Omgeving.De algemene methodiek, het toetsingskader en de interne operationele (samen)werking van de Transformatieleidraad verder uit te werken in samenwerking met de betrokken stedelijke diensten, en dit samen te laten lopen met de verdere besluitvorming rond SRA en nieuwe Bouwcode (collegebesluit met jaarnummer 471). De Transformatieleidraad wordt een belangrijk instrument dat stad Antwerpen moet toelaten om de kansen en randvoorwaarden van de transformatieprojecten te identificeren en af te wegen. Deze transformatieprojecten in het bestaand stedelijk weefsel vormen een hefboom voor vernieuwing en vergroening van de stad waarvan ook de huidige bewoners, eigenaars en bedrijven mee profiteren van het principe om méér te doen met dezelfde ruimte. Daar waar mogelijk, gaat de transformatie gepaard met de reductie van de bebouwde footprint (door ontpitting en ontharding) en ontstaat ruimte voor buurtgroen, ten voordele van de nieuwe én de bestaande woningen. Dit zal tot een belangrijke kwaliteitssprong leiden. Deze opdracht is, voor wat betreft de verdichting in de randen van de bouwblokken, uitgewerkt in de toelichtende nota bij de Bouwcode, m.n. hoofdstuk 6 'Ruimtelijke draagkracht' en hoofdstuk 7 'Programmatorische draagkracht'. De visie op de transformatie van de binnengebieden en de operationele uitwerking van de Transformatieleidraad zal gebeuren in een richtinggevend document dat wordt gekoppeld aan het goedkeuringstraject van het SRA. In dit richtinggevend document worden ook architecturale aftoetsingscriteria geformuleerd naar analogie van deze voor hoogbouwprojecten.
    De opmaak van de stedenbouwkundige verordening 'Stedenbouwkundige lasten' als inhoudelijke verruiming van de Stedelijke OntwikkelingsKosten (SOK) naar aanleiding van de opmaak van de Transformatieleidraad en de oprichting van een stadsgroenfonds. De goedkeuringsprocedure van dit instrument is lopende (collegebesluit met jaarnummer 207). Momenteel loopt het openbaar onderzoek (van 9 februari tot en met 10 maart 2024)
    , met de definitieve vaststelling voorzien voor de gemeenteraadszitting van 29 april 2024.

Nieuwe opdracht:

  • Onderzoek naar de algemene principes, beoordelingscriteria en toepasselijke normen inzake locatie- en architecturale geschiktheid van stadsontwikkelingsprojecten, hoogbouw en atypische verdichtingsprojecten met het oog op voorbesprekingen met Stadsbouwmeester en opmaak van plan-, project-MERs en MER-screenings.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de toelichtende nota goed die verduidelijking en informatie geeft bij de verordenende artikelen van de Bouwcode.

Artikel 2

Het college neemt kennis van het definitief plan-MER.

Artikel 3

Het college beslist dat de bouwcode in werking treedt op 15 juli 2024.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 5

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
Stadbouwmeester en SW/OMG/Ruimtelijke planningOm in samenwerking met SW/K&L en andere betrokken diensten tegen uiterlijk 15 juli 2024:
  • De uitwerking en operationalisering van de Transformatieleidraad.
  • Onderzoek naar de algemene principes, beoordelingscriteria en toepasselijke normen inzake locatie- en architecturale geschiktheid van stadsontwikkelingsprojecten, hoogbouw en atypische verdichtingsprojecten met het oog op voorbesprekingen met Stadsbouwmeester en opmaak van plan-, project-MERs en MER-screenings.



De goedkeuringsprocedures van de nota’s, als resultaten van deze onderzoeken, worden gekoppeld aan de goedkeuringsprocedure van het SRA.


Bijlagen

  • 4595903090_plan-MER_bouwcode_naOO.pdf
  • DV_bouwcode_toelichtingsnota_maart2024.pdf