Het kasteel Bisschoppenhof en het jeugdhuis Vriendschap zijn sterk verwaarloosd, gevandaliseerd,... de toegangswegen vernietigd, beplanting verwijderd en het rapalie kreeg vrij spel.
Het Bischoppenhofpark in Deurne is een spievormig park van bijna drie hectares in Deurne-Noord. Het heeft een geschiedenis die teruggaat tot de twaalfde eeuw en is daarmee één van de oudste kastelen van Deurne. Het is genoemd naar het kasteel dat daar staat.
Al in 1647 is er sprake van "een schoon huys van playsentie op nyeuw opgebouwt metten hoven en pleynen tsamen omwatert, met twee boomgaerden ende eenen omloop van buyten oock omwatert wesende, en zo meer altsamen groot wesende 16 bunder"; dit lusthof vinden we terug in het huidige gebouw met witstenen parement; de aansluitende vleugel met bak- en zandsteenparement (zeventiende-eeuwse funderingen) dateert uit het eerste kwart van de negentiende eeuw (zie salon met stucwerkplafond en deuren in empirestijl), de haakse vleugel met torenuitbouw in voortgezette stijl werd opgetrokken begin twintigste eeuw.
Het kasteel is in 1958 overgedragen aan de toenmalige gemeente Deurne. Vandaag is het kasteel sterk verwaarloosd, gevandaliseerd… de toegangswegen zijn vernietigd, beplanting verwijderd … het rapalje kreeg vrij spel.
Het kan anders en er bestaat een voorbeeld in Deurne, hoe het dan wel anders kan. Het kasteel Boekenberg, jarenlang in gebruik door het Zorgbedrijf Antwerpen werd onlangs gerestaureerd door de goede zorgen van een privépartner. Vandaag wonen er elf gezinnen in het kasteel, die het kasteel met veel eerbied voor de bijzondere plek waar ze wonen, koesteren. De Stad Antwerpen/Vespa AG (als eigenaar) moeten op korte termijn werk maken van de valoriseren (als in het creëren van een meerwaarde voor Deurne en zijn inwoners) van het kasteel Bisschoppenhof, zodat toekomstige generaties kunnen genieten van deze bijzondere plek.
Even verder in het park vinden wij het jeugdhuis Vriendschap naar het ontwerp van de Deurnenaar Roger Groothaert. Vandaag beter bekent als het voormalig lokaal van de Rode Valken.
Het paviljoen is een opvallend, vrijstaand, volledig rond gebouw, dat zich in de combinatie van open en gesloten gevelvlakken, het gevarieerde materiaalgebruik en de zichtbaar gemaakte dragende onderdelen toont als een vrije, creatieve naoorlogse interpretatie van modernistische en functionalistische concepten. Kortom een volledig, laat modernistisch gebouw in het Bisschoppenhofpark, zonder toegevingen aan de omringende historische context.
Een tijdscapsule naar de jaren ’60: optimistisch, de uitbouw van de welvaartstaat, moderne plastic telefoons, de “Melkbrigade”, “Snoep gezond, eet een appel”, … Je voelt het allemaal in dit ene bijzondere gebouw.
Maar hetzelfde verhaal: het janhagel kreeg vrij spel: gebroken ramen, brandstichting, vandalisme …
Hier biedt het bestuursakkoord van de stad Antwerpen soelaas: We stellen het stedelijk patrimonium ter beschikking van slimme casco’s volgens het “parochiezaalmodel”. We willen een locatie creëren die kan fungeren als wijkontmoetingscentrum, naar het voorbeeld van Costa, waarbij gedeeld gebruik van de ruimtes maximaal wordt toegepast. We brengen sociale, culturele, jeugd-, sport- en seniorenfuncties hierin onder en we laten deze voorzieningen uitbaten door een sitemanager/coördinator.
Het districtscollege vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om hier actie rond te ondernemen.
Het districtscollege keurt de collegiale brief gericht aan het college van burgemeester en schepenen over de verwaarlozing van het kasteel Bisschoppenhof en jeugdhuis Vriendschap, goed.