Op 2 januari 2025 vond de installatie van het nieuwe gemeentebestuur plaats. Het auditcomité moet hierdoor opnieuw worden samengesteld.
Het bestuursakkoord stelt: "Het audituniversum wordt verruimd naar de hele groep stad Antwerpen en er is één Auditcomité voor de hele groep."
Artikel 224 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad zelf een interne audit kan organiseren.
De artikels 41-7° en 78-8° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 betreffen het goedkeuren van het organisatiebeheersingssysteem.
De artikels 218 en 219 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepalen de wijze waarop de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn de organisatiebeheersing organiseren en door wie het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld.
Het bestuursakkoord stelt de verruiming van het audituniversum voorop, met één auditcomité voor de groep stad Antwerpen (resolutie 583).
De werking van het auditcomité van de groep stad Antwerpen kadert in de uitwerking van het organisatiebeheersingssysteem van de groep stad Antwerpen en meer bepaald in de uitwerking van het organisatiemodel van de interne auditfunctie binnen de groep stad Antwerpen.
Het auditcomité heeft een belangrijke rol in de governance van de groep stad Antwerpen door:
De voordelen van een geïntegreerde aansturing door één auditcomité van de groep stad Antwerpen zijn:
Voor de bepaling van het audituniversum van het auditcomité wordt verwezen naar het organogram van de groep stad Antwerpen dat door het bevoegde orgaan wordt goedgekeurd. Onder het audituniversum van de groep stad Antwerpen vallen:
Het Havenbedrijf Antwerpen en de ziekenhuisvereniging Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) vallen buiten de scope van het audituniversum.
Al de entiteiten die onder het audituniversum vallen, worden opgenomen in de auditplanning van Interne Audit. Interne Audit rapporteert over de audit opdrachten aan het auditcomité. De directeur Interne Audit en de (bedrijfs) directeurs rapporteren op regelmatige basis over de auditwerkzaamheden aan de bevoegde organen van de verzelfstandigde entiteiten.
Interne Audit zorgt voor de nodige werkafspraken- en middelen met de verschillende entiteiten om de audit opdrachten te kunnen uitvoeren met respect voor de specifieke werking van alle entiteiten binnen de groep.
De nieuwe samenstelling van het auditcomité van de groep stad Antwerpen wordt als volgt bepaald, conform de modaliteiten in het auditcharter (2019_GR_00689):
Leden met stemrecht:
De burgemeester wordt aangeduid als voorzitter.
Uitgenodigd, maar leden zonder stemrecht:
Nadere bepalingen voor de werking van het auditcomité groep stad Antwerpen zijn vastgelegd in het auditcharter.
De gemeenteraad heft de samenstelling van het auditcomité op, zoals bepaald in artikel 1 van het besluit van de gemeenteraad van 23 september 2019 (2019_GR_00550).
De gemeenteraad keurt het principe van de oprichting van één auditcomité voor de groep stad Antwerpen goed.
De gemeenteraad keurt de nieuwe samenstelling van het auditcomité voor de groep stad Antwerpen goed, conform de modaliteiten in het auditcharter, als volgt:
Leden met stemrecht:
De burgemeester wordt aangeduid als voorzitter.
Uitgenodigd, maar leden zonder stemrecht:
De gemeenteraad keurt het verruimde audituniversum van het auditcomité voor de groep stad Antwerpen goed.
Onder het audituniversum van de groep stad Antwerpen vallen: