Terug

2016_GR_00098 - Onderwijsbeleid - Binnenschoolse opvang voor gewoon onderwijs: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang. Subsidiereglement - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 22/02/2016 - 19:30 Raadzaal stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Claude Marinower, schepen; Marc Van Peel, schepen; Rob Van de Velde, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Kathleen Van Brempt, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Güler Turan, raadslid; Robert Voorhamme, raadslid; Karim Bachar, raadslid; Monica De Coninck, raadslid; Leen Verbist, raadslid; Fauzaya Talhaoui, raadslid; Fatma Akbas, raadslid; Greet van Gool, raadslid; Bruno Valkeniers, raadslid; Toon Wassenberg, raadslid; Wim Van Osselaer, raadslid; Patrick Janssen, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Annemie Turtelboom, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Mie Branders, raadslid; Galina Matushina, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Carine Leys, raadslid; Lisa Geets, raadslid; Leyla Aydemir, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Dirk Rochtus, raadslid; Anne Giveron, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Martijn Van Esbroeck, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Danny Feyen, raadslid; Jean Goedtkindt, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Fatima Talhaoui, raadslid; Dirk Van Duppen, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Roel Verhaert, stadssecretaris

Afwezig

Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, waarnemend korpschef

Verontschuldigd

Philip Heylen, schepen; Freya Piryns, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Maya Detiège, raadslid; Vic Van Aelst, raadslid

Secretaris

Roel Verhaert, stadssecretaris

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2016_GR_00098 - Onderwijsbeleid - Binnenschoolse opvang voor gewoon onderwijs: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang. Subsidiereglement - Goedkeuring 2016_GR_00098 - Onderwijsbeleid - Binnenschoolse opvang voor gewoon onderwijs: randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang. Subsidiereglement - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Voor de uitbetaling september-december 2016 voorzien we, in overleg met PM, een verschuiving met IKA-light van de personeelslijn van buitenschoolse kinderopvang (1SLW029901) naar exploitatiebudget van regie voor- en naschoolse opvang (1SLW020204).

Bij de budgetwijziging van 2016 worden de budgetten voor 2017, 2018 en 2019 correct gezet zodat voldoende middelen voor de uitbetaling van dit subsidiereglement voor handen zijn.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 42 van het Gemeentedecreet bepaalt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Inspraak

De basisvoorwaarden voor het reglement werden in het najaar van 2015 in overleg met een klankbordgroep voor- en naschoolse opvang bepaald. In deze klankbordgroep waren zowel de onderwijsnetten (vrij katholiek onderwijs, kleine onderwijsverstrekkers, gemeenschapsonderwijs en stedelijk onderwijs) als ouders vertegenwoordigd. Het Vast Bureau van de Onderwijsraad Antwerpen gaf ook een positief advies op deze basisvoorwaarden en op de uitwerking van het reglement.

Aanleiding en context

Uit een bevraging (2014) van alle kleuter-, lagere en basisscholen over hun voor- en naschoolse opvang weten we dat er grote tekortkomingen zijn in de kwaliteit van de voor- en naschoolse opvang. Nochtans weten we dat de meerderheid van de kinderen in Antwerpen voor- en naschools in de scholen worden opgevangen. Gemiddeld geeft de stad per kalenderjaar €7,00 per kind voor het inrichten van voor- en naschoolse opvang in de scholen. Scholen ontvangen voor deze opvang, die niet tot hun basisopdracht behoort, geen extra middelen van de Vlaamse overheid (niet van het Ministerie van Onderwijs en niet van Kind & Gezin). Opdat scholen de basiskwaliteit van hun opvang kunnen verbeteren, worden extra middelen en ondersteuning voorzien die in een subsidiereglement worden beschreven.

Op 16 juni 2015 werd in overleg met het Vast Bureau van de Onderwijsraad Antwerpen overeengekomen om af te stappen van de huidige reglementering rond sociale voordelen (Gemeenteraad van 28 januari 1992,jaarnummer 00079) en toe te werken naar een nieuw reglement binnenschoolse opvang.

Het subsidiereglement voor binnenschoolse opvang in gewoon onderwijs bepaalt dat scholen die aan de opgestelde basisvoorwaarden voldoen een subsidie krijgen voor het organiseren van de binnenschoolse opvang. Dit nieuw reglement zal ingaan vanaf 1 september 2016.

De subsidie wordt gebruikt om de opvang minimaal reglementair en kostendekkend te organiseren. Daarnaast wil de stad met dit reglement bijdragen aan het behouden of uitbreiden van de opvangcapaciteit voor- en naschools, gemeenschappelijke richtlijnen opstellen voor alle scholen die binnenschoolse opvang organiseren en duidelijkheid creëren naar ouders toe over het opvangaanbod.

Argumentatie

Er is nood aan een duidelijk reglement dat de randvoorwaarden voor kwaliteit en gemeenschappelijke richtlijnen voor alle scholen die binnenschoolse opvang organiseren, bepaalt. Met deze subsidie zijn scholen beter in staat om de opgestelde basisvoorwaarden te realiseren en de opvang kostendekkend in te richten.

Bijkomend komt er ook een reglement voor scholen van buitengewoon onderwijs, en een reglement waarbij scholen die werk willen maken van meer kwaliteit, hiervoor ook nog extra middelen kunnen krijgen.

Juridische grond

Artikel 43, §2, 2° van het gemeentedecreet bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) omtrent het reglement op de toelagen.

Fasering

  • In het najaar van 2013 en het voorjaar van 2014 maakte de dienst onderwijsbeleid een analyse van de voor- en naschoolse opvang: van het aanbod, de opvangbehoeften en optimalisatiekansen. In mei 2014 werd in overleg met kabinet onderwijs en door de juridische dienst van de stad Antwerpen onderzocht of de stad kon afstappen van de toelage sociale voordelen. Dit idee werd positief bekrachtigd.
  • In juni 2014 deed de dienst Onderwijsbeleid in samenwerking met SSO een bevraging van alle kleuter-, lagere en basisscholen in Antwerpen over de toestand van de voor- en naschoolse opvang. Die resultaten werden besproken met de beleidsverantwoordelijke, met het Vast Bureau van de Antwerpse Onderwijsraad en het Lokaal Overlegplatform Kinderopvang en voorgelegd aan het college op 7 november 2014 (jaarnummer 2014_CBS_11400).
  • In voorjaar van 2015 werd in overleg met het Vast Bureau van de Onderwijsraad beslist dat er een nieuw reglement zou komen ter vervanging van het huidige reglement sociale voordelen.
  • In het najaar van 2015 werden in overleg met de klankbordgroep voor- en naschoolse opvang (vertegenwoordigers van onderwijsnetten, ouders en onderwijsbeleid) de basisprincipes voor het nieuwe reglement bepaald. Deze werden positief geadviseerd door het Vast Bureau van de Onderwijsraad.
  • In januari 2016 werkte de dienst Onderwijsbeleid het reglement uit. Dit reglement werd opnieuw voorgelegd aan de onderwijsnetten en aan de klankbordgroep en kreeg een positief advies.

Beleidsdoelstellingen

4 - Lerende en werkende stad
1SLW02 - Alle scholen werken samen met de stad opdat kinderen, tieners en jongeren de kans krijgen en grijpen om competenties te ontwikkelen en kwalificaties te behalen die leiden tot brede persoonsvorming en toegang tot hoger onderwijs en/of de arbeidsmarkt
1SLW0202 - Randvoorwaarden voor veilige, brede en kwaliteitsvolle leer- en leefomgevingen zijn gegarandeerd
1SLW020204 - Er is een kwalitatief aanbod van voor- en naschoolse opvang dankzij een gecoördineerde aanpak
4 - Lerende en werkende stad
1SLW09 - Er is voldoende onderwijscapaciteit in Antwerpen zodat alle leerlingen een geschikte plaats hebben
1SLW0901 - De capaciteitsuitdagingen werden aangepakt door gegevensverzameling en analyse, afspraken en afstemming met alle partners en het uitwerken van (vernieuwende) oplossingen
1SLW090101 - Voldoende plaatsen voor- en naschoolse opvang zijn voorzien

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vlaams Belang, CD&V, PVDA+ en Open VLD.
Hebben zich onthouden: sp.a en Groen.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het 'Subsidiereglement binnenschoolse opvang voor gewoon onderwijs: Randvoorwaarden voor kwaliteitsvolle opvang' goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.