Terug
Gepubliceerd op 16/01/2025

2025_DRBE_00021 - District Berchem. Pervijzestraat, Geluwestraat (Sacramentskerk). Nieuw Openbaar Domein. SWPR14085 - Voorontwerp - Advies - Goedkeuring

raadscommissie Berchem
di 21/01/2025 - 20:00 Raadzaal
2025_DRBE_00021 - District Berchem. Pervijzestraat, Geluwestraat (Sacramentskerk). Nieuw Openbaar Domein. SWPR14085 - Voorontwerp - Advies - Goedkeuring 2025_DRBE_00021 - District Berchem. Pervijzestraat, Geluwestraat (Sacramentskerk). Nieuw Openbaar Domein. SWPR14085 - Voorontwerp - Advies - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

fase
actie
datumjaarnummer
adviezencoördinatieoverleg openbaar domein30 september 2024
voorontwerpgoedkeuring college13 december 20249717

Het projectgebied is gesitueerd in het district Berchem, op de hoek van de Pervijzestraat en Geluwestraat. De bestaande kerk wordt afgebroken en maakt plaats voor een kinderdagverblijf, wooneenheden, een ondergrondse garage en polyvalente ruimte.

Cluster landschap & stedenbouw, Ankerrui 22, 2000 Antwerpen maakte in opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven een voorontwerp op voor de infrastructuurwerken.

In zitting van 13 december 2024 (jaarnummer 9717) keurde het college het voorontwerp voor infrastructuurwerken (nieuw openbaar domein), Pervijzestraat en Geluwestraat (Sacramentskerk), district Berchem, goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt het voorontwerp voor advies voor.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgesteld.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
Pervijzestraat en Geluwestraat zijn lokale straten. In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.

Het college is bevoegd voor mobiliteitsvoorwaarden en nieuw openbaar domein. Artikel 138 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid heeft voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.

Argumentatie

De bestaande kerk wordt afgebroken en maakt plaats voor een kleinere polyvalente liturgische ruimte, een kinderdagverblijf, huurappartementen met ondergrondse parkeergarage en een groot openbaar voorplein. Het nieuwe groene voorplein ligt in het verlengde van het heraangelegde plein aan de Zillebekelaan.

Langs de Geluwestraat komt het gebouw met kinderdagverblijf en huurappartementen op dezelfde rooilijn als de bestaande kerk waarbij de groene voortuinstrook privaat blijft. Het nieuwe, groene voorplein wordt na uitvoering overgedragen aan de stad en bijgevoegd als publieke ruimte. Het plein omvat een wadi die het niet hergebruikte regenwater van de gebouwen en infrastructuur opvangt en infiltreert. Langs de wadi komt een slingerpad en door de wadi worden stapstenen als speelaanleiding voorzien. Er worden groepjes bomen en hoogstammig groen aangeplant. De graszone wordt deels intensief en onder de bomen extensief beheerd. De fietsenstallingen op openbaar domein worden langs de Pervijzestraat aan de linkerkant van het project geplaatst, waardoor de perceelsgrens een duidelijke verspringing maakt. 

Voor de hoofdcirculatie langs de projectzone worden de voetpaden van de Pervijzestraat en Geluwestraat doorgetrokken. Langs de gebouwen van het project wordt een secundair pad voorzien in standaardmaterialen. Voor de brandweer wordt een opstelzone op het nieuwe voorplein voorzien.

Het bestaande voorplein (420 m² verhard) wordt nu uitgebreid naar 520 m² waarvan 320 m² groenzone en 200 m² verharding. 

Aan de linker projectzijde aan de Pervijzestraat wordt de bestaande parkeerstrook afgewerkt volgens het draaiboek openbaar domein met een straatboom waardoor de mindervalideplaats dient opgeschoven te worden.


Parkeerbalans

In de Pervijzestraat en Geluwestraat zijn samen 14 openbare parkeerplaatsen, waarvan één voor mindervaliden. In de nieuwe toestand worden dat er nog 10 waarvan één voor mindervaliden. In de Pervijzestraat wordt er één parkeerplaats verwijderd voor het plaatsen van een boom om het einde van het parkeervak aan te duiden (volgens de draaiboeken openbaar domein) en twee voor doortrekken voetpadzone en vergroten groenzone plein. In de Geluwestraat wordt er een parkeerplaats verwijderd voor de inrit van de ondergrondse parkeergarage (voor 20 auto’s)

Bomenbalans

In het project worden acht bomen (op privatief terrein) gekapt voor het optrekken van de gebouwen en één boom op openbaar domein (Pervijzestraat) verplaatst. Er worden zeven nieuwe bomen aangeplant (tweede grootte en 1 verplaatste boom).

Hemelwaterplan

Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

Het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt of afgevoerd naar de wadi waar het ter plaatse kan infiltreren.

Adviezen

coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

30 september 2024
Het coördinatieoverleg openbaar domein van 30 september 2024 geeft gunstig advies op voorwaarden dat:

  • de boomkeuze en plantmaat met  SB/groen afgestemd wordt;
  • in overleg met SB/Groen de plantkeuze bepaald wordt, in functie van het toekomstig beheer, en de nodige gegevens voor opmaak poortmodel worden overgemaakt;
  • de bewonersaantallen aan SB/SR worden doorgegeven in functie van de capaciteitsberekening van de ondergrondse sorteerstraten;
  • de inplanting van zitmeubilair in en langs het groen wordt onderzocht in overleg met SW/Publieke Ruimte;
  • onderzocht wordt of er nog verder vergroend kan worden, zonder in te boeten op de overige programma’s en noden en maximaal ingezet wordt op toekomstbomen; 
  • de detaillering van het ondergronds doorwortelbaar volume in overleg met SB/Groen verder uitgewerkt wordt;
  • parkeerstroken afgebakend worden met een boomvak, conform het Draaiboek Openbaar Domein;

Deze voorwaarden worden in de volgende fase verder onderzocht.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
2WNS020201 - Projecten opvolgen tot voltooiing

Besluit

Artikel 1

De districtsraad adviseert het voorontwerp voor de infrastructuurwerken (nieuw openbaar domein), Pervijzestraat en Geluwestraat (Sacramentskerk) gunstig mits er rekening gehouden wordt met de opmerkingen en het advies van het districtscollege:

betreffende het publiek domein: 

  • om in de groenruimte een integraal pad te voorzien met een integraal toegankelijk zitmeubilair;
  • om de groenruimte zo in te richten dat ze uitnodigt en de mogelijkheid biedt tot ontmoeting;
  • om de speelelementen uitdagender te maken, zoals een balanceerparcours;
  • om ambitieus te zijn in de vergroening zodat er voldoende schaduw wordt gecreëerd en hittestress wordt tegen gegaan;
  • het districtscollege vraagt of er onderzoek gedaan werd naar de ondergrond van de wadi zodat het water kan insijpelen;
  • het districtscollege vraagt of er straatverlichting voorzien wordt aan de kant van het gebouw.

betreffende het bouwproject:

  • het districtscollege is voorstander van buurtparkeren en vraagt dit te voorzien indien mogelijk;
  • het districtscollege is bezorgd over de huidige gebruikers en hun ruimtegebruik van de kerk. Voldoet het nieuwe project aan de ruimtenoden van deze gebruikers zoals OKRA en de Sint Vincentius voedselbedeling?

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20240920_14085_Sacramentkerk_inplanting.pdf