Terug
Gepubliceerd op 25/03/2025

2025_CBS_02107 - Economie en industrie - Ondersteuning registratie van de diamantbewerking op de Inventaris van Vlaanderen. Collegiale brief - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/03/2025 - 09:00 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Elisabeth van Doesburg, waarnemend burgemeester; Patrick Janssens, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Lien Van de Kelder, schepen; Johan Klaps, schepen; Ken Casier, schepen; Karim Bachar, schepen; Stijn De Rooster, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Nathalie van Baren

Verontschuldigd

Koen Kennis, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Elisabeth van Doesburg, waarnemend burgemeester
2025_CBS_02107 - Economie en industrie - Ondersteuning registratie van de diamantbewerking op de Inventaris van Vlaanderen. Collegiale brief - Goedkeuring 2025_CBS_02107 - Economie en industrie - Ondersteuning registratie van de diamantbewerking op de Inventaris van Vlaanderen. Collegiale brief - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 24 januari 2025 vond er een ontmoeting plaats in de stad Antwerpen tussen de heren John Rosenhoj, directeur van het Diamantmuseum Brugge en contactpersoon van de werkgroep Erfgoedgemeenschap Diamant en Johan Klaps, schepen voor Haven en Economie waarbij wederzijdse interesse werd getoond voor het project voor de erkenning van Diamantbewerking in Vlaanderen als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Op 30 januari 2025 werd in het Diamantmuseum Brugge een derde vergadering georganiseerd met de Erfgoedgemeenschap Diamant. Hierbij waren aanwezig: Jeroen Janssens (Erfgoedcel Briljante Kempen), Peter De Deyne (SBD, Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid), Siska Genbrugge en Catherine Regout (DIVA), Eddy Vleeschdrager (Gilde van Diamant en Edelstenen 1582), Jade Philippeth (Erfgoedcel Brugge), John Rosenhoj, Anna Senesael en Clémentine Wiart (Diamantmuseum Brugge).

De gevolgen van de opname van het ambacht van diamantbewerking werden in deze werkgroep van 30 januari 2025 verder besproken. 

De erkenning op de inventaris van Vlaanderen is een eerste noodzakelijke stap om het imago van de Vlaamse diamantsector te versterken op een positieve manier. Om de registratie zo succesvol mogelijk te laten verlopen en alle partners zo efficiënt mogelijk te laten samenwerken aan het borgen van dit erfgoed, is er een vraag naar ondersteuning van de registratie  vanuit de stad Antwerpen.

Argumentatie

Een versterking van de publieke kennis over het ambacht van diamantbewerking dat al meer dan 550 jaar bestaat is ssentieel om burgers en diamantinstellingen of diamantbedrijven aan te moedigen archiefstukken, foto's, interviews en machines te delen om zo het erfgoed zo goed als mogelijk voor de toekomst te bewaren.

De registratie van diamantbewerking zorgt ervoor dat de opleiding tot diamantbewerker bij het stedelijke secundair onderwijs De Stemstroom in Antwerpen meer aandacht krijgt, zodat meer leerlingen uit heel België kunnen worden aangetrokken en het beroep diamantbewerker op de lange termijn meer kracht bij zet, ondersteunt en voortbestaat.

Deze ambacht kan leiden tot een mogelijke toekomstige opname van diamantbewerking in Vlaanderen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed door het Belgische UNESCO Comité, en draagt daarmee bij aan de internationale erkenning van de Vlaamse en Belgische diamant- en juwelierssector.

Het project wordt intussen breed gedragen binnen de diamant sector en biedt een meerwaarde voor alle betrokken partners.

De stad Antwerpen is al meer dan vijf eeuwen het belangrijkste diamantcentrum ter wereld en telt nog steeds vier diamantbeurzen. Dit verhaal is niet alleen economisch, maar ook een verhaal van vakmanschap, technologie, tradities en  creativiteit. Deze ambachtelijke techniek is dus een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Vlaanderen en verdient om erkenning en bescherming voor toekomstige generaties. De stad Antwerpen gelooft dat de erkenning van deze techniek niet alleen het behoud ervan zal waarborgen, maar ook zal bijdragen aan de internationale zichtbaarheid en waardering van dit unieke vakmanschap.

Deze brief heeft tot doel de registratie van de diamantbewerking op de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen van 15 april 2025 mee te ondersteunen zodat dit succesvol zal verlopen.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS07 - Diamant
2LWS0701 - Diamanthoofstad van de wereld
2LWS070102 - Diamant internationaal uitspelen als USP

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de collegiale brief aan Erfgoedgemeenschap Diamant betreffende de registratie van diamantbewerking in Vlaanderen als immaterieel cultureel erfgoed op de Inventaris Vlaanderen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.