De richtlijnen inzake de Beleids- en beheercyclus binnen het Decreet Lokaal bestuur bepalen dat in het eerste jaar van de legislatuur een geïntegreerd meerjarenplan wordt opgemaakt voor de periode 2026-2031.
De beleids- en beheerscyclus stelt de beleidskeuzes van het verkozen bestuur centraal, zoals beschreven in het bestuursakkoord. De volledige cyclus is erop gericht om de beschikbare middelen optimaal en geïntegreerd in te zetten om die beleidskeuzes maximaal te realiseren. De cyclus begint bij het bestuursakkoord.
De districtsraad keurde in zitting van 28 januari 2025 het bestuursakkoord voor district Berchem 2025-2030 goed (jaarnummer 15).
De beleids- en beheerscyclus wordt binnen de groep stad Antwerpen geïmplementeerd via de methodiek van strategische coördinatie, onder regie van de strategisch coördinator. Strategische coördinatie is een manier van werken. De bedoeling ervan is om binnen de groep stad Antwerpen gericht samen te werken om de beschikbare mensen en middelen maximaal en optimaal in te zetten ter realisatie van de bestuursakkoorden (stad en haar 10 districten).
Het district heeft een eigen uitgewerkte doelstellingenboom met als basis het Berchemse bestuursakkoord, zodat de beschikbare middelen optimaal en geïntegreerd kunnen worden ingezet om de beleidskeuzes maximaal te realiseren.
Het plan van aanpak voor de opmaak van het nieuwe meerjarenplan voor district Berchem is:
De eerste fase is het opmaken van de doelstellingenboom bestaande uit drie niveaus, nl. beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties. De beleidsdoelstelling van het district bestaat uit de titel van het bestuursakkoord. Het voorliggend besluit en bijlage omvat de principiële goedkeuring van de doelstellingenboom voor de periode 2026-2031. Deze zijn gebaseerd op de hoofdstukken uit het bestuursakkoord.
Het districtscollege gaat principieel akkoord met het voorstel tot de doelstellingenboom 2026-2031, die de basis vormt van de opmaak meerjarenplan 2026-2031.