Voor de uitbetaling september-december 2016 voorzien we, in overleg met PM, een verschuiving met IKA-light van de personeelslijn van buitenschoolse kinderopvang (1SLW029901) naar exploitatiebudget van regie voor- en naschoolse opvang (1SLW020204).
Bij de budgetwijziging van 2016 worden de budgetten voor 2017, 2018 en 2019 correct gezet zodat voldoende middelen voor de uitbetaling van dit subsidiereglement voor handen zijn.
Artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De basisvoorwaarden voor het reglement werden in het najaar van 2015 in overleg met een klankbordgroep voor- en naschoolse opvang bepaald. In deze klankbordgroep waren zowel de onderwijsnetten (vrij katholiek onderwijs, kleine onderwijsverstrekkers, gemeenschapsonderwijs en stedelijk onderwijs) als ouders vertegenwoordigd. Het Vast Bureau van de Onderwijsraad Antwerpen gaf ook een positief advies op deze basisvoorwaarden en op de uitwerking van het reglement.
Uit een bevraging (2014) van alle kleuter-, lagere en basisscholen over hun voor- en naschoolse opvang weten we dat er grote tekortkomingen zijn in de kwaliteit van de voor- en naschoolse opvang. Nochtans weten we dat de meerderheid van de kinderen in Antwerpen voor- en naschools in de scholen worden opgevangen. Gemiddeld geeft de stad per kalenderjaar €7,00 per kind voor het inrichten van voor- en naschoolse opvang in de scholen. Scholen ontvangen voor deze opvang, die niet tot hun basisopdracht behoort, geen extra middelen van de Vlaamse overheid (niet van het Ministerie van Onderwijs en niet van Kind & Gezin). Opdat scholen de basiskwaliteit van hun opvang kunnen verbeteren, worden extra middelen en ondersteuning voorzien die in een subsidiereglement worden beschreven.
Op 16 juni 2015 werd in overleg met het Vast Bureau van de Onderwijsraad Antwerpen overeengekomen om af te stappen van de huidige reglementering rond sociale voordelen (Gemeenteraad van 28 januari 1992,jaarnummer 00079) en toe te werken naar een nieuw reglement binnenschoolse opvang.
Het subsidiereglement voor binnenschoolse opvang in gewoon onderwijs bepaalt dat scholen die aan de opgestelde basisvoorwaarden voldoen een subsidie krijgen voor het organiseren van de binnenschoolse opvang. Dit nieuw reglement zal ingaan vanaf 1 september 2016.
De subsidie wordt gebruikt om de opvang minimaal reglementair en kostendekkend te organiseren. Daarnaast wil de stad met dit reglement bijdragen aan het behouden of uitbreiden van de opvangcapaciteit voor- en naschools, gemeenschappelijke richtlijnen opstellen voor alle scholen die binnenschoolse opvang organiseren en duidelijkheid creëren naar ouders toe over het opvangaanbod.
Er is nood aan een duidelijk reglement dat de randvoorwaarden voor kwaliteit en gemeenschappelijke richtlijnen voor alle scholen die binnenschoolse opvang organiseren, bepaalt. Met deze subsidie zijn scholen beter in staat om de opgestelde basisvoorwaarden te realiseren en de opvang kostendekkend in te richten.
Bijkomend komt er ook een reglement voor scholen van buitengewoon onderwijs, en een reglement waarbij scholen die werk willen maken van meer kwaliteit, hiervoor ook nog extra middelen kunnen krijgen.
Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.
Gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) omtrent het reglement op de toelagen.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vlaams Belang, CD&V, PVDA+ en Open VLD.
Hebben zich onthouden: sp.a en Groen.
De gemeenteraad keurt het 'Subsidiereglement binnenschoolse opvang voor gewoon onderwijs: Randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang' goed.