Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2024158949 |
Gegevens van de aanvrager: | NV TotalEnergies Refinery Antwerp met als adres Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen |
Ligging van het project: | Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen |
Kadastrale percelen: | afdeling 16 sectie D nr. 142D |
Vergunningsplichten: | stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | Plaatsen van een hoogspanningscabine en aanleg verhardingen |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 26/08/1991: vergunning (19911064) voor kantoren, badzalen, magazijn en parking.
Bestaande/vergunde toestand
- functie: industrie en bedrijvigheid;
- inrichting: een bestaande personeelsparking (parking 2) in het noorden op de site van een raffinaderij. Op de parking bevinden zich circa 490 parkeerplaatsen voor personenwagens en een zone met parkeerplaatsen voor motors. De parkeerplaatsen zijn gemarkeerd en aangelegd in asfalt.
Nieuwe toestand
- functie:
- bouwvolume hoogspanningscabine:
- gevelafwerking hoogspanningscabine: betonnen prefabcabine afgewerkt in beige/wit;
- inrichting:
Inhoud van de aanvraag
- plaatsen van een hoogspanningscabine;
- (her)aanleggen van verhardingen.
Opgemerkt wordt dat de aanvrager het plaatsen van 36 laadpalen en 6 voetpadkasten aanvraagt als stedenbouwkundige handeling. Het plaatsen van elektrische laadpalen is echter vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunningsplicht volgens artikel 3.1.14° van het Vrijstellingenbesluit. Hieraan zijn geen voorwaarden met betrekking tot afstand van de perceelsgrenzen of gebouwen verbonden waardoor deze handeling zonder voorwerp valt. Eveneens kunnen de voetpadkasten mogelijk vrijgesteld worden van stedenbouwkundige vergunningsplicht volgens artikel 4.1° van het Vrijstellingenbesluit.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven- en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden volgende bestemmingsvoorschriften:
- Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven;
- Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur voor de Scheldelaan en de Ordamdijkweg;
- Gebied voor waterweginfrastructuur voor de Van Cauwelaertsluis en het Hansadok;
- overdrukken Leidingstraat parallel met de Scheldelaan, de Ordamdijkweg en de Polderdijkweg.
Aan de overzijde van de Scheldelaan, buiten de afbakeningslijn zeehavengebied, is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met bestemmingen Bijzondere natuurgebieden en – voor de Schelde – Bestaande waterwegen.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de hoogspanningscabine aangezien het hemelwater dat hierop valt, op eigen terrein in een onverharde zone kan infiltreren.
De gewestelijke hemelwaterverordening is wel van toepassing op de verhardingen. Echter dient er voor de waterdoorlatende verhardingen geen infiltratievoorziening aangelegd te worden conform de hemelwaterverordening op voorwaarde dat deze geplaatst worden op een waterdoorlatende fundering. Daarnaast geeft de aanvrager mee dat er wel kolken geplaatst worden, maar dat deze hoger geplaatst worden en enkel gebruikt zullen worden om het hemelwater af te voeren bij hevige regenval. Hierdoor wordt vermeden dat het terrein onder water zal komen te staan.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Op een bestaande personeelsparking, in het noorden van een grootschalige industriële site, worden een aantal parkeerplaatsen heraangelegd met waterpasserende betonstraatstenen waarbij elektrische laadpalen worden geplaatst. Voor de voeding van de laadpalen wordt een hoogspanningscabine geplaatst met transformator.
De nieuwe constructies staan in functie van de energietransitie van het bedrijf waardoor de aanvraag zich functioneel inpast binnen het industrieveld.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag betreft het vervangen van een asfaltverharding naar een waterpasserende verharding en het plaatsen van een hoogspanningscabine. Deze cabine heeft een beperkte oppervlakte (17,3 m²) waardoor er een beperkte vrije ruimte wordt ingenomen. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.
Opgemerkt wordt dat de laadpalen (en voetpadkasten) in grindzones geplaatst worden, terwijl hier geen directe nood is aan verharding. Geadviseerd wordt alle niet-functionele verharding uit te sluiten van vergunning en deze zones in te richten als groenzones.
Visueel-vormelijke elementen
De hoogspanningscabine wordt opgetrokken in beton en afgewerkt in een beige/witte kleur. Dit materiaal- en kleurgebruik is aanvaardbaar binnen deze industriële context.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de Brandweerzone Antwerpen. Dit advies is op datum van opstelling van dit verslag nog niet uitgebracht. Ook de lokale overheid hecht belang aan het brandweeradvies.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte. Door het voorzien van gemarkeerde en voorbehouden parkeerplaatsen voor het laden van elektrische auto’s, zullen wel 15 parkeerplaatsen worden opgeheven. Op een resterend aantal van circa 475 parkeerplaatsen is dit echter geen significante vermindering van het aantal parkeerplaatsen. De aanvrager geeft geen motivering of staving van de eigen parkeerbehoefte. Parkeren dient steeds op eigen terrein te gebeuren.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag onder voorwaarden en voor zover het advies van de brandweer gunstig is of voorwaardelijk gunstig met uitvoerbare voorwaarden.
Dit advies werd opgemaakt op basis van PIV 2.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Niet-functionele verharding dient uitgesloten te worden van vergunning. Deze zones dienen als groenzone ingericht te worden.
2. Parkeren dient steeds op eigen terrein te gebeuren.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 8 januari 2025 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen | geen |
Uiterste adviesdatum | 7 februari 2025 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden en voor zover het advies van de brandweer gunstig is of voorwaardelijk gunstig met uitvoerbare voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. Parkeren dient steeds op eigen terrein te gebeuren.