Het Taalpunt Nederlands is bedoeld als ondersteuning voor nieuwkomers en anderstalige volwassenen om Nederlands te leren en voor inburgering en maatschappelijke oriëntatie.
Een Taalpunt Nederlands is steeds gevestigd in een bibliotheek. In 2009 werd een eerste Taalpunt Nederlands in bibliotheek Vrede (Borgerhout) als piloot opgericht. Ondertussen zijn er Taalpunten Nederlands in bibliotheken Permeke, Kielpark, Luchtbal, Elsschot, Couwelaar en Hoboken.
Het concept van het Taalpunt Nederlands bestaat uit drie delen: de collectie, het taallab en de projecten.
In april 2015 werd het beeld en merk Taalpunt Nederlands gedeponeerd door de stad Antwerpen. Andere bibliotheken in Vlaanderen kunnen dit concept overnemen als ze de Antwerpse bib hiervoor toestemming vragen en een kleine bijdrage betalen voor de communicatiematerialen die hiervoor ontwikkeld werden (logo, onderverdeling Taalpunt Nederlands, affiche, folder en brochure voor NT2-leerkrachten).
Hiervoor werd een licentieovereenkomst opgesteld. Op 18 december 2015 keurde het college de licentieovereenkomst goed (jaarnummer 10487). Aanpassingen aan de licentieovereenkomst werden door het college goedgekeurd op 10 maart 2017 (jaarnummer 2129) en op 17 mei 2019 (jaarnummer 4118).
Intussen hebben meer dan 100 gemeenten het concept van het Taalpunt Nederlands overgenomen. Samen vormen zij het Vlaams netwerk Taalpunten Nederlands, waarvan de openbare bibliotheken van de stad Antwerpen trekker zijn.
De licentieovereenkomst wordt aangeboden ter ondertekening. Vaak is vooraf niet geweten wie namens de licentienemer de overeenkomst zal ondertekenen. Opdat de administratie voor deze ondertekening zo vlot mogelijk verloopt wordt de overeenkomst, aangeboden aan de licentienemer, reeds voorzien van een handtekening van de licentiegever.
De licentieovereenkomst voor het concept Taalpunt Nederlands wordt bijgevolg als volgt aangepast:
Het college keurt de aanpassingen aan het sjabloon “licentieovereenkomst label Taalpunt Nederlands” goed.