Terug
Gepubliceerd op 14/04/2025

2025_CBS_02748 - Evenementen - Organisatie en logistieke ondersteuning. Antwerp Classic Car Event 2025 - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/04/2025 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Elisabeth van Doesburg, waarnemend burgemeester; Koen Kennis, schepen; Patrick Janssens, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Lien Van de Kelder, schepen; Ken Casier, schepen; Karim Bachar, schepen; Nathalie van Baren, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Johan Klaps, schepen; Stijn De Rooster, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Elisabeth van Doesburg, waarnemend burgemeester
2025_CBS_02748 - Evenementen - Organisatie en logistieke ondersteuning. Antwerp Classic Car Event 2025 - Goedkeuring 2025_CBS_02748 - Evenementen - Organisatie en logistieke ondersteuning. Antwerp Classic Car Event 2025 - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Het college nam op 5 juli 2024 (jaarnummer 5815) kennis van de initiële vraag van Antwerp Car Classic/Tour Amical voor de organisatie van een meeting en tour met klassieke wagens op 3 en 4 mei 2025 ofwel op de Scheldekaaien ofwel in Spoor Oost in Antwerpen.

Op 26 juli 2024 diende Classic Event, Kruiningenstraat 13, 2100 Antwerpen (ondernemingsnummer 0480.205.032), een officiële aanvraag in voor de organisatie van Antwerp Classic Car Event op de Scheldekaaien op 3 en 4 mei 2025.

Juridische grond

Op 16 december 2019 (jaarnummer 715) keurde de gemeenteraad het gebruiksreglement betreffende de logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages 2020-2025 goed.

Op 14 december 2020 (jaarnummer 751) keurde de gemeenteraad het retributiereglement op inname van het openbaar en privaat domein van de stad Antwerpen voor evenementen en manifestaties 2021-2025 goed.

Op 28 november 2022 (jaarnummer 667) keurde de gemeenteraad de gewijzigde versie van het retributiereglement voor de tijdelijke inname van parkeerplaatsen door middel van verkeersignalisatie goed. 

Op 6 maart 2023 (jaarnummer 82) keurde de gemeenteraad het aangepaste evenementenkader goed.

Op 6 maart 2023 (jaarnummer 92) keurde de gemeenteraad het aangepaste retributiereglement betreffende de logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages goed.

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 56 §3, 1° van het Decreet lokaal bestuur is het college bevoegd voor de daden van beheer over gemeentelijke inrichtingen en eigendommen. 

Argumentatie

Op 3 en 4 mei 2025 vindt de eerste editie van het Antwerp Classic Car Event op de Scheldekaaien plaats. De opbouw start op 21 april 2025 om 08.00 uur en de afbraak loopt tot 9 mei 2025 tot 20.00 uur. 

Het gaat hier om een tweedaags classic car event dat is opgebouwd rond de start van Tour Amical. Honderden classic cars en GT-wagens worden geladen op transport naar een buitenlandse bestemming. Daarnaast zullen er  verschillende bars en eetkramen voor de bezoekers geplaatst worden. Er worden ook nog twee leuke dagtours, namelijk de Antwerp Classic Tour en de Antwerp GT Tour, georganiseerd. Dit evenement is voor iedereen gratis toegankelijk.

Op zaterdag 3 mei 2025 worden de deelnemers om 08.00 uur ontvangen met een ontbijt om dan te beginnen met een podiumstart om 09.00 uur. De hele dag zijn er standen te bezichtigen en worden er wagens voorgesteld. Om 16.00 uur is de aankomst en om 17.00 uur de prijsuitreiking gevolgd door een barbecue. Deze duurt tot 23.59 uur.

Op zondag 4 mei 2025 verloopt de dag hetzelfde maar eindigt het evenement om 18.00 uur na de prijsuitreiking. 

Dit evenement wordt volgens het evenementenkader, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 6 maart 2023 (jaarnummer 82), ingedeeld in categorie 2 (publiek evenement in co-organisatie met de groep stad Antwerpen) en wordt dus vrijgesteld van alle kosten en retributies (inname openbaar domein, inname ligplaats in de stadshaven, logistiek materiaal, transport van materiaal en dienstverlening per type (afval, bulkmateriaal, elektriciteit, water), nutsverbruik, lediging en reiniging afvalcontainers, opkuis, parkeerverbodsborden en verwijderen straatmeubilair).

De organisatie vraagt aan de stad Antwerpen ondersteuning zoals voorzien in het evenementenkader volgens categorie 2. Bijkomend worden onderstaande zaken gevraagd: 

  • inzet van de beschikbare stedelijke communicatiekanalen;
  • toelating voor het gebruik van promotiemateriaal van stad Antwerpen;
  • gebruik van de buurtparking Plantin;
  • inzet van de dienst Stadsbeheer/Logistiek/Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal voor het gratis leveren van nadars, feestmateriaal, watervoorzieningen en elektriciteitsmateriaal. 

Het evenement heeft een open karakter en richt zich tot alle Antwerpenaren en bezoekers van Antwerpen. 

Het werd uitvoerig besproken met alle betrokken veiligheidsdiensten van de stad tijdens een overkoepelend overleg.

Adviezen

SB - EFMF - Evenement Gunstig advies
SB - Groendienst Gunstig onder voorwaarden

Het evenement is te gast in de groene omgeving van het park. Om het evenement te verzoenen met de draagkracht van het park & in het belang van de huidige en toekomstige parkbezoekers zijn beschermende maatregelen nodig. Om deze reden worden in het vergunningsdocument duidelijke, te respecteren, voorwaarden opgelijst met betrekking tot vereiste documenten, mobiliteit, infrastructuur en activiteit, milieu en veiligheid. Schade zal altijd worden aangerekend. Hieronder vindt u de gedetailleerde voorwaarden van de groendienst.

1. Vereiste documenten

  • De organisator bezorgt een inplantingsplan met aanduiding van: publiekszones, alle installaties/voorzieningen, stockage van materialen, toegangen en wegen gebruikt voor leveringen, opbouw en afbraak, zones waar rijplaten worden gelegd, aanvoer van water/afvoer van afvalwater.
  • De organisator voorziet een slecht weer scenario (enkel voor middelgrote en grote evenementen).

2. Rondgang

  • Ten laatste drie weken voor de opbouw van het evenement heeft een rondgang plaats met de groendienst op vraag van de organisator.
  • Ter plaatse worden de nodige afspraken gemaakt die bindend zijn, waar nodig wordt het inplantingsplan aangepast.
  • De organisator staat in voor een plaatsbeschrijving.

3. Mobiliteit

  • Leveren, lossen en laden enkel via de bestaande wegen en zoals weergegeven op het inplantingsplan.
  • De maximale snelheid van 20km/uur wordt altijd en overal gerespecteerd.
  • Gewichtsbeperking tot 3,5 ton, tenzij anders afgesproken.
  • Verplichte steward(s) die het verkeer in het park in goede banen leiden (zowel bij opbouw, afbraak als tijdens het evenement).
  • Er mag nergens in het park worden geparkeerd (met uitzondering van foodtrucks mits goedkeuring in de evenemententoelating, en enkel op verharde zones zoals aangeduid in het inplantingsplan).
  • Er mag niet met voertuigen op gazons, in de beplanting of in de wortelzone van bomen gereden of gestationeerd worden. Indien dit niet te vermijden is moeten er rijplaten voorzien worden die op het inplantingsplan worden ingetekend.

4. Infrastructuur en activiteit

  • Zware infrastructuur of zwaar materiaal moet op de bestaande verharding staan, of op rijplaten mits toelating en intekening op het inplantingsplan.
  • De organisator mag geen obstakels (verkeerspaaltjes, vuilbakken,...) verwijderen.
  • Spanriemen van tenten mogen de bomen niet raken en er mogen geen verankeringen aangebracht worden onder de kroonprojectie van bomen.
  • Onder de kruin van bomen mag niets geplaatst of opgesteld worden tenzij op rijplaten mits toelating en intekening op het inplantingsplan.
  • Er mag geen vuur worden gemaakt.
  • Geen ingrepen in de bodem (greppels, putten, inwerken materialen...)
  • Geen markeringen op of aan bomen of op de wegen.
  • Niets bevestigen aan groenelementen (bomen), tenzij mits toelating en onder voorwaarden.

5. Milieu en veiligheid

  • Stroomgeneratoren moeten met bijhorende tank op een lekbak geplaatst worden. Zij mogen nooit onder de kroonprojectie van bomen worden geplaatst.
  • Alle zwerfvuil afkomstig van het evenement of de opname moet onmiddellijk na afloop opgeruimd zijn, ook in omliggende zones buiten het evenement. Bij het niet naleven van deze voorwaarde worden de kosten voor de opkuis aan de organisator doorgerekend.
  • Geen glas (glazen en flessen) gebruiken om drank aan te bieden in de publiekszones.

6. Schade

  • Alle vermijdbare schade of onzichtbare schade die ondubbelzinnig blijkt uit de plaatsbeschrijvingen en die ontstaan is tijdens het evenement of tijdens opbouw of afbraak wordt aangerekend aan de organisator. Als er geen plaatsbeschrijving werd opgemaakt, wordt ervan uitgegaan dat alles voor aanvang in goede conditie is zonder recente schade.
  • Schade aan bomen na het evenement wordt volgens de geijkte VVOG-methode voor uniforme waardebepaling van bomen bepaald en doorgerekend aan de organisator.
  • Schade aan groen, parkelementen of meubilair wordt berekend op basis van de werkelijke kostprijs voor herstelling of vervanging.
MV - Stadshaven Gunstig onder voorwaarden

De gemeenteraad van de stad Antwerpen keurde op 26 april 2021 het politiereglement voor het stadshavengebied (PRSH) goed (https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/stadshaven/richtlijnen-en-regelgeving/politiereglement-voor-het-stadshavengebied).

Dit politiereglement legt de regels vast voor het gebruik van de watervlakken in het stedelijk havengebied met als doel het bewaren van de openbare rust en veiligheid in dit gebied.

De organisator dient het politiereglement van het stedelijk havengebied te kennen evenals het politiereglement van de Beneden-Zeeschelde. Daarnaast dient hij de standaardvoorwaarden van de Stadshaven voor het organiseren van evenementen en filmopnames, te allen tijde strikt na te leven (https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/stadshaven/richtlijnen-en-regelgeving/evenementen-in-de-stadshaven).

Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de hierin opgenomen 10-meterzone vanaf de waterrand die steeds obstakelvrij dient te zijn.

Er worden bijkomende voorwaarden opgelegd:

  • Wegens combinatie van het meren van scheepvaart en de aanwezigheid van logisiteke processen, op/afbouw en het evenement, is het noodzakelijk om in nauw overleg te treden met de Stadshaven. Dit overleg is in belang van de veiligheid en om bijkomend de comfort van de passagiers te waarborgen.
  • Via contactpersoon van de Stadshaven kan wekelijks overleg ingepland worden om eventuele negatieve impact te vermijden.
  • Instructies die gegeven worden vanuit de Stadshaven in belang van de veiligheid, comfort van de passagiers en scheepvaart dienen nauw opgevolgd te worden.
OS - Visit Gunstig advies
BZ - Administratie District Antwerpen Gunstig advies
SW - Mobiliteit en Verkeer Gunstig advies

De stadsdienst Parkeren en Mobiliteit geeft gunstig advies voor uw evenement mits er rekening wordt gehouden met de voorwaarden uit de leidraad mobiliteit en bereikbaarheid voor evenementen in Antwerpen die u hier vindt (www.antwerpen.be/info/63d105b0dc5771d5bc398e0b/leidraad-mobiliteit-en-bereikbaarheid-voor-evenementen-in-antwerpen).

MV - Noodplanning Gunstig onder voorwaarden

De voorwaarden en richtlijnen zoals besproken in het AGEV overleg van 11 maart 2025 en de eventuele bijkomende voorwaarden van de hulp- en veiligheidsdiensten dienen gevolgd te worden.

BW - Brandweer - Preventie Gunstig advies
MV - Volksgezondheid Gunstig onder voorwaarden

Er is een beperkte hulppost vereist met minimaal 1 BLS-ploeg en 1 hulpverlener. De aanwezigheid van verpleegkundige, ziekenwagen of MUG is hier niet nodig. U dient wel te voldoen aan de voorwaarden zoals beschreven in de bijlagen van FOD Volksgezondheid.

PZA - Openbare Orde Gunstig onder voorwaarden

VOORWAARDE GEBRUIK VAN GLAS:

Over de hele eventzone moet de organisatie gebruik maken van herbruikbare bekers behoudens uitzondering*.
* In de afgebakende VIP zone met security: Hier mag per uitzondering gebruik gemaakt worden van glazen.

Over de hele eventzone mogen glazen flessen (enkel wijn en champagne) besteld worden aan de bar als deze in herbruikbare bekers uitgeschonken worden.


VOORWAARDEN DRONE:

De piloot dient steeds in het bezit te zijn van:

  • Identiteitskaart
  • Verzekeringsbewijs
  • Aanmelding DSA (Drone Services Application)
    • Met de Drone Service Application (DSA) kan je aanvragen voor een vliegtoelating indienen binnen de geografische UAS-zones die worden beheerd door Skeyes en Defensie.
  • Vliegbrevet (indien vereist) A1, A3 tot A2.

Voorwaarden

  • Het is te allen tijde verboden om boven een mensenmassa te vliegen.
  • Het is te allen tijde verboden om via een drone iets te laten vallen (dropsysteem).
  • De piloot dient rekening te houden met de reeds ingestelde GEO-zones.
  • De piloot dient het serienummer van de drone, via de volgende emailadres PZ.Antwerpen.BurOps.Evenementen@police.belgium.eu te overhandigen aan de Politiezone Antwerpen, Bureel Operaties en dit ten laatste 48 uur op voorhand.
  • De piloot moet zich steeds aanmelden met de DSA-applicatie, hiervan moet hij digitaal een bewijs kunnen aanleveren.
  • Behoudens zijn identiteit kun je zijn certificaten controleren:
    • Hierbij twee mogelijkheden:
      • Vliegt in open categorie:
        • Minimum A1-A3
        • En of A2
      • Vliegt in specifiek:
        • STS 1 of 2 afgeleverd door het DGLV
  • De piloot moet een geldige verzekering kunnen voorleggen.
  • Het registratienummer (exploitatie) moet aanwezig zijn op de drone, voor een drone aangekocht voor 01/01/2024
    • Beperkingen in het vliegen: Ondermeer 150m afstand houden van groepen van mensen
  • Na 01/01/2024 aangekocht moet het toestel een remote ID hebben.
  • De aard en type van het toestel is sedert 01/01/2024 van belang om in te schatten waar de piloot moet aan voldoen.
  • De maximale vlieghoogte is 120m.
MPA - Buurtparkeren Gunstig advies
SW - Milieuvergunningen Gunstig onder voorwaarden

Gedurende het evenement Antwerp Classic Car zijn de standaardgeluidsvoorwaarden van toepassing

Op zaterdag 3 mei 2025 en zondag 4 mei 2025 van 10.00 uur tot 18.00 uur:

1 Het gemiddelde geluidsniveau (gemeten als LAeq,15min) mag niet hoger zijn dan 85 dB(A). Het maximum geluidsniveau (gemeten als LAmax,slow) mag niet hoger zijn dan 92 dB(A).

2 Het aandeel van zware bastonen (gemeten FOH) dient zodanig beperkt dat de waarde LCeq LAeq steeds kleiner blijft dan 10 dB.

3 De organisator/initiatiefnemer dient zich strikt te houden aan de onderrichtingen van de toezichthouders of politie, in geval van overlast kunnen deze steeds strengere normen opleggen. De organisator/initiatiefnemer zorgt ervoor dat tijdens de muziekactiviteit steeds een verantwoordelijke, die in staat is het geproduceerde geluid te wijzigen op aanduiding van de toezichthoudende ambtenaren of politie, steeds ter plaatse bereikbaar is.

4 De geluidsnormen van toepassing bij de buren binnen blijvenvan toepassing (Vlarem II, bijlage 2.2.2 richtwaarden voor geluid binnenshuis).

5 In geval het evenement zich richt op een jong publiek, wordt gevraagd om oordopjes ter beschikking te stellen minimaal bij de EHBO voorzieningen.

6 De aanwezige kinderen mogen niet rechtstreeks blootgesteld worden aan de geluidsinstallatie. Geluidsinstallaties worden niet georiënteerd naar springkastelen en andere kinderanimatie.

7 In voorkomend geval worden generatoren niet bovenop boomspiegels geplaatst, dit verdicht de bodem wat nefast is voor het aanwezige groen.

8 In geval de aanvraag betrekking heeft op een evenemententerras primeert artikel 106 van de politiecodex op de bovenstaande voorwaarden.

Met uitzondering van zaterdag 3 mei 2025 van 20.00 uur tot 23.00 uur geldt:

Voorwaarden om geluidshinder bij omwonenden te beperken:

  • het maximale geluidsniveau dat wordt waargenomen aan de rand van de evenementenzone mag hoger zijn dan 70 dB(A) en 80 dB(C);
  • het aandeel van zware bastonen (gemeten 2 meter voor de luidsprekers) dient zodanig beperkt dat de waarde LCeq LAeq kleiner blijft dan 10 dB;
  • de organisator/initiatiefnemer zorgt ervoor dat tijdens de muziekactiviteit een verantwoordelijke, die in staat is het geproduceerde geluid te wijzigen op aanduiding van de toezichthouders of politie, steeds telefonisch bereikbaar is. De gegevens betreffende deze verantwoordelijke, zoals naam en gsm-nummer, worden vooraf bezorgd aan de toezichthouders en aan de lokale politie leefmilieu (PZ.Antwerpen.LokaleRecherche.Leefmilieu@police.belgium.eu);
  • de organisator/initiatiefnemer dient zich strikt te houden aan de onderrichtingen van de toezichthouders zoals bepaald in artikel 16.3.1 van het decreet algemene bepalingen milieubeleid. In geval van geluidsoverlast kunnen deze steeds strengere normen opleggen.

Voorwaarden om de kans op gehoorschade bij bezoekers te vermijden:

  • het gemiddelde geproduceerde geluidsniveau voor het hoofdpodium wordt vastgelegd op 90 dB(A) LAeq,15min. Als het maximale geluidsniveau, gemeten als 97 dB(A) LAmax,slow niet overschreden wordt, wordt geacht hieraan te zijn voldaan;
  • het geluidsniveau geldt ter hoogte van de meetplaats. De meetplaats bevindt zich tussen 1,5 en 3 meter boven de vloer. De meetplaats bevindt zich ter hoogte van de mengtafel voor zover de mengtafel zich tussen het publiek en centraal tussen de belangrijkste luidsprekers bevindt. Indien de mengtafel zich op een andere plaats bevindt, situeert de meetplaats zich tussen heten centraal tussen de belangrijkste luidsprekers;
  • op initiatief en op kosten van de exploitant wordt ofwel LAeq,15min, ofwel LAmax,slow continu gemeten door middel van meetapparatuur die voldoet aan de vereisten, vermeld in artikel 2 van bijlage 5.32.2.2bis van Vlarem titel II. Dit houdt in dat:
  1. de meet- en registratieapparatuur voldoet aan de eisen gesteld voor klasse 2-meetinstrumenten de NBN-normen (NBN EN 60651 1996 of recenter);
  2. de meet- en registratieapparatuur moet zo geïnstalleerd worden dat die niet kan worden gemanipuleerd door derden. Dit geldt ook voor de meetmicrofoon;
  3. de meetmicrofoon van de meet- en registratieapparatuur moet zo geïnstalleerd worden dat hij niet afgeschermd wordt voor het geluid waaraan bezoekers worden blootgesteld;
  4. de meet- en registratieapparatuur moet zo uitgerust zijn dat gedurende de volledige activiteit kan gemeten worden.
  • het geluidsniveau is tijdens de muziekactiviteit continu zichtbaar en wordt continu bewaakt door de exploitant of door een door hem aangestelde persoon.
  • de meetplaats is toegankelijk voor de toezichthoudende overheid. De meet- en registratieapparatuur kan steeds gecontroleerd worden door de toezichthoudende overheid.

Let wel: de verplichting tot het meten van het geluidsniveau geldt niet als door de exploitant een geluidsbegrenzer gebruikt wordt die zo is afgesteld dat de toegestane norm gerespecteerd wordt. De geluidsbegrenzer moet voldoen aan de vereisten inzake meet- en registratieapparatuur zoals hiervoor vermeld.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS03 - Evenementen
2BRS0303 - Gevarieerd evenementenaanbod / promotie A
2BRS030301 - Tradities en sterkhouders

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de organisatie door Classic Event van het evenement Antwerp Classic Car Event op 3 en 4 mei 2025 op de Scheldekaaien goed. Classic Event (ondernemingsnummer 480.205.032) dient hierbij de voorwaarden die in de adviezen worden vermeld, na te leven, alsook de voorwaarden in de evenemententoelating.

Artikel 2

Het college keurt de afvaardiging goed van de waarnemend burgemeester  voor Antwerp Classic Car Event volgens protocollaire afspraken.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SB/BOF

om logistieke ondersteuning te verlenen volgens DUM-dossier 28497;

Lokale Politie Zone Antwerpen/Openbare Orde/ Evenementen

ondersteuning voor de mobiliteit;

OS/Marketing en communicatie

bekendmaking van het evenement via de beschikbare stedelijke communicatiekanalen.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.