Geachte schepen,
Ik las vorige week een interessant artikel in de GVA over de prijsontwikkeling de afgelopen zeven jaar. De prijzen zijn over deze periode meet meer dan 35% gestegen, en de Vlaming zag de voorbije 7 jaar zijn loon met 32% stijgen. De Vlaming, dus ook de Antwerpenaar. En de Antwerpenaar die meer verdient, betaalt ook meer belastingen, via de opcentiemen, aan de stadskas.
Een gevolg van deze prijsontwikkeling is dat ook de dotatie aan ons district in dezelfde mate zal moeten toenemen, anders verarmt Berchem en wordt de stad de facto rijker.
Is er al zicht over de toekomstige dotatie en met hoeveel deze zal toenemen?
Denkt u dat dit in lijn zal liggen met een simpele indexering of zal ons district “verarmen”?
Indien er nog geen zicht op is, tegen wanneer zal u er wel een zicht op hebben?
Beste meneer Gysels,
Beste Kris,
Dankuwel voor het indienen van uw interpellatie.
Ik denk dat ieder van ons in de winkelrekken deze evolutie ook zal zien en de prijsstijgingen kan beamen.
Ik vat uw openingsbetoog samen:
"Een Antwerpenaar die meer verdient betaalt ook meer belastingen via de opcentiemen aan de stadskas. Daarom moet de dotatie aan ons district in dezelfde mate toenemen anders wordt Berchem 'armer' en Antwerpen 'rijker'"
In de logica die u hanteert moeten de overheidsuitgaven rechtstreeks toenemen met prijsstijgingen en zijn belastingen een vast gegeven om die uitgaven te financieren.
Nu kom ik met oud nieuws maar desalniettemin goed nieuws: dankzij goed financieel beleid werd de gemeentebelasting in Stad Antwerpen in 2024 verlaagt van 8% naar 7%, bovendien is onze schuldpositie aanzienlijk verbeterd.
Dit zal dus eerder een verrijking zijn voor elke Antwerpse belastingbetaler die zijn reëel inkomen zo ziet toenemen. Van een verarming van Berchem spreken door enkel naar de overheidsuitgaven te kijken lijkt me dan ook kort door de bocht, schuldgraad en belastingvoet dienen daarbij zeker ook in rekening genomen te worden.
Bovendien vergeet u dat de Berchemnaar ook een Antwerpenaar is.
En dit niveau van de Stad, net zoals ook van de provincie en Vlaanderen, investeren in Berchem, ik benoem onder andere de fietsinfrastructuur op de Grotesteenweg, projecten van de Grote Verbinding, het Floraliënhof, de Ringparken en de Groene nerven. Het is dus wat kortzichtig, om te stellen dat de verrijking of verarming van het district louter afhankelijk zou zijn van de dotatie die de districten ontvangen.
Desalniettemin geef ik u gelijk dat een grotere dotatie, in nominale of reële termen, ons de ruimte zou bieden om ons beleid verder uit te dragen en nog meer te verwezenlijken, op het gebied van exploitatie maar zeker ook op het gebied van de investeringen in het openbaar domein, voor ons kasseistratenplan, het verbeteren van de voetpaden en de vernieuwing of uitbreiding van nodige sport en speel infrastructuur. Echter dient dit steeds in balans te staan met het grotere plaatje, de burger betaalt immers altijd de rekening.
Ik ben dus blij dat u met deze interpellatie ons onrechtstreeks als bestuur zodanig steunt dat u ons ook extra middelen toewenst.
In verband met het tweede luik moet ik u echter teleurstellen, want op dit moment hebben we nog geen zicht op de toekomstige dotatie, hierover speculeren ga ik dan ook niet doen. Dit is echter ook niet erg atypisch, bij de opmaak van het vorige meerjarenplan was deze informatie ook pas beschikbaar in het derde kwartaal van het jaar.
Wij verwachten dus om binnenkort hier meer duidelijkheid rond te krijgen opdat we dan ook het meerjarenplan kunnen voorbereiden voor de volgende beleidscyclus.
do 27/03/2025 - 14:39