Terug
Gepubliceerd op 03/06/2024

2024_RVBAGEBF_00004 - Fondsen - Deelname aan EU Pilot Cities Programme oproep 3 met project LINK - Bekrachtiging

Raad van Bestuur AG Energiebesparingsfonds
wo 29/05/2024 - 17:30 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tatjana Scheck, Voorzitter; Nabilla Ait Daoud, Ondervoorzitter; Zander Vliegen; Vincent Gysels; Christel Bogaerts; Filip Lenders

Verontschuldigd

Robert Moens; Martine Vrints; Tjerk Sekeris; Willem-Frederik Schiltz; Jan Penris; Nele Van Parys; Danielle Meirsman; Nordine Saidi Mazarou

Secretaris

Christel Bogaerts

Voorzitter

Tatjana Scheck, Voorzitter
2024_RVBAGEBF_00004 - Fondsen - Deelname aan EU Pilot Cities Programme oproep 3 met project LINK - Bekrachtiging 2024_RVBAGEBF_00004 - Fondsen - Deelname aan EU Pilot Cities Programme oproep 3 met project LINK - Bekrachtiging

Motivering

Aanleiding en context

Op 4 december 2020 keurde de gemeenteraad het Klimaatplan 2030 goed (jaarnummer 775). Met het Klimaatplan 2030 positioneert Antwerpen zich als voorbeeldstad op het vlak van emissiereducties en aanpassing aan de klimaatverandering.   

Op 28 januari 2022 (jaarnummer 655) keurde het college de deelname van stad Antwerpen goed aan de Horizon Europe-missie '100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030' met als doelstelling een versnelde implementatie van het Klimaatplan 2030 op Linkeroever. De missiesteden nemen een voortrekkersrol op als experimenteer- en innovatiehubs en krijgen daarvoor ondersteuning van de Europese Commissie. De stad Antwerpen werd op 28 april 2022 geselecteerd als één van de missiesteden. Op 1 maart 2024 (jaarnummer 1803) keurde het college het Stedelijk Klimaatcontract Linkeroever goed waarin doelstellingen in concrete acties werden vertaald.

In het kader van de missie worden verschillende projectoproepen gelanceerd die kunnen bijdragen aan de implementatie van het Stedelijk Klimaatcontract. Door de indiening van een projectvoorstel voor de derde oproep Pilot Cities wil de stad bijkomende Europese financiering aantrekken voor de implementatie van het stedelijk klimaatplan Linkeroever. Onder Horizon Europe worden projectvoorstellen 100% Europees gefinancierd, er is dus geen cofinanciering vereist. 

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 15§1-2 van de statuten: de raad van bestuur sluit met de gemeente en met derden samenwerkings- of andere overeenkomsten.

Argumentatie

De doelstelling van dit projectvoorstel is om in te zetten op de (energetische) renovaties van private appartementswoningen op Linkeroever. Uit de emissie-inventaris voor de wijk Linkeroever blijkt immers dat 70% van de emissies afkomstig zijn van gebouwen. 75% daarvan vertegenwoordigt huishoudens. Binnen de renovatie van de residentiële sector onderscheiden we voornamelijk de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven en private eigenaars als sleutelactoren. Dit projectvoorstel zet in op de opschaling van renovatie van meergezinswoningen in handen van kwetsbare private eigenaars (zowel bewoners als verhuurders). 48% van de bewoners op Linkeroever werd geboren in kansarmoede. Ook onder de eigenaars en verhuurders van appartementen zijn kwetsbare doelgroepen een realiteit en bemoeilijkt de energietransitie de betaalbaarheid van wonen. 

De stad Antwerpen wil proactief tewerk gaan om te voorkomen dat kwetsbare doelgroepen niet mee kunnen in de transitie. Energetische renovatie is duur en hangt vaak samen met renovaties ten gronde, wat tot een te hoge kost leidt voor kwetsbare gezinnen. Jarenlange ervaring op het terrein leert dat bestaande financieringsmechanismen niet volstaan. Daarnaast is een intensieve begeleiding nodig om kwetsbare doelgroepen te begeleiden bij deze energietransitie. 

Er wordt een partnerschap voorzien tussen het AG Energiebesparingsfonds en de stad Antwerpen om de drempels te identificeren en naar oplossingen toe te werken. Daarnaast zet het AG Energiebesparingsfonds in op een opschaling van activiteiten op Linkeroever, om de verhoogde ambities te implementeren. Het partnerschap wordt aangevuld met een externe partner, Climact, die innovatieve financieringsmechanismen zal onderzoeken op geselecteerde cases op Linkeroever. Een aanpassing van bestaande instrumenten en innovatieve vormen van (bij voorkeur) private financiering zullen nodig zijn om de energetische transitie op een inclusieve manier waar te maken. 

Gelet op de zeer korte termijn tussen openstellen van de oproep en uiterlijke indiendatum, werd het projectvoorstel met de naam LINK, zoals op 8 maart 2024 goedgekeurd door het college (jaarnummer 1944), voorgelegd aan de voorzitter en na goedkeuring ingediend onder voorbehoud van bekrachtiging door de raad van bestuur. 

Het project werd intussen op 3 mei 2024 door de subsidieverstrekker goedgekeurd.

Algemene financiƫle opmerkingen

Dit project betreft 100% subsidiëring. Er hoeft dus geen cofinanciering te worden voorzien. De subsidie zal aangewend worden voor de aanwerving van 1 VTE gedurende de looptijd van het project (twee jaar).  

Nadat de subsidie- en consortiumovereenkomst ondertekend wordt, zullen de uitgaven en ontvangsten van deze subsidie in de eerstvolgende aanpassing meerjarenplan ingeschreven worden.

Besluit

De Raad van Bestuur AG Energiebesparingsfonds keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad van bestuur ag energiebesparingsfonds beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur bekrachtigt de deelname aan het project LINK.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • LINK_NZC_call3project_submitted.pdf