Op 6 juli 2017 werd de vervoerregio Antwerpen opgericht en de regioraad van de vervoerregio Antwerpen samengesteld.
De Regioraad is een politiek forum waarin een politieke vertegenwoordiging van de lokale besturen is opgenomen en waarbij op federaal, Vlaams en provinciaal niveau tal van administraties met betrekking tot mobiliteit en infrastructuur alsook de NMBS betrokken zijn.
De vervoerregio en de regioraad staan onder andere in voor de opmaak van een voorstel van mobiliteitsplan, het zogenaamde Routeplan 2030, zorgen zij voor een politiek draagvlak en geven advies aan de Vlaamse regering over dit voorstel op basis van het Toekomstverbond.
Artikel 138 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid heeft voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
In de vergadering van 6 juli 2017 werd beslist om de 9 districten van de stad Antwerpen afzonderlijk op te nemen in de regioraad van de vervoerregio Antwerpen, naast de vertegenwoordiging van de stad Antwerpen.
Aan het districtsbestuur werd gevraagd een politiek gemandateerde aan te duiden die het district zal vertegenwoordigen in de vervoerregioraad.
Tevens wordt gevraagd binnen de administratie een contactpersoon aan te duiden voor verdere praktische afspraken over de vervoerregio en de opmaak van het Routeplan 2030.
De districtsraad keurde op 29 januari 2018 (jaarnummer 5) goed dat de voorzitter van het districtscollege als politiek gemandateerde het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo vertegenwoordigt in de regioraad van de vervoerregio Antwerpen.
Met dit besluit wordt de politieke vertegenwoordiging van het district herbevestigd.
De districtsraad keurt goed dat de districtsburgemeester als politiek gemandateerde het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo vertegenwoordigt in de regioraad van de vervoerregio Antwerpen, met als plaatsvervanger een ander lid van het districtscollege.