Terug
Gepubliceerd op 20/06/2024

2024_CBS_04730 - Ondersteuning. Klimaat en Leefmilieu - Grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik. Ondersteuningsreglement - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
wo 19/06/2024 - 17:30 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tatjana Scheck, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2024_CBS_04730 - Ondersteuning. Klimaat en Leefmilieu - Grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik. Ondersteuningsreglement - Goedkeuring 2024_CBS_04730 - Ondersteuning. Klimaat en Leefmilieu - Grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik. Ondersteuningsreglement - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 14 december 2020 (jaarnummer 775) keurde de gemeenteraad het Klimaatplan 2030 'Antwerpen voor Klimaat' goed. Stad Antwerpen heeft ambitieuze doelstellingen om tegen 2030 de CO2-uitstoot te verminderen met 50% tot 55% ten opzichte van basisjaar 2005 en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Als onderdeel van haar doel ondersteunt de stad initiatieven die de transitie naar hernieuwbare energie versnellen. 

Op 1 september 2023 (jaarnummer 4802) gaf het college de goedkeuring om  de oprichting van een stedelijke energiegemeenschap verder te onderzoeken.

Stad Antwerpen wil het potentieel voor zonne-energie op grote daken beter benutten. Daarnaast streeft de stad naar het creëren van een gunstig klimaat voor de ontwikkeling van energiegemeenschappen en het versnellen van een inclusieve energietransitie. Energiegemeenschappen bieden namelijk de mogelijkheid om de reststroom van opgewekte elektriciteit te benutten binnen de lokale gemeenschap, waardoor niet alleen hernieuwbare energie wordt gestimuleerd, maar ook economische voordelen ontstaan voor de betrokken partijen. Door kwetsbare burgers toegang te bieden tot betaalbare zonne-energie, draagt dit bovendien bij aan een inclusieve energietransitie waarbij de voordelen van hernieuwbare energie gelijk worden verdeeld. 

Met deze investeringsondersteuning ondersteunt stad Antwerpen PV-installaties die extra zonnestroom opwekken op het Antwerps grondgebied. Het doel is om beschikbare grote dakoppervlakken, wateroppervlakken, parkeerterreinen of marginale gronden maximaal te benutten voor groene-stroomproductie. 

Juridische grond

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Het Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 23° Decreet Lokaal Bestuur: de gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

Argumentatie

De ondersteuning wordt toegekend aan partijen die pro rata het surplus geïnstalleerde vermogen van de nieuwe foto-voltaïsche (PV-) installatie de laagste investeringssteun nodig hebben, die er het beste in slagen om de opgewekte stroom lokaal en sociaal te valoriseren ten behoeve van de Antwerpse gemeenschap, en die participatie en betrokkenheid van diverse belanghebbenden, zoals kwetsbare gezinnen, weten te bereiken. De partij moet bovendien kunnen aantonen dat ze in staat is dergelijk project op een professionele manier op te zetten. Daarom wordt de investering  toegekend aan projecten die voldoen aan de gestelde voorwaarden en het hoogst scoren op de selectiecriteria: kostenefficiëntie, lokaal en sociaal karakter, en haalbaarheid.

Bij sociale valorisatie aan kwetsbare gezinnen kan de opgewekte stroom van de beoogde PV-installaties aan opwekkost worden gedeeld, in plaats van aan marktprijs, zodat energiefacturen kunnen dalen, het ten laste nemen van onbetaalde energiefacturen kan worden afgebouwd en rechtstreekse interventies voor gezinnen in energiearmoede kunnen afnemen.

Om in aanmerking te komen voor de investeringsondersteuning moet de aanvrager beschikken over de zakelijke rechten op de constructie of het terrein waarop de PV-installatie wordt geplaatst, of over het recht tot het verkrijgen daarvan (bv. verkoopbelofte eigenaar) beschikken.

De aanvrager voldoet op de indieningsdatum van de steunaanvraag aan alle volgende voorwaarden:

  • de aanvrager mag geen achterstallige schulden bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid hebben;
  • de aanvrager mag geen onderneming in moeilijkheden zijn als vermeld in artikel 2, 18, van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (verordening (EU) Nr. 651/2014 van de commissie van 17 juni 2014);
  • de aanvrager mag niet het voorwerp uitmaken van een beslissing tot terugvordering van toegekende steun als vermeld in artikel 1, lid 4, a), van de voormelde verordening, die niet is betwist of die heeft geleid tot een rechterlijke veroordeling tot terugbetaling;
  • de aanvrager leeft de voorwaarden, vermeld in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening, na.

Het reglement is geldig van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2026.

Algemene financiële opmerkingen

Het budget voor de ondersteuning grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik is voorzien op volgend boekingsadres: SUB_NR/INTERN/5152500000/664600/2LMS020101PA7368/2SA020350/2400 - 2500.

Dit budget zal bij de volgende aanpassing meerjarenplanning verschoven worden als volgt:
2500: 300.000,00 euro;
2600:
150.000,00 euro.

De vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning volgens het reglement zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het bevoegde orgaan. De ondersteuning kan uitbetaald worden mits het aanleveren van de nodige stavingstukken zoals bepaald in het reglement.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:
De gemeenteraad keurt het reglement "Grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik" goed, met ingang van 1 juli 2024 en tot 31 december 2026.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

De gemeenteraad keurt de samenstelling van de adviescommissie voor de investeringsoproep "Grootschalige PV-installaties voor lokaal en sociaal stroomgebruik" goed als volgt:

  • Sam Baelus (stad Antwerpen, Stadsontwikkeling/Klimaat en Leefmilieu, voorzitter jury) 
  • Sam Coen (stad Antwerpen, Stadsontwikkeling/Klimaat en Leefmilieu)
  • Kristine Landuyt (stad Antwerpen, Sociale Dienstverlening/Maatschappelijke Hulp) 
  • Maarten Van Ostaeyen, Ondernemen en Stadsmarketing/Business & Innovatie
  • Dries De Smet (Port of Antwerp Bruges, adviseur duurzame energie)
  • Kris Moonen (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, regisseur energie efficiëntie patrimonium)

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.