Op 14 juli 2023 keurde de Vlaamse regering de oproep Lokaal Activeringspact 2023-2024 goed.
Op 25 juli 2023 lanceerde het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), samen met VDAB en VVSG, de oproep.
Op 27 januari 2025 (jaarnummer 75) keurde de gemeenteraad de opheffing van het oude delegatiereglement goed en werd de nieuwe delegatie van bevoegdheden aan het college goedgekeurd.
Met de oproep Lokaal Activeringspact, wil de Vlaamse regering lokale besturen, die extra inspanningen leveren om leefloongerechtigden te activeren, financieel ondersteunen om zo de doorstroom van leefloongerechtigden naar werk te bevorderen.
Met het Lokaal Activeringspact beoogden de samenwerkende OCMW’s van Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Mortsel en Wommelgem een verhoogde deelname aan de arbeidsmarkt en toeleiding naar duurzaam werk van begunstigden van het recht op maatschappelijke integratie/leefloon en tijdelijk ontheemden/begunstigden van financiële steun (equivalent leefloon). Het project werd uitgevoerd door de ILV ZORA Werkt! en haar medewerkers/arbeidsbegeleiders. Lokaal bestuur Mortsel treedt op als promotor en diende de projectaanvraag in via de Platos applicatie en staat in voor de verantwoording van het project aan de beheersautoriteit.
Het partnerschap werkte een plan van aanpak uit voor de periode 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 met als resultaat een doorstroom naar werk van 233 personen. Hun actieplan richtte zich op de volgende thema's om de snelste weg naar werk voor de doelgroep te realiseren (bijlage drie):
Zoals vermeld in de oproep van DWSE, legt het lokaal bestuur na afloop van de projectperiode een inhoudelijke en financiële eindrapportage voor aan de gemeenteraad (bijlage één en twee). Nadien worden de documenten opgeladen in Platos, de projectapplicatie van DWSE. DWSE controleert de ingediende dossiers en betaalt op basis van de motivering en de goedkeuring door de gemeenteraad de ondersteuning uit.
In het financieel afsprakenkader (bijlage vier) dat bij de start van het project werd opgemaakt, werd beslist dat het financieel en inhoudelijk eindrapport ter goedkeuring werd voorgelegd door elke partner op haar gemeenteraad. In het kader van de fusie tussen de stad Antwerpen en Borsbeek zal de stad Antwerpen het eindrapport mee ondertekenen.
Het partnerschap beoogde een duurzame tewerkstelling van 311 (equivalent) leefloongerechtigde personen in het werkingsgebied. De financieringsdrempel is 164 te activeren personen, wat 20% van het totaal van 826 (equivalent) leefloongerechtigde personen is. Het partnerschap engageerde zich om bovenop die drempel 147 personen bijkomend te activeren.
Het partnerschap gaat het in de projectoproep voorziene trekkingsrecht voor het werkingsgebied aan en het daarbij horende subsidiebedrag van 1.000,00 EUR per bijkomend duurzaam geactiveerde (equivalent) leefloongerechtigde. Het partnerschap beoogt een duurzame tewerkstelling van 311 (equivalent) leefloongerechtigde personen in het werkingsgebied. De financieringsdrempel is 164 te activeren personen, wat 20% van het totaal van 826 (equivalent) leefloongerechtigde personen is. Het partnerschap engageert zich om bovenop die drempel 147 personen bijkomend te activeren.
Bij goedkeuring van het projectvoorstel door de beheerautoriteit kreeg het partnerschap 147.000,00 EUR subsidie toegewezen. De te maken kosten en personeelsinzet gebeurden vanuit de ILV ZORA Werkt!. Na afloop van het project legt elke partner een inhoudelijke en financiële eindrapportering ter goedkeuring voor bij de gemeenteraad. Het eindrapport bestaat uit een financieel verslag met gedetailleerd overzicht van gemaakte kosten en een inhoudelijk eindverslag met een omschrijving van de uitvoering van de activiteiten en de resultaten van het project met betrekking tot het uitstroomengagement.
Indien het partnerschap tijdens de projectperiode van 1 december 2023 tot 30 november 2024 kosten kan aantonen voor 147.000,00 EUR, ontvangt het:
Uit de laatste meting blijkt dat 233 leefloongerechtigden zijn doorgestroomd naar duurzaam werk, zijnde 75% van het beoogde engagement. Dit betekent dat 27.10% van het aantal leefloongerechtigden op een termijn van 12 maanden volgend op hun leefloonaanvraag, is doorgestroomd. Hierbij scoren we boven het Vlaamse gemiddelde en komen we in aanmerking voor de 50% subsidiegarantie. De bijkomende inzet in ILV ZORA Werkt! van de 1 VTE jobhunter wordt bijgevolg volledig gefinancierd via de projectsubsidies.
Hebben zich onthouden: GROEN.
De gemeenteraad keurt de inhoudelijke en financiële eindrapportage voor de projectperiode van 1 december 2023 tot en met 30 november 2024 goed.