Terug

2016_GR_00099 - Onderwijsbeleid - Betoelagingsovereenkomsten 2016 - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 22/02/2016 - 19:30 Raadzaal stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Leen Verbist, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Annemie Turtelboom, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Anne Giveron, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, waarnemend korpschef

Verontschuldigd

Philip Heylen, schepen; Freya Piryns, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2016_GR_00099 - Onderwijsbeleid - Betoelagingsovereenkomsten 2016 - Goedkeuring 2016_GR_00099 - Onderwijsbeleid - Betoelagingsovereenkomsten 2016 - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de Stad.

Aanleiding en context

De aanpassingen aan het meerjarenplan 2014-2019 van de stad Antwerpen en budget 2016 werden door het college op 30 oktober 2015 (jaarnummer 9022) en door de gemeenteraad op 24 november 2015 (jaarnummer 637) goedgekeurd.

De procedure voor het uitbetalen van de toelagekredieten werd bepaald door het college op 27 november 2015 (jaarnummer 9823).

Vijf professionele partners zullen in 2016 meewerken aan de realisatie van dit meerjarenplan en meer bepaald de doelstelling voor onderwijsbeleid.
In dit kader worden betoelagingsovereenkomsten opgesteld. Deze overeenkomsten definiëren het samenwerkingskader en de met deze toelage te realiseren doelstellingen.

De bedrijfseenheid cultuur, sport, jeugd en onderwijs volgt de uitvoering van deze betoelagingsovereenkomsten nauw op. Binnen verschillende thematische stuurgroepen worden de overeenkomsten opgevolgd. Op het einde van het werkingsjaar volgt een inhoudelijke en financiële evaluatie zodat er kan bijgestuurd worden naar het volgende werkingsjaar.

Argumentatie

1. Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen

Het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen is een vzw die in opdracht van de stad en provincie Antwerpen werkt aan projecten rond vredesopvoeding en herinneringseducatie, zowel voor jongeren als volwassenen. In deze projecten probeert het Vredescentrum verbindingen te leggen tussen verleden en heden en tussen het kleine binnenland en het grote buitenland. Het Vredescentrum werkt hierbij zoveel mogelijk in partnerschap met anderen. Doelgroep van het Vredescentrum zijn scholen, middenveldorganisaties en geïnteresseerde bezoekers. Het aanbod is gevarieerd en bevat evenzeer debatten rond actuele kwesties als meer structurele projecten rond de Wereldoorlogen, democratie en verdraagzaamheid. Daarenboven is het Vredescentrum een ontmoetingscentrum. Concreet betekent dit dat het functioneert als informatiepunt voor andere vredesinitiatieven. In dit kader biedt het Vredescentrum een forum voor studiedagen, tentoonstellingen, debatten en andere bijeenkomsten van vredesorganisaties en -initiatieven. Ook met vragen over ‘vrede’ kunnen mensen bij het centrum terecht.


2. Vrijzinnige Humanistische Levensbeschouwlijke Werking vzw

De Vrijzinnige Humanistische Levensbeschouwelijke Werking vzw heeft tot doel om steun te verlenen aan verenigingen die de humanistische vrijzinnige levensbeschouwing verdedigen en propageren en alle vrijzinnigen bijstaan in hun morele noden, ook de verenigingen die begaan zijn met het onderwijs in het algemeen en met de cursus niet-confessionele zedenleer in het bijzonder, en gevestigd zijn op het grondgebied van de stad Antwerpen en haar districten.


3. Scholengroep 1: Antwerpen Gemeenschapsonderwijs (GO!)

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap is een onderwijsnet dat streeft naar maximale, gelijke onderwijskansen. Het is het officieel onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap dat georganiseerd wordt in opdracht van de Vlaamse gemeenschap. Het bestuur gebeurt op drie niveaus: dat van de school, de scholengroep en de Raad van het GO! De samenwerking in Antwerpen gebeurt op het niveau van de Antwerpse scholengroep.


4. Dienst Katholiek Onderwijs in het Bisdom Antwerpen

Het vicariaat voor het onderwijs oefent het gezag uit van de bisschop over de katholieke onderwijsinstellingen en over het godsdienstonderricht in alle scholen van het bisdom Antwerpen.

Het vicariaat tracht ook het aanspreekpunt te zijn voor problemen die zich op het veld voordoen en daar bemiddelend en coördinerend op in te spelen. Om deze opdracht zo goed mogelijk uit te bouwen en de samenhang te bevorderen, komt er maandelijks een adviesraad, de vicariale raad, samen die is gevormd met personen die elk een verantwoordelijkheid opnemen op een deelterrrein. Zo wordt nuttige informatie uitgewisseld en gezamenlijk gezocht naar standpunten die het hele onderwijsgebeuren kunnen verder helpen.


5. Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers vertegenwoordigd door de Federatie van Rudolf Steinerscholen vzw

De Federatie van Rudolf Steinerscholen vzw verenigt de scholen in Vlaanderen, die de opvoeding en ontwikkeling van kinderen begeleiden door ze te benaderen als denkende, voelende en willende mensen in wording. Geïnspireerd door het (heil)pedagogisch concept van Rudolf Steiner ontwikkeld in het kader van de antroposofie, werken deze scholen samen aan het behoud en de ontwikkeling van hun kwaliteit in onderwijs en organisatie. Door dialoog, studie en internationale uitwisseling willen zij afstemmen op maatschappelijke relevantie en overheidseisen? Het uitbouwen van een goede dienstverlening en een bundelen van krachten en kwaliteiten zijn daarbij concrete streefdoelen. De Federatie van Rudolf Steinerscholen vzw fungeert in de Antwerpse onderwijscontext als structuur waarbinnen het Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers plaatsvindt.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het algemeen reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730).

Beleidsdoelstellingen

4 - Lerende en werkende stad
1SLW02 - Alle scholen werken samen met de stad opdat kinderen, tieners en jongeren de kans krijgen en grijpen om competenties te ontwikkelen en kwalificaties te behalen die leiden tot brede persoonsvorming en toegang tot hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt
1SLW0201 - Randvoorwaarden voor een ononderbroken leerloopbaan op maat van de leerling zijn gegarandeerd
1SLW020103 - Het beleidsvoerend vermogen van scholen is verhoogd, onder meer door het coördineren en uitwerken van initiatieven in het kader van "Samen tot aan de meet", uitvalspreventie, taalbeleid en diversiteit
4 - Lerende en werkende stad
1SLW02 - Alle scholen werken samen met de stad opdat kinderen, tieners en jongeren de kans krijgen en grijpen om competenties te ontwikkelen en kwalificaties te behalen die leiden tot brede persoonsvorming en toegang tot hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt
1SLW0202 - Randvoorwaarden voor veilige, brede en kwaliteitsvolle leer- en leefomgevingen zijn gegarandeerd
1SLW020201 - Een gecoördineerde net- en bedrijfsoverschrijdende cultuureducatieve aanpak realiseert brede buurtscholen en actieve en receptieve participatie aan kunst, cultuur en erfgoed
4 - Lerende en werkende stad
1SLW02 - Alle scholen werken samen met de stad opdat kinderen, tieners en jongeren de kans krijgen en grijpen om competenties te ontwikkelen en kwalificaties te behalen die leiden tot brede persoonsvorming en toegang tot hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt
1SLW0204 - Informatie en instrumenten om gezamenlijk kennis te ontwikkelen zijn gedeeld zodat de onderwijskwaliteit verhoogt
1SLW020403 - Flankerend onderwijsbeleid wordt gerealiseerd via de onderwijsraad, het lokaal overlegplatform en andere kanalen

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de betoelagingsovereenkomst 2016 van het Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de betoelagingsovereenkomst 2016 van de Vrijzinnige Humanistische Levensbeschouwelijke Werkingen vzw goed. 

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de nominatieve toewijzing van de toelage, ten bedrage van 10.332,67 euro, aan Scholengroep 1: Antwerpen Gemeenschapsonderwijs goed.

Artikel 4

De gemeenteraad keurt de betoelagingsovereenkomst 2016 van Scholengroep 1: Antwerpen Gemeenschapsonderwijs goed.

Artikel 5

De gemeenteraad keurt de nominatieve toewijzing van de toelage, ten bedrage van 10.332,66 euro, aan Dienst Katholiek Onderwijs in het Bisdom Antwerpen vzw goed.

Artikel 6

De gemeenteraad keurt de betoelagingsovereenkomst 2016 van vzw Dienst Katholiek Onderwijs in het Bisdom Antwerpen goed.

Artikel 7

De gemeenteraad keurt de nominatieve toewijzing van de toelage, ten bedrage van 10.332,67 euro, aan Federatie van Rudolf Steinerscholen vzw goed.

Artikel 8

De gemeenteraad keurt de betoelagingsovereenkomst 2016 van Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers vertegenwoordigd door de Federatie van Rudolf Steinerscholen vzw goed.

Artikel 9

De financieel beheerder verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

Vredescentrum van de provincie en de stad Antwerpen
Lombardenvest 23
2000 Antwerpen

rekeningnummer BE13 0682 4042 5439
ondernemingsnummer 0479.235.329
 27.000,00 euro

budgetplaats: 5117000000
budgetpositie: 649800
functiegebied: 1SLW020103A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 1SA040880
budgetperiode: 1600

 

 4505052476

 

 

 

Vrijzinnige Humanistische Levensbeschouwelijke Werking vzw
Cogelsplein 2
2100 Deurne

rekeningnummer BE02 0013 2396 6740
ondernemingsnummer 0464.681.369
37.740,00 euro

budgetplaats: 5117000000
budgetpositie: 649800
functiegebied: 1SLW020201A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 1SA040880
budgetperiode: 1600

 4505052546

Scholengroep 1: Antwerpen
Thonetlaan 106A
2050 Antwerpen

rekeningnummer BE44 0682 3286 0045
ondernemingsnummer 0267.374.857
10.332,67 euro

budgetplaats: 5117000000
budgetpositie: 649300
functiegebied: 1SLW020403A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 1SA040880
budgetperiode: 1600

 4505052566

Dienst Katholiek Onderwijs in het Bisdom Antwerpen vzw
Noorderlaan 108
2030 Antwerpen

rekeningnummer BE48 4039 1093 2127
ondernemingsnummer 0419.633.381
10.332,66 euro

budgetplaats: 5117000000
budgetpositie: 649496
functiegebied: 1SLW020403A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 1SA040880
budgetperiode: 1600

 4505052578

Federatie van Rudolf Steinerscholen vzw
Gitschotellei 188
2140 Borgerhout

rekeningnummer BE81 0012 1882 6824
ondernemingsnummer 0443.345.725
10.332,67 euro

budgetplaats: 5117000000
budgetpositie: 649800
functiegebied: 1SLW020403A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 1SA040880
budgetperiode: 1600

 4505052553