Terug
Gepubliceerd op 26/03/2025

2025_DRDE_00041 - Van Strydoncklaan. Koudebeekstraat. Ontwikkeling Silsburg Zuid (fase 3). Nieuw Openbaar Domein. SWPR14222 - Voorontwerp. Advies - Goedkeuring

districtsraad Deurne
do 20/03/2025 - 20:00 districtshuis Deurne
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter; Tjerk Sekeris, districtsburgemeester; Elke Brydenbach, districtsschepen; Karen Maes, districtsschepen; Frank Vercammen, districtsschepen; Alain Hoeckx, districtsschepen; Guy Dirckx, districtsraadslid; Jan Van Wesembeeck, districtsraadslid; Kristof Vissers, districtsraadslid; Giuliana Chirinos Saavedra, districtsraadslid; Sandra Wintershoven, districtsraadslid; Mascha Van Huffelen, districtsraadslid; Kim Verberck, districtsraadslid; Peggy Pooters, districtsraadslid; Steven Van Bockstal, districtsraadslid; Seham Abdul Rhman Hzouri, districtsraadslid; Ianthe Ghaye, districtsraadslid; Benny van Loon, districtsraadslid; Annelies Aertbeliën, districtsraadslid; Robert Stephens, districtsraadslid; Piet Duym, districtsraadslid; Bert Peeters, districtsraadslid; Sonja Stoop, districtsraadslid; Afarin Gerami, districtsraadslid; Sali Ghanoum, districtsraadslid; Shahnur Minasyan, districtsraadslid; Maarten Caestecker, districtssecretaris; Fanny Vereecke, plaatsvervangend districtssecretaris

Afwezig

Benjamin Weyts, districtsraadslid; Kadra Farah Bouh, districtsraadslid; Alessandra Borrmann Bammann, districtsraadslid

Secretaris

Maarten Caestecker, districtssecretaris

Voorzitter

Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter
2025_DRDE_00041 - Van Strydoncklaan. Koudebeekstraat. Ontwikkeling Silsburg Zuid (fase 3). Nieuw Openbaar Domein. SWPR14222 - Voorontwerp. Advies - Goedkeuring 2025_DRDE_00041 - Van Strydoncklaan. Koudebeekstraat. Ontwikkeling Silsburg Zuid (fase 3). Nieuw Openbaar Domein. SWPR14222 - Voorontwerp. Advies - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

faseactiedatumjaarnummer
Masterplan Silsburg - plan van aanpakGoedkeuring college22 maart 20192124
Voorontwerp Ontwikkeling Silsburg Zuid
fase 2
Goedkeuring college23 augustus 20246806
Gunstig advies districtsraad Deurne19 september 202482
adviezenCoördinatieoverleg Openbaar Domein2 september 2024
Voorontwerp Ontwikkeling Silsburg Zuid fase 3Goedkeuring college21 februari 2025967

Het projectgebied Silsburg is gesitueerd in het zuidoosten van het district Deurne tussen Park Groot Schijn en de begraafplaats Silsburg en wordt doorsneden door de Van Strydoncklaan.

Het college keurde in zitting van 22 maart 2019 (jaarnummer 2124) het Masterplan ‘Silsburg, het plan van aanpak zuiderlijk deel projectgebied ‘, goed.

Omgeving cvba, Uitbreidingsstraat 390 bus 1, 2600 Berchem maakte in opdracht van de ontwikkelaars Alides, Foreestelaan 86/201, 9000 Gent en Zabra, Antoon Catriestraat 8a, 9031 Drongen een voorontwerp op voor wegeniswerken in Silsburg (Fase 3), district Deurne.

In zitting van 21 februari 2025 (jaarnummer 967) keurde het college het voorontwerp voor wegeniswerken (nieuw openbaar domein) Van Strydoncklaan. Silsburg Zuid Fase 3, district Deurne, goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt het voorontwerp voor advies voor.

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgesteld.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

Het college is bevoegd voor nieuw openbaar domein.

Artikel 138 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid heeft voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.

Argumentatie

Studiegroep Omgeving cvba maakte voor fase 3 het voorontwerp voor infrastructuurwerken Silsburg Zuid op. In het voorontwerp van fase 3 werd fase 2 mee opgenomen, omdat de projectontwikkelaar fase 2 en 3 samen wenst uit te voeren.

Het samen uitvoeren komt er omwille van de ontsluiting, de aanleg groenzones en om de hinder tijdens de werken te beperken voor aanliggende wijk.  

In het voorontwerp fase 3 zijn grotere kwalitatieve groenzones voorzien met een doordachte wateropvang en biodiversiteit aan groen. De onderaan gelegen groene gordel wordt als één geheel aangelegd. Waar in fase 1 is gekozen is om kleine wadi’s langsheen de leefstraten te voorzien en het water in het straatbeeld te tonen wordt een grote waterbuffering voorzien.

In de onderliggende groenzone worden bomen van grote orde voorzien, in de wegenis bomen van kleinere orde. 

De wegenis is ontworpen voor zachte weggebruikers, met asverschuivingen om eventueel plaatselijk autoverkeer te remmen. De Koudebeekstraat is in bestaande toestand aangelegd tot aan de privatieve garage (naast fase 3a). In de ontwikkeling fase 3a en 3b zal de Koudebeekstraat iets worden doorgetrokken om inrijden ondergrondse parkeergarage mogelijk te maken. Er werd een zelfde materialisatie publieke ruimte toegepast als fase 1.

Mobiliteitsvoorwaarden

Voetgangers:

  • aanwezigheid van aansluiting trage wegen;
  • de voetganger moet de site veilig kunnen doorkruisen met voldoende vrije ruimte.

Fietsers:

  • verkeerssamenstelling: gemengd verkeer:
    1. fietsoversteken voorzien aan de aansluiting met de Van Strydoncklaan;
    2. fietsen in beide richtingen toegelaten;
  • doorgaande beweging voor fietsers mogelijk;
  • fietsbeugels voorzien.

Openbaar vervoer: niet van toepassing.

Auto:

  • Snelheidsregime: 20 km/u ((woon)erf). Gelijkgrondse aanleg - parkeren in afgebakende parkeervakken met ‘P’ (in de hoek + rijrichting);
  • autoluw gebied fysiek af te dwingen;
  • lichtgeregeld kruispunt aan de aansluitingen met het hoger wegennet. Veilige oversteek voor voetgangers en fietsers;
  • voorrangsregeling voorrang van rechts;
  • parkeerorganisatie: in woonerven afgebakende plaatsen voorzien van ‘P’ en witte haakjes, duidelijk afgebakend, niet gewoon ander legverband zelfde steen of subtiel kleurverschil;
  • rijrichting zoals voorgesteld in het ontwerp.

Parkeerbalans
De ambitie is om een verkeersvrij binnengebied te creëren waarbij voor ieder bouwblok een ondergrondse parking voorzien wordt voor bewoners en bezoekers. Voor de zone fase 3 worden er ook 26 openbare parkeerplaatsen (dwarsparkeren) voorzien in de Koudebeekstraat. Deze zijn voor bezoekers en bewoners omgeving. 

Bomenbalans
Een bomentoets is in opmaak. Naar volgende fase (definitief ontwerp) zal een beplantingsplan worden opgemaakt, in overleg met de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/publieke ruimte en Stadsbeheer/groen. Het is de ambitie om maximaal in te zetten op behoud van waardevolle bomen.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

Het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt of afgevoerd naar de wadi waar het ter plaatse kan infiltreren.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein Gunstig onder voorwaarden

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op het voorontwerp op voorwaarden dat: 

  • de materialen, uitvoeringen en snedes worden verfijnd en besproken met SW/PR;
  • de bewonersaantallen worden doorgegeven, de locatie ondergrondse sorteerstraten ingetekend en besproken wordt met SB/SR;
  • de cameralocaties worden ingetekend en aansluitingen worden voorzien;
  • de parkwegen en groenaanleg met de Groendienst wordt bekeken en op punt gesteld;
  • de boom- en bodemanalyse aan SB/Groen bezorgd wordt en met hen besproken;
  • er geen obstakels bij bestaande bomen komen en deze bij nieuwe aanplant te bespreken met SB/groen;
  • de meetstaat en keuze groen voor berekening Poort aan SB/Groen wordt bezorgd;
  • de speelaanleiding besproken wordt met TV/Sport&jeugd en SB/groen;
  • de privacy gelijkvloerse appartementen bekeken wordt naar ontwerp buitenaanleg;
  • de zone bestaande garages wordt bekeken en alternatief uitvoering Koudebeekstraat wordt voorzien;
  • er rekening wordt gehouden met afbraak bestaande gebouwen, schuur en woning in ontwerp omgevingsaanleg;
  • er een overleg ontwerpers, ontwikkelaar, mobiliteit en KF wordt georganiseerd om parkeren bewoners, bezoekers en bovengrondse openbare plaatsen te bespreken en mee op te nemen naar definitief ontwerp;
  • de paaltjes duidelijk worden ingetekend en de rijrichtingen mee worden opgenomen, besproken met SW/Mobiliteit;
  • de aansluitingen aan bestaand openbaar domein, Dassastraat, Corneel Franckstraat, KoudeBeekstraat en Van Strydoncklaan worden gefinaliseerd, duidelijk uitgewerkt, en besproken met SW/Mobiliteit naar definitief ontwerp;
  • de los en laadzone, de In-Uit aansluiting en de oversteek Van Strydoncklaan duidelijk wordt ontworpen en besproken met SW/Mobiliteit en AWV.

 

Al deze voorwaarden zullen bekeken en verwerkt worden, besproken in werkgroep en op Coördinatieoverleg definitief ontwerp voorgelegd worden.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
2WNS020201 - Projecten opvolgen tot voltooiing

Besluit

De districtsraad Deurne keurt met 17 stemmen voor en 9 onthoudingen het volgende besluit goed.

Voor: Elke Brydenbach, Sali Ghanoum, Alain Hoeckx, Bert Peeters, Shahnur Minasyan, Tjerk Sekeris, Robert Stephens, Sonja Stoop, Mascha Van Huffelen, Benny van Loon, Afarin Gerami, Frank Geudens, Frank Vercammen, Annelies Aertbeliën, Giuliana Chirinos Saavedra, Karen Maes, Steven Van Bockstal.

Onthouding: Seham Abdul Rhman Hzouri, Piet Duym, Ianthe Ghaye, Kim Verberck, Kristof Vissers, Guy Dirckx, Peggy Pooters, Jan Van Wesembeeck, Sandra Wintershoven.

De districtsraad deurne beslist:

Artikel 1

De districtsraad adviseert het voorontwerp voor wegeniswerken (nieuw openbaar domein) Van Strydoncklaan, Silsburg Zuid Fase 3, district Deurne, gunstig rekening houdend met onderstaand advies:

Door het ontbreken van een masterplan wordt het gebied Van Strydoncklaan – Koudebeek – Ontwikkeling Deurne Zuid in stukken opgedeeld en ontwikkeld en laat men kansen liggen voor een coherente ontwikkeling met aandacht voor de eerdere adviezen vanuit de Deurnse districtsraad.

Het toenmalige advies focuste op de doorwaadbaarheid, voldoende groene verbindingen, autoluwe verbindingen, maximaal behoud van waardevol groen.  De districtsraad van Deurne vraagt om volgende onduidelijkheden uit te klaren alvorens te starten met het definitief ontwerp. 

  • het driehoekig projectgebied waar AG VESPA eigenaar van is, wordt nog niet ontwikkeld. Voor het driehoekig projectgebied is het district vragende partij om dit mee op te nemen dan wel met tijdelijk of definitief karakter
  • De bouwrand aan de zuidkant van het masterplan wordt niet meegenomen. Deurne vraagt of er overleg met de eigenaars mogelijk is, wanneer er overeenkomsten mogelijk zijn schept dit kansen om aan de randen te bouwen, de woondichtheid in het binnengebied naar beneden te halen en de doorwaadbaarheid te verhogen. Dit geldt eveneens voor de groenzone aan de zuidkant, we vragen de volledige uitvoering van de ingetekende groenzone, hiervoor dient overleg opgestart worden met de andere eigenaars.
  • De overblijvende privé eigenaar in fase 2 wordt ingesloten door het bouwblok. De ontsluiting voor deze eigenaar is tot op heden onduidelijk. Het binnengebied in fase 2 en de doorwaadbaarheid is hierdoor verwaarloosbaar. De plaatsing van het bouwblok ten opzichte van het privatieve gedeelte dient herbekeken te worden. 
  • De ondergrondse parking van fase 3 en de inrit ligt in de wijk, dit zorgt voor nogal wat bewegingen in een autoluwe wijk, dit in combinatie met parkeerplaatsen voor bezoekers en de buurt in het gebied. 
  • Het project kan niet los gezien worden van de heraanleg van de Van Strydoncklaan. Vandaag is de Van Strydoncklaan een 2 x 2 baanweg met een snelheidsregime van 70 km per uur. Deze snelheid is te hoog voor een woonbuurt. De in- en uitritten van het project moeten zo ontworpen worden dat een veilige afwikkeling van het autoverkeer mogelijk is. Voetgangers en fietser moeten gebruik kunnen maken van lichten gecontroleerde oversteekplaatsen. Het district vraagt hierover samen met de stad een overleg met AWV.
  • Het plan dient nog getoetst worden aan de bomentoets. We gaan voor maximaal behoud van waardevolle bomen. 
  • Dergelijke ontwikkeling aan een bestaande woonwijk met weinig gemeenschappelijke buurtfuncties vraagt in de nieuwe ontwikkeling aandacht voor een goed ingerichte gemeenschappelijke ruimte. Het district vraagt de villa en de schuur te behouden en een partner te zoeken voor de invulling van een buurtfunctie. Daarnaast vragen we een kwalitatieve speelplek voor alle leeftijden.
  • Het district wil betrokken worden bij het opleggen van Stedelijke OntwikkelingsKosten (SOK).'

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20240902_14222_VO_fase 3.pdf
  • 20240902_14222_VO_SilsburgZUID_fase3_presentatie_deel1.pdf
  • 20240902_14222_VO_SilsburgZUID_fase3_presentatie_deel2.pdf