Terug
Gepubliceerd op 26/03/2025

2025_DCWI_00059 - Gemeentewegen onder de loep - Deelname begeleidingstraject: gemeentewegen onder de loep - Goedkeuring

districtscollege Wilrijk
ma 24/03/2025 - 18:15 collegezaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Hans Ides, districtsschepen; Linda Verlinden, districtsschepen; Xeno Wauters, districtsschepen; Ine Van de kerkhove, waarnemend districtssecretaris

Afwezig

Julie De Vos, districtssecretaris

Verontschuldigd

Kristof Bossuyt, districtsburgemeester; Alexandra D'Archambeau, districtsschepen

Secretaris

Ine Van de kerkhove, waarnemend districtssecretaris
2025_DCWI_00059 - Gemeentewegen onder de loep - Deelname begeleidingstraject: gemeentewegen onder de loep - Goedkeuring 2025_DCWI_00059 - Gemeentewegen onder de loep - Deelname begeleidingstraject: gemeentewegen onder de loep - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De provincie Antwerpen lanceert opnieuw een oproep om deel te nemen aan het begeleidingstraject "gemeentewegen onder de loep" in samenwerking met Breekijzer vzw. Tijdens dit begeleidingstraject zal het district Wilrijk in zes stappen de gemeentewegen tegen het licht houden. Er wordt gezocht naar quick-wins om te ontharden. Het grootste deel van de kosten wordt voor de rekening van de provincie genomen, 20% van de kosten dienen gefinancierd te worden door het district, een bedrag van 3.000,00 euro exclusief btw. Er kan momenteel opnieuw ingeschreven worden voor het traject in 2025, waarbij de uiterste datum 28 maart 2025, is en er 5 gemeenten kunnen deelnemen. Op 4 april 2025 zullen de geselecteerde gemeenten/districten worden bekend gemaakt. Tijdens 6 sessies wordt stap voor stap een prioriteitenlijst gemaakt van de oververharde wegen op Wilrijks grondgebied en wordt bekeken hoe we hier concreet mee aan de slag kunnen. Er wordt dan onder andere gezocht naar quick-wins met een besparing op het onderhoud van de gemeentewegen op het oog. Het traject wordt doorlopen samen met vijf gemeenten. Zo kan er worden bijgeleerd van elkaar. Drie sessies zijn gemeenschappelijk en gaan door in het provinciehuis Antwerpen. De andere drie sessies zijn individueel in de deelnemende gemeente. De sessies zijn als volgt:

  • Sessie 1 (25 april 2025): Waarom wegen ontharden? Waarom zou je jouw gemeentewegen ontharden? Hoe verhard is jouw gemeente? Hoe begin je eraan?  
  • Sessie 2: (april/mei 2025, juiste datum wordt samen met vzw Breekijzer bepaald):  Waar ontharden op kaart? Waar kan je het beste ontharden? En hoe verbinden we dit met geplande werken of? andere opportuniteiten?
  • Sessie 3 (mei/juni 2025, juiste datum wordt samen met vzw Breekijzer bepaald): Waar ontharden op terrein? Waar kan een weg misschien weg? Hoe zien kansrijke situaties er op het terrein uit en wat zijn de hefbomen en hinderpalen?
  • Sessie 4 (september/oktober 2025, juiste datum wordt samen met vzw Breekijzer bepaald) : Welke opties heb je? Wat zijn de beste locaties? Welke opportuniteiten en koppelkansen zien we daar? Hoe pak je de volgende wegheraanleg aan?
  • Sessie 5 (16 oktober 2025): Hoe kan je dit doen? Welke instrumenten heeft een lokaal bestuur om een effectief en efficiënt onthardingsbeleid te voeren? Waar vind je extra financiering? Wat is er nodig om de het district klimaatveilig te maken? Hoe richt je een klimaatveilige weg in?
  • Sessie 6 (20 november 2025): Slotsessie. Wat nu? Wat vond je van het traject? Waar ga je mee aan de slag? Waar loop je op vast?

Als eindproduct wordt een potentienota opgemaakt op maat van het district Wilrijk. In dit rapport worden de locaties met de meeste kansen verder uitgewerkt. Daarnaast staan er ook algemene aanbevelingen in om een onthardingsreflex structureel te verankeren in de onderhoud- en (her-)aanleg cyclus van de wegen.

Gemeenten/districten die deelnemen:

  • stellen een projectverantwoordelijke aan die het project opvolgt
  • stellen een projectgroep samen met planners, uitvoerders en bestuurders. Dit zijn minimum 3 en maximum 5 mensen. (Bij sessie 2, 3 en 4, op gemeentelijk niveau, kunnen extra collega’s aansluiten.)

Argumentatie

Het traject kan heel wat nieuwe inzichten brengen in hoe het district dit soort trajecten kan aanpakken. Bovendien levert het een duidelijke visie op de ontharding van districtswegen op, wat op termijn enorm kan bijdragen aan de klimaatdoelen van het district. Deze visie kan worden gecombineerd met heel wat andere beleidsplannen/visies die betrekking hebben op de gemeentewegen (bijv. mobiliteitsplan, rioleringsplan, staat van de wegen, ...). Op die manier kan het district een groot visiedocument opmaken waarop een geïntegreerde manier het ideale toekomstbeeld van alle districtswegen kan worden beschreven.

Algemene financiële opmerkingen

De financiering van het begeleidingstraject (3.630,00 euro inclusief btw) zal verrekend worden via budgethouderschap op budgetadres SUB_NR/INTERN/2025/5085000000/6152/2WIL010103A00000/2WI090909

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2WIL01 - 7 unieke en diverse wijken, samen één bruisend Wilrijk
2WIL0108 - Groen

Besluit

Het districtscollege wilrijk beslist:

Artikel 1

Het districtscollege besluit deel te nemen aan de oproep "gemeentewegen onder de loep" en wil zo inzetten op de uitwerking van een onthardingsbeleid en toekomstvisie voor Wilrijk.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.